ne 7.6.2020
MUZ

První půle rozhodla: Sigma - Baník 2:3!

Ani v Olomouci Baník na jaře svou neporazitelnost na hřištích venku neztratil. V Olomouci vyhrál 3:2! Všechny tři góly vstřelil už v prvním poločase!

Už první minuta zápasu signalizovala, že se na hřišti budou dít zajímavé věci. A také tomu tak bylo. Oba týmy nastoupily do utkání s ofenzivními úmysly, což plodilo množství střeleckých příležitostí. Tu první měl hned po několika sekundách domácí Lukáš Juliš. Dostal se v šestnáctce k plachtícímu míči, napálil jej, ale minul.

O dvě minuty později pronikl do olomoucké šestnáctky Robert Hrubý, vystřelil však mimo.

Pak přišla pátá minuta, v ní Ondřej Šašinka vynikajícím způsobem poslal míč ze strany pod sebe do šestnáctky a přesně našel nabíhajícího Milana Jiráska. Ten udělal olomouckému stoperu Janu Štěrbovi kličku do protipohybu, obránce Sigmy upadl, a pak už si Milan Jirásek jen pečlivě rozmyslel, kam zakončí. Byl před gólmanem Mandousem sám a nadal mu šanci.

Velice záhy mohlo být vyrovnáno. Juliš dostal přihrávku mezi obránce Baníku, dostal se před Jana Laštůvku, ale ten předvedl první ze svých vynikajících zákroků, které si pro utkání v Olomouci přichystal. Ten druhý vytasil o dvě minuty později proti Gonzálezově zakončení. Olomoucký hráč střílel zblízka, gólman Baníku zachraňoval na čáře ekvilibristicky nohou!

Pak si vzal slovo zase Baník. Nemanja Kuzmanovič běžel s Robertem Hrubým na dva bránící domácí hráče. „Kuzma“ dlouho nechal svého bránícího soupeře na pochybách, zda přihraje, či vystřelí. V rozhodující chvíli si balon navedl na střelu, vypálil, jeho střela však minula horní roh.

Vzápětí poslal Ondřej Šašinka skvělý míč téměř od postranní lajny na malé vápno, kam si naběhl Roman Potočný. Byl tísněn a musel střílet z první. To se mu povedlo, trefil však Mandouse, jenž na čáře vynikajícím způsobem zachránil.

Šance střídala šanci, psala se teprve sedmnáctá minuta a urodila se další. K nádherné ráně zpoza hranice šestnáctky napřáhl Radim Breite. Jan Laštůvka jeho ránu nádherně vytáhl na roh. Z něj mohla Sigma udeřit znovu, Václav Jemelka hlavičkoval velmi nebezpečně, jenže Jan Laštůvka byl zkrátka rozhodnutý, že v této fázi hry gól zkrátka nepustí. A také Jemelkovu hlavičku vytlačil na roh.

Baník tuto fázi hry ustál a udeřil znovu. Patrizio Stronati poslal dlouhatánský míč rozběhnutému Ondřeji Šašinkovi. Ten u půlící čáry nejdříve unikl pozornosti stoperu Jemelkovi a pak si důrazně poradil i se Štěrbou, který s ním svedl běžecký souboj. Před gólmanem Mandousem, který vyběhl na hranici šestnáctky, navíc Ondřej Šašinka zachoval klid a skvělým způsobem jej přeloboval – 0:2!

Sigma se znovu nadechla a její snaha co nejdříve snížit byla evidentní. Julišovu hlavičku a střelu Davida Housky brankář Laštůvka v klidu pochytal. Další Julišova rána z hranice šestnáctky byla však nechytatelná. Mířila k tyči, opsala navíc – možná vlivem teče- oblouk, který je pro gólmany složitě řešitelný, a zapadla do branky – 1:2.

O chvíli později vyřešil ostravský gólman další složitou situaci. Vyběhl proti Mojmíru Chytilovi, který se dral za dlouhou přihrávkou, a nohama mu míč při pokusu o kličku sebral!

V nastaveném čase první půle podnikl do otevřené olomoucké obrany výpad Nemanja Kuzmanovič s Ondřejem Šašinkou. „Kuzma“ znovu vypálil, jeho ráně ještě nejspíš pomohla jemná Jemelkova teč a Mandous neměl šanci zasáhnout.

Druhý poločas už tak otevřený fotbal nenabídl. Baník už neměl zapotřebí hnát se za každou cenu dopředu, pozorně bránil a spoléhal na brejky. Do vyložené šance Hanáky Ostravané nepustili, sami měli několik možností udeřit z protiútoku. V 58. minutě z toho po spolupráci s Tomášem Smolou rezultovala velká šance pro Martina Filla, jehož vychytal Mandous. Pak se ke své obávané ráně z větší vzdálenosti dostal Adam Jánoš. Těsně minul!

V nastaveném čase se domácí celek dostal k zajímavé standardce. Ujal se jí David Houska, svou roli zřejmě znovu sehrála teč a míč skončil v brance. Nic víc už se ale nestalo a Baník vítězství 3:2 uhájil.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

LUBOŠ KOZEL: “Fotbal rozhoduje efektivita a my jsme dneska byli daleko více efektivní než v těch minulých utkáních. První poločas byl hodně otevřený z obou stran. V první půli jsme z takového rychlejšího přechodu dali tři branky a ještě jsme měli další dvě situace. Ale do defenzívy nám to moc nefungovalo a mohli jsme děkovat Laštymu, že jsme byli ve vedení. Ve druhé půli jsme změnili rozestavení a domácí už se do šancí tolik nedostávali. Škoda pro nás, že jsme některé brejkové situace nevyřešili líp.”

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Adam Jánoš900000
7Martin Fillo450000
10Robert Hrubý450000
11Nemanja Kuzmanović871000
13Tomáš Smola330000
15Patrizio Stronati900100
17Milan Jirásek821010
19Milan Lalkovič30000
20Jakub Pokorný900000
21Daniel Holzer900000
22Filip Kaloč80000
23Jaroslav Svozil900000
27Milan Baroš30000
31Ondřej Šašinka571210
33Roman Potočný870000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

7.
neděle
června
Olomouc VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:3
Branky: 34. Juliš, 90.+4. Houska – 5. Jirásek (O. Šašinka), 23. O. Šašinka (Stronati), 45.+1. Kuzmanovič (O. Šašinka). Rozhodčí: Ardeleanu – Caletka, Hurych. ŽK: Houska, Breite, Jemelka, Hála - Jirásek, Šašinka.

Sestavy

Olomouc

Mandous – Sladký, Štěrba (46. Zahradníček), Jemelka, Vepřek (86. Zmrzlý) – Breite – González (68. Yunis), Houska, Chytil (78. Hála), Falta – Juliš.

Baník

Laštůvka – Pokorný, Svozil, Stronati, Holzer - Jánoš, Hrubý (46. Fillo) - Potočný (87. Baroš), Kuzmanovič (87. Lalkovič), Jirásek (82. Kaloč) - O. Šašinka (57. Smola).
0
Paixao da Silva
Ewerton
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar