Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Král fotbalových hlášek dovedl Liberec k prvnímu titulu. Ladislav Škorpil slaví pětasedmdesátiny

Čerstvý pětasedmdesátník Ladislav Škorpil patří k nejznámějším českým fotbalovým trenérům. K jeho největším úspěchům patří titul mistra české ligy, ke kterému v sezoně 2001/02 dovedl fotbalisty Liberce, v tomtéž ročníku postoupil se Severočechy až do čtvrtfinále Poháru UEFA. Se Slovanem vyhrál Škorpil, který vedle trenérského umění proslul i řadou neotřelých hlášek a bonmotů, o dva roky dříve také domácí pohár.

Ladislav Škorpil
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Rodák z Hradce Králové hrál fotbal za tamní klub a za Žamberk. Kvůli zranění však musel s hraním skončit a již ve svých 23 letech začal trénovat.

Začínal u hradeckých žáků a mládež poté trénoval přes dvacet let. Vedl i československou juniorskou fotbalovou reprezentaci (1982 až 1991) a v letech 2004 až 2007 i českou reprezentaci do 21 let.

Prvoligové fotbalisty poprvé trénoval v ročníku 1990/91, když od 16. kola převzal královéhradecký tým. Poté byl kromě Hradce a Liberce trenérem i v pražské Dukle a slovenské Dunajské Stredě.

Na každé štaci platil za charismatického kouče s přirozenou autoritou. "Rozhodující není ani to, kdo jak umí nebo trénuje, jak vypadá během týdne, ale jestli z těch hráčů dokáže dostat výkon, když to je potřeba," přibližuje svou trenérskou filozofii.

Je nám líto, video expirovalo.
Milovník suchého humoru Škorpil je i v pětasedmdesáti v jednom kole

V roce 2008 dostal Cenu Václava Jíry, jíž fotbalový svaz oceňuje osobnosti, které se významně zasloužily o rozvoj českého fotbalu.

V současnosti působí jako hlavní skaut FC Hradec Králové a věnuje se řadě fotbalových projektů s mládeží. Také se angažuje v komunální politice, již od roku 1998 je členem hradeckého zastupitelstva za Hradecký demokratický klub.

"Moje současnost je taková, že nestíhám, ve svém diáři škrtám, jsem v zastupitelstvu města už páté volební období. A ve fotbale mě to vyhodilo na sklonku mého žití fotbalového až do představenstva fotbalového klubu," glosuje Škorpil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články