Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Galerijní koncertní loď zůstane na náplavce minimálně do konce roku, Praha už netrvá na výpovědi
Galerijní loď kotví na Výtoni. Foto: JP

Galerijní koncertní loď zůstane na náplavce minimálně do konce roku, Praha už netrvá na výpovědi

Avoid Floating Gallery, které ke konci května vypověděla smlouvu na pražské náplavce v Podskalí městská firma Trade Centre Praha (TCP), zůstane v provozu nejméně do konce roku. Je pravděpodobné, že stávající provozovatel na lodi bude moci zůstat i poté, jen za upravených smluvních podmínek. ČTK to řekla mluvčí klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Šárka Kuželová. Jednání se spolkem Dvojka sobě, který loď provozuje, jsou nyní kvůli úrazu jeho ředitele pozastavena.

Avoid Floating Gallery funguje na nefunkční staré lodi nedaleko železničního mostu od roku 2011, v sezoně tam je bar a pořádají se koncerty, výstavy a další kulturní akce. Výpověď TCP zdůvodnila stížnostmi místních obyvatel a spolků na hlasitou hudební produkci.

Výpověď se týká pronájmu nábřežní hrany, u které loď kotví, samotnou loď si spolek pronajímá od Pražské paroplavební společnosti. Podle představ města by v příštím roce měl pronájem přejít na TCP, která by pak prostor poskytla provozovateli. Současná podoba lodi by tak podle radního Jana Chabra (TOP 09) měla zůstat zachována. „Změna by se týkala pouze způsobu provozování a tento způsob byl poslední měsíc velice intenzivně řešen," uvedl.

Dodal, že o úpravách smluvních podmínek a pravidel provozu plánuje město a TCP s ředitelem spolku Ivo Slavíkem dále jednat, ale až poté, co se uzdraví z úrazu, který minulý týden utrpěl.

„Bylo tedy rozhodnuto o umožnění pokračování v činnosti Avoid Floating Gallery, a to až do doby, než bude možné domluvit se na dalším nastavení způsobu provozu," uvedl radní.

Výpověď ze strany TCP se v minulých týdnech vyvolala odpor, vznikla i petice na podporu stávajícího provozovatele, kterou podepsaly tisíce lidí včetně významných osobností kulturní sféry.

Ředitel spolku Dvojka sobě uvedl, že se jedná o v Praze unikátní prostor a pokud výpověď skutečně vstoupí v platnost, spolek loď uvede do stavu, v jakém ji převzal. Do lodi a programů od roku 2011 spolek podle něj investoval 11 milionů korun, které chtěl po městu vymáhat.

Pražské náplavky, hlavně ta na Rašínově nábřeží, jsou zvláště v létě oblíbeným cílem Pražanů i návštěvníků Prahy. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklotrasa A2. Část obyvatel Podskalí si ale dlouhodobě stěžuje na hluk v nočních hodinách.

Město předloni zahájilo opravy náplavek, při kterých zrekonstruovalo kobky ve zdech nábřeží. Ty by se letos měly otevřít s novými provozovnami. Magistrát řeší také pravidla pro pronájmy prostranství a konání akcí, které by měly být ohleduplné k místním obyvatelům.


Autor: ČTK

Praha 10: Živnostenský odbor pouze na objednání

25. března 2024 ve 12:28

Počínaje dnem 4. dubna budou čtvrtky určeny pouze pro objednané klienty odboru. S konkrétním referentem se lze domluvit telefonicky či e-mailem nebo se objednat elektronicky.

Další články
Nahoru