Dnes Středa - oblacno 9°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 10°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Anketa: Mají městské části v Praze zásoby ochranných prostředků pro případnou další vlnu koronaviru?
Ilustrační foto: archiv

Anketa: Mají městské části v Praze zásoby ochranných prostředků pro případnou další vlnu koronaviru?

Jaký je aktuální stav zásob ochranných prostředků ve velkých městských částech v Praze? Počítají radnice s ohledem na možné opakování pandemie koronaviru s navyšováním zásob roušek, respirátorů a dezinfekcí? Jak ukázala aktuální anketa serveru Pražský patriot, městské části se vesměs již zásobily, dělají to, nebo nákupy plánují.

Praha 1 přijala díky svým odborníkům důležitá preventivní opatření ještě před vyhlášením krizového stavu a díky tomu se nám v uplynulých měsících podařilo zvládnout boj proti koronaviru. A s odborníky budeme konzultovat i svůj následující postup, abychom byli připraveni i na další období. Tedy abychom měli i dostatek ochranných prostředků,“ uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů Prahy 1 Petr Bidlo.

Praha 2 si podle starostky Jany Černochové (ODS) pořídila dostatek ochranných prostředků minimálně na půl roku dopředu. „Celkem se jednalo o nákup zhruba 12 tisíc litrů dezinfekce, 66 tisíc kusů roušek FFP1, 7 tisíc kusů respirátorů FFP2, dále zhruba 120 kusů ochranných štítů, 100 kusů ochranných brýlí, 200 kusů ochranných jednorázových obleků a nespočet látkových roušek s kapsou na vložení nanovlákna,“ vyjmenovala. 

„Na druhou stranu se dostatečné množství těžko odhaduje, neboť se situace, informace a vládní nařízení mění téměř každý den. V případě dalšího negativního vývoje epidemiologické situace je radnice připravena uvolnit další finanční prostředky dle aktuální potřeby," dodala starostka Černochová.

Praha 3 průběžně ochranné prostředky doplňuje, v tuto chvíli má 1000 litrů dezinfekce, 15 000 roušek a 400 respirátorů. „Větší investici v blízké době neplánujeme, ale na možnou druhou vlnu pandemie se připravujeme. Pro zachování funkčnosti úřadu je stěžejní, abychom byli schopni pro naše občany fungovat i na dálku v případě karanténních opatření. Soustředíme se proto zejména na digitalizaci našich služeb. Od minulého týdne je například možné nejen prodloužit, ale i založit parkovací oprávnění online,“ sdělila mluvčí třetí městské části Lucie Bukovanská.

Podle starostky Prahy 4 Ireny Michalcové (ANO 2011) v posledních týdnech a dnech zájem o ochranné pomůcky klesá. „To nám umožní vytvořit si zásobu pro případnou druhou vlnu nákazy koronavirem. Samozřejmě jsme ještě před tím dodáním roušek, rukavic a dezinfekce zajistili provoz škol v naší městské části, které po uzavření znovu zahájily výuku, a nadále dodáváme ochranné pomůcky sociálním službám. O dezinfekci si u nás říkají lékaři,“ uvedla.

Čtvrtá městská část podle ní má roušky pro občany, kteří si pro ně stále ještě chodí na úřad nebo do Ústavu sociálních služeb. „I přesto jsme nezbytnými ochrannými pomůckami zabezpečeni, tak bychom je měli pro zajištění fungování úřadu, pro školy a sociální služby, pokud to bude opravdu zapotřebí,“ dodala starostka Michalcová.

„V současné chvíli máme k dispozici na skladu přibližně 4700 litrů dezinfekce Anti-Covid, 130 000 kusů jednorázových roušek, 500 kusů respirátorů KN95 a 29 000 jednorázových rukavic, které dále distribuujeme základním a mateřským školám, jednotlivým odborům na pracovišti a našim dalším příspěvkovým organizacím dle potřeby. O dalším postupu ohledně navyšování ochranných prostředků se jedná. Situaci nadále monitorujeme,“ uvedl Martin Hošna, pracovník vztahů k veřejnosti z městské části Praha 5.

rousky-zivot-detem-nahled Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka jsou všechny domovy pro seniory, školy a školky plně zásobeny, pro případ druhé vlny pandemie má městská část k dispozici 6000 litrů dezinfekce, 205 tisíc jednorázových roušek a 30 tisíc respirátorů. „Další prostředky vynaložíme operativně, dle potřeby. Na odboru sociálních služeb se budou nově instalovat plastové příčky do tvaru kříže, abychom maximálně zamezili vzájemnému kontaktu klientů při současné úspoře místa,“ sdělil serveru Pražský patriot Šrámek.

Praha 7 podle svého mluvčího Martina Vokuše po celou dobu krize až do současných dnů zajišťuje distribuci ochranných prostředků na potřebná místa, tedy zejména pro lékaře, zdravotníky, pečovatele, sociální pracovníky a především pro školy, které se po deváťácích a prvním stupni aktuálně připravují také na návrat žáků druhého stupně.

„V současné době jsou tyto potřeby pokryty a jsme připraveni v nastavené pomoci podle aktuální situace dále pokračovat. V tuto chvíli máme zásobu kolem 30 tisíc roušek, zhruba 800 respirátorů, 400 litrů dezinfekce a jiné ochranné pomůcky. Pořízení dalších zásob budeme průběžně vyhodnocovat na základě dalšího vývoje,“ uvedl Vokuš.    

Praha 8 má podle místostarosty Jiřího Vítka (Patrioti pro Prahu 8) kompletně vybavené ochrannými prostředky všechny, školy, školky, domy s pečovatelskou péčí, úřady, kulturní domy a všechny budovy ve správě městské části. „Jako zálohu pro mimořádné události máme připraveno několik tisíc litrů dezinfekce, téměř sto tisíc ústenek, respirátorů, rukavic, stovky ochranných štítů i speciální ozónovače na likvidaci virů. Prakticky jsme připraveni samostatně materiálně působit téměř tři měsíce, dle našeho pandemického plánu,“ sdělil.

Cena za kompletní zajištění ochranných prostředků v době pandemie, ale i se zálohou na případnou druhou vlnu podle něj byla více jak pět milionů korun. „Stejnou částku máme vyčleněnou na pravidelné dezinfekce základních a mateřských škol, což pro nás znamená téměř čtyřicet pět školských budov,“ dodal místostarosta Vítek.

„Máme dostatek všeho. Roušek, dezinfekce a samozřejmě pokračujeme v preventivním testování. Žádné další ochranné pomůcky neplánujeme nakoupit, protože máme pro vlastní organizace dostatečné zásoby,“ uvedl 1. místostarosta deváté městské části Tomáš Portlík (ODS).

Praha 9 má v současné době zásoby ochranných prostředků na tři měsíce. Stejné zásoby má i Poliklinika Prosek a ústav Sociální služby Praha 9. Tyto zásoby jsou dostačující,“ upřesnila mluvčí radnice Marie Kurková.

deti-rousky-nahled Podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka má městská část aktuálně 103 tisíc jednorázových a přes dva tisíce bavlněných roušek, k tomu navíc tisícovku nanoroušek včetně filtru. Dále má téměř 2500 respirátorů FFP2, 30 tisíc jednorázových rukavic, téměř 2900 lihové dezinfekce na ruce, přes 9500 kusů dezinfekčních sprejů a přes tisícovku ochranných brýlí. V zásobě Prahy 10 jsou také ochranné štíty, reflexní vesty, dezinfekční krémy, lahvičky přelité dezinfekce a SAVO na dezinfekci povrchů.

„V současné době probíhá sběr požadavků od Centra sociální a ošetřovatelské pomoci, mateřských i základních škol. Následně budeme moci kvalifikovaně odhadnout rozsah případného navýšení ochranných prostředků a finanční náročnost,“ uvedl mluvčí Hamrník.

Podle mluvčí Prahy 11 Anny Kočicové městská část aktuálně disponuje dostatečným množstvím ochranných pomůcek, ať už se jedná o více než 110 tisíc kusů jednorázových roušek, látkové roušky, respirátory, ochranné štíty, brýle nebo rukavice. „Co se týče dezinfekce, máme nyní zásobu přesahující pět tisíc litrů. Situaci průběžně vyhodnocujeme a v případě, že by reálně hrozilo její zhoršení, jsme připraveni další množství ochranných prostředků obratem zajistit,“ sdělila.

Praha 12 má podle starosty Jana Adamce (Piráti) momentálně dostatečné zásoby roušek v řádu desetitisíce kusů a také respirátorů. „Průběžně doplňujeme a zásobujeme se jak dezinfekcí na ruce, tak dezinfekcí na vytírání ploch, pořizujeme i jednorázové rukavice, s náklady řádově ve statisících korun. Pro tyto účely máme k dispozici dotaci z pražského magistrátu,“ uvedl.

„Nyní je celý stát připraven na další vlnu výrazně lépe připraven, takže neočekáváme, že bychom se opět dostali do situace s kritických nedostatkem ochranných prostředků, který zde byl v březnu,“ dodal.

„V současné době se v Praze 13 soustředíme zejména na zásobení škol a školek ochrannými pomůckami. Dezinfekce se dnes už dá koupit za relativně rozumné peníze. Takže teď jsou naší prioritou školská zařízení,“ uvedl v červnovém vydání zpravodaje městské části Praha 13 STOP místostarosta David Zelený (ODS).

Praha 14 podle své mluvčí Veroniky Berné má zásoby ochranných pomůcek, ale zároveň se počítá i s nákupem dalších. „V tuto chvíli to bohužel nemohu více specifikovat, protože se potřeba, kolik a čeho bude třeba pořídit, teprve vyhodnocuje,“ uvedla.

Praha 15 má podle starosty Milana Wenzla (za ANO) zásobu dezinfekce, roušek i respirátorů. Plánuje navíc další nákup z prostředků, které zbyly z nevyčerpaných dotací od hlavního města.

„Vytvořili jsme pandemický plán, ve kterém je podrobně stanoveno, jak má při pandemii samospráva, organizace i lidé na konkrétních pozicích postupovat. Plán určuje konkrétní postupy při opakování krizové situace, aby byla pomoc cílená a co nejefektivnější,“ uvedl starosta Wenzl. Plán bude v nadcházejícím týdnu schvalovat rada městské části, v druhé polovině června se jím budou zabývat zastupitelé. Praha 15 oslovila i okolní městské části s možností k plánu se připojit, případně si vytvořit vlastní.


Autor: Jan Puci

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru