Hlavní obsah

Kočner nelustroval jen novináře, ale i své kritiky na internetu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Podnikatel Marian Kočner, který u soudu čelí obvinění, že si objednal vraždu novináře Jána Kuciaka, měl lustrovat nejen slovenské novináře, ale také lidi, kteří na sociálních sítích psali kritické komentáře na jeho adresu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Peter Tóth a v pozadí Marian Kočner u soudu v Pezinoku

Článek

Když Kočner spustil na internetu svou vlastní relaci, v níž útočil především na novináře, někteří diskutující připojili kritický komentář. Jedním z nich byl Ondrej. „Kritizoval jsem několik jeho příspěvků a poukazoval jsem na to, že tento člověk, který je podezřelý z několika kauz, hází špínu na lidi, kteří na ty kauzy poukazují,“ řekl Ondrej televizi Markíza.

Soudce slovenského ústavního soudu končí kvůli kontaktům s Kočnerem

Evropa

Kočner shromažďoval jeho fotografie, jeho údaje ze sociální pojišťovny a podobně. „Měl informace o tom, že jsem v minulosti nahlašoval krádež, měl k dispozici rodné číslo mého dítěte a podobně. Byl jsem z toho znechucený a byl bych rád, pokud by se to vyšetřilo, protože je to absolutně nechutné,“ uvedl Ondrej.

Podobnou složku si Kočner vedl také na Martina, který patřil rovněž k jeho kritikům. Zjišťoval si o něm, kde pracuje, měl údaje o jeho rodičích, rodinném životě, majetkových poměrech, zálibách i politických názorech.

Kočner u soudu litoval smrti novináře Kuciaka a jeho snoubenky

Evropa

Osobní data na USB disku

V průběhu vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové našli policisté u Kočnera USB disk, na němž byly detailní údaje o čtyřech lidech. Byli to vesměs jeho kritici ze sociálních sítí. Informoval o tom web aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, a mezinárodní síť investigativních novinářů.

Případy lustrovaných novinářů i Kočnerových kritiků na sociálních sítích už vyšetřuje inspekční služba slovenského ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám