Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na fotbal s plošinou. Chtěli jsme být nad bohemáky, policie nás málem vykázala, smál se sparťan

Pohled na ulice okolo Ďolíčku je zkrátka k nezaplacení. foto:  Dan Materna, MAFRA

Praha - Na stadion jít fandit nemohli, tak dostali originální nápad. Dvojice fanoušků pražské Sparty dorazila k Ďolíčku s vysokozdvižnou plošinou a utkání svého oblíbeného klubu proti Bohemians sledovala z pořádné výšky. „Musím poděkovat klukům z Bohemky, že nás nevyhodili,“ smál se David Adamec, který s plošinou stál uprostřed domácího improvizovaného kotle.
  15:32

OBRAZEM: Jak fanoušci sledují fotbal? Desítky žebříků, plošina a improvizované tribuny

Lidovky.cz: Zápas jste sledovali z vysokozdvižné plošiny. Jak vás to vůbec napadlo?
Nápad vznikl o víkendu minulý týden, když nás inspirovali fanoušci Bohemians, kteří obléhali stadion na štaflích při zápasu s Českými Budějovicemi. Ihned nás s kamarádem napadlo, že musíme vymyslet něco lepšího a většího a dostat se nad fanoušky Bohemians. Volba byla jasná, vysokozdvižná plošina na automobilovém podvozku s výškou 20 m. Jelikož práce s plošinami jsou mé zaměstnání, nepřipadalo v úvahu využít jinou možnost, jak zápas sledovat než právě z vysokozdvižné plošiny.

Lidovky.cz: Odkud jste jeli a proč zrovna tenhle zápas? Fandíte jednomu z týmů?
Vyjížděli jsme přímo z Prahy, na stadion jsme dojeli cca 3 hodiny dopředu. Zápas jsme zvolili jednoznačně, jelikož jsme od narození fanoušci Sparty a snažíme se být na každém utkání. Stadion Bohemians má svojí atmosféru a i malou výšku, která rozhodla, že budeme zápas sledovat z výšky.

Sparťan si zajel na fotbal s Bohemians s vysokozdvižnou plošinou
Muži sledují utkání z vysokozdvižné plošiny umístěné poblíž stadionu.

Lidovky.cz: Nebáli jste se, že nebudete mít kde zaparkovat? Jak jste to nakonec vyřešili?
Báli, celý týden jsem byl nervózní právě z toho, že nebudeme moci u stadionu zaparkovat a nápad tak přijde vniveč. Několikrát jsem místo obhlížel a vymýšlel, kde bude nejlepší zaparkovat, abychom nikoho neomezovali a neporušovali tak zákon. Byli jsme 100% připraveni, školení, výstražné kužely, úvazky v koši, délka parkovacího stání, atd.

Lidovky.cz: Neměli jste na místě nějaké problémy? Třeba s policií?
Problém jsme nakonec měli, i přes naší snahu mít vše pod kontrolou nás půl hodiny před utkáním vykázala z místa městská policie s tím, že patky, které slouží k ustavení auta jsou 30 cm na chodníku. Z logického hlediska nám toto přišla, jako nejlepší a nejbezpečnější varianta, ale nezbývalo nám nic jiného, než auto posunout o cca 1 m dopředu do vozovky. Jsem rád, že jsme nakonec našli kompromis. Utkání jsme tedy mohli sledovat zhruba od 5. minuty klidně a nerušeně.

Lidovky.cz: Jak jste si zápas samotný užili? Vyjedete takhle ještě na nějaký?
Zápas jsme si moc užili, pak jsme se tomu hrozně smáli a říkali jsme si, že jsme stejně blázni. Najet s plošinou ve sparťanském mezi 300 bohemáků chce odvahu, ale musím poděkovat klukům z Bohemky, že nás nevyhnali. Rádi bychom celou akci zopakovali ale věřím v to, že se zanedlouho podíváme již na stadion. Budeme v to doufat.