InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nostalgickou výstavu otevřeli v plánském muzeu

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – V Plané uspořádali po koronavirové době již druhou vernisáž. V Malém plánském muzeu otevřeli v pátek 5. června v podvečer výstavu nazvanou Poklady ze starých skříní a kredenců našich babiček a prababiček. Výstavu zahájil David Blažek z informačního centra Fara, který shromážděné přivítal: „Je to v podstatě nostalgická výstava.“ Napřed příchozí v prostoru Galerie Fara bavila svým vystoupením dvojice Veselé heligonky Bohumil Šmejkal a Jaroslava Basíková. Zahráli a zazpívali několik písniček, třeba Šumavskou polku.

Pak návštěvníky David Blažek pozval na prohlídku nachystané výstavy. Lidé se vydali do patra, kde je expozice muzea. Tam na ně čekaly dobové exponáty od roku 1910 přes první republiku až po 50. léta minulého století: od dobového oblečení, přes porcelánové jídelní servisy, zdobené skleničky, porcelánové malované hrnečky, dále výbavičky pro miminka, kanafasové povlečení.

Letní vycházkové šaty z roku 1933 by se daly nosit i dnes. Střih mají nadčasově ženský a materiál je zcela jistě příjemný.

Nad háčkovanou a pletenou výbavou pro miminka se rozproudila diskuze, zda oblečení není příliš malé. Ovšem závěr diskutujících přítomných žen zněl: je to pro miminko „jdoucí" z porodnice. Ovšem tehdy se vlastně rodilo především doma za přítomnosti porodní báby, jedná se totiž o exponáty z roku 1920. Tak výbavička byla zkrátka pro před pár dny narozené děťátko. Zaznělo také, že tehdy byli děti i dospělí obecně štíhlejší než dnes, měli více přirozeného pohybu.

Například oblečení venkovské ženy bylo přímo přeštípnuté v pase.

Výstava v muzeu potrvá do 29. července. Otevřená je od úterý do pátku od deseti do 17 hodin s polední pauzou od 12 do 13 hodin. V sobotu a v neděli je pro návštěvníky přístupná od 14 do 17 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace