Hlavní obsah

Chtěli jsme udělat hlavně radost všem slávistům, řekl Pavel Bednář o své nové knize

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kniha Totáln! sezona potěšila fotbalovou rodinu slávistů v době, kdy si její členové mohli nechat o sportovních zážitcích či dalších vyhraných zápasech jen zdát. Pro čtenáře je cenné, že autor textů Pavel Bednář byl takzvaně u toho a atmosféru památných vítězství nasával z bezprostřední blízkosti.

Foto: Pavel Bednář (archiv)

Kniha TOTÁLN! SEZONA potěšila fotbalovou rodinu slávistů. Autor textů Pavel Bednář nasával atmosféru vítězství nasával z bezprostřední blízkosti.

Článek

Fotbal se nehrál, přesto dostali fanoušci Slavie velký dárek. Od 27. dubna je v prodeji kniha TOTÁLN! SEZONA, pod jejíž textovou částí jste podepsán jako hlavní autor. Můžete tuto mimořádnou publikaci představit?

V knize, jejíž předlohou byl stejnojmenný velmi povedený dokument, mohou čtenáři znovu prožít neskutečnou cestu Slavie za ziskem mistrovského titulu a domácího poháru a do nejprestižnější fotbalové společnosti. Snažil jsem se vylíčit celý příběh a v rámci něj důležité myšlenky trenéra Trpišovského, příběhy hráčů, klíčové momenty, velké zápasy Evropské ligy a Ligy mistrů. To vše je zachyceno na desítkách fotografií a doplněné rozhovory s důležitými lidmi v čele s Jaroslavem Tvrdíkem a Jindřichem Trpišovským.

Prozraďte okolnosti, které právě vás přivedly k napsání knihy o výjimečných okamžicích v novodobé historii Slavie.

Vloni v létě jsme si večer povídali s kamarádem Tomášem Syrovátkou, místopředsedou představenstva Slavie. Přišel s tím, jestli bych nechtěl o totální sezoně připravit knížku. Už předtím o tom v klubu přemýšleli, jen se tomu nikdo v náročném období nestihl věnovat. Od roku 2015 jsem byl se Slavií v kontaktu prakticky denně a hodně prací žil. Navíc mě psaní baví, dříve jsem se mu věnoval jako novinář, poté v PR, a vždycky jsem si přál napsat knížku, proto se mi nápad hodně zamlouval. A tak jsme si plácli a začala půlroční práce.

Kdo další se podílel na vzniku knihy a jejím vydání?

Byl to právě Tomáš Syrovátka a Michal Býček, mluvčí Slavie, který je spoluautorem zmiňovaného dokumentu. Jana Kaufnerová pečlivě dohlédla na korektury. Velký kus práce odvedla tiskárna Uniprint z Rychnova nad Kněžnou. Její majitel Miroslav Kopecký a Josef Janeček z grafického studia jsou velcí slávisté a pro knihu se nadchli. Samozřejmě nechybí jedinečné snímky dlouholetého klubového fotografa Martina Malého a dalších. Bez těch fotografií, které se pečlivě vybíraly, aby vystihovaly emoce a zároveň ladily s textem, by to nebylo ono.

Jaké jsou ohlasy čtenářů?

Chtěli jsme knihou udělat hlavně radost fanouškům a čtenářům, aby se jim celý příběh a zároveň jednotlivé momenty příjemně oživovaly. Snad se to povedlo. Od uvedení na trh uplynul měsíc a již se chystá další dotisk, takže se kniha snad líbí.

Před časem jste management klubu opustil. Jak na tu dobu vzpomínáte a co vám dala?

Pracoval jsem v managementu akcionáře Slavie, ve společnosti Citic, na starosti jsem měl komunikaci a marketing. Když jsme na podzim 2015 přišli na Slavii, bylo to něco úžasného, řešili jsme kampaně, PR, mládežnické turnaje a spoustu dalších věcí. Jsem rád, že jsem mohl být díky Jaroslavu Tvrdíkovi u toho a děkuji mu za to. Se Slavií se mu povedlo něco neskutečného. Těch několik let byla obrovská škola a dala mi více profesních zkušeností než několik vysokých škol dohromady. Především ale spoustu dobrých přátel a kamarádů. Na Slavii je krásné, že většina lidí, se kterými jsem mohl spolupracovat, to vše prožívá a dělá srdcem, a tak nějak k sobě lidsky patří. A pak to jsou zážitky, třeba ze stadionů v Barceloně nebo Miláně, ale i z Edenu, které člověk nezapomene do konce života.

Reklama

Výběr článků

Načítám