Bruntálské náměstí oživily andulky, starat se o ně budou tamní senioři

  8:34
Náměstí v Bruntálu má novou atrakci, město tam nechalo umístit voliéru s andulkami. Pojmenují je děti z bruntálských mateřských škol, starat se o ně budou tamní senioři. Centrum města oživí po celou teplou část roku. Ptáci jsou zatím tři, další je doplní až později. Jde totiž o samičky a je potřeba sehnat k nim spolubydlící stejného pohlaví.

Se starostí o andulky na bruntálském náměstí pomohou senioři. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Čtvrtý byl samec a to by nedělalo dobrotu. Bohužel samičky teď hnízdí, tak nemůžeme sehnat další samičku ani ve zverimexu, ani u chovatelů. Až se nám ji podaří obstarat, tak budou čtyři,“ sdělila Pavlína Konečná, koordinátorka cestovního ruchu bruntálské radnice, která je hlavní iniciátorkou nápadu a postará se i o úklid klece.

Každá z andulek brzy dostane jméno, o to se postarají děti z bruntálských mateřských škol. „Musíme počkat, až děti půjdou ven na procházku a společně si andulky prohlédnou a něco vymyslí,“ konstatovala Konečná. 

Voliéra s trojicí andulek je pod dohledem kamer městské policie a lidé, kteří si je přijdou prohlédnout, je nesmí krmit. Pečovat o ně bude městské informační centrum a členové spolku Aktivní senioři.

„Senioři o tuto činnost projevili zájem. Jde o každodenní výměnu vody a doplňování krmení,“ popsala referentka centra Zdeňka Sedláčková. Na přípravě voliéry se podíleli Hasiči města Bruntálu, kresby na její stěnu namalovala bruntálská kreslířka Růžena Urbanová. 

Andulky oživí náměstí až do podzimu. „Patří k odolným druhům, které mohou být venku po celou teplejší část roku,“ uvedl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Své místo už mají andulky i na zimu. „Budou ve středisku volného času, kde o ně bude dobře postaráno,“ doplnil Ondrášek.

Autor: