InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pro sport to teď bude těžká doba, říká starosta Sokola Milan Matějka

PÍSEK - Už je to více jak rok, kdy byl do funkce starosty Tělocvičné jednoty Sokola Písek zvolen Milan Matějka. Ten zároveň působí jako trenér u basketbalového oddílu Sršňů. Předtím post starosty zastával Milan Kučera, který má nadále v jednotě pozici tajemníka. V minulém roce se nového hávu dočkalo hlediště sportovní haly, kam byla z části nainstalována nová sedadla. Zbylá místa k sezení by měla být dokončena letos. Zároveň také probíhá rekonstrukce loděnice. Jaké další úpravy se v zázemí jednoty připravují i to, jak se nyní trénuje v prostorách sokola, přiblížil starosta Milan Matějka.

 

Už více jak rok zastáváte funkci starosty Tělocvičné jednoty Sokola Písek. Co se během té doby v jednotě událo? 

Během uplynulého roku se žádalo o jedny dotace na kraji, při kterých jsme obdrželi peníze na sedačky v hlavní hale. Už v minulém roce proběhla první etapa montáže, kdy bylo namontováno 171 sedadel. Teď bude následovat zbytek. Na městě budeme ještě žádat o dofinancování tohoto projektu. Dále jsme také požádali o dotace na světla v obloukové hale a uklízecí stroj, ale na to jsme zatím nic nedostali.

Jak máte rozdělené povinnosti s bývalým starostou Milanem Kučerou, který teď zastává pozici tajemníka?

Pan Kučera je tajemník, což je také správce haly, takže téměř vše má na starosti on. Já nejsem zaměstnanec Sokola Písek. Mám funkci statutárního zástupce Jednoty, ale nemám žádnou konkrétní pracovní náplň. Vždy řeším jednotlivé věci, které jsou zrovna potřeba. O všem rozhoduje výkonný výbor, který pak úkoluje jednotlivé pracovníky.

Jak moc je funkce starosty náročná?

Je období, kdy se vše zvládá v pohodě. Ale je také období, kdy se toho sejde moc v soukromém a pracovním životě, basketu i jednotě a ty dny jsou takové, že se ani na chvíli nezastavím. Je to vždycky nárazové.

Jaké změny se v sokole v nejbližší době chystají?

Jestli budou vypsány nějaké dotace, tak budeme žádat o prostředky na další úpravy, které bychom chtěli v Sokole udělat. Prioritou budou světla v obloukovce, ale samozřejmě na to musíme sehnat peníze. Uvidíme, jak to v téhle době bude s dotacemi. Na každou akci musíme o dotaci žádat zvlášť. Teď se moc peněz do ničeho asi dávat nebude.

Když jste vstupoval do funkce, vaše přání bylo, aby mezi oddíly byla vzájemná důvěra, pozitivnější atmosféra a do společného dění v jednotě se zapojilo co nejvíce členů. Splnilo se tohle vaše přání?

 Myslím, že o společné zájmy a věci se moc členů Sokola nestará. Málokdo věnuje svůj volný čas tomu, aby pro spolek něco udělal. Je těžké někoho pořád přesvědčovat.

Druhou etapou rekonstrukce měla projít i loděnice. Jak to s projektem vypadá?

Druhá etapa rekonstrukce loděnice už probíhá. Dělá se tam kanalizace a natírá se zbytek fasády, která nebyla hotová po první etapě. Vše by mělo být hotové do konce roku.

Asi nejhorší stav je v obloukové hale. Změnil se za vašeho starostování nějak přístup k úklidu? Proběhly v obloukovce nějaké úpravy?

Nevím, jak se uklízelo předtím, než jsem byl zvolen do funkce starosty. Upřímně řečeno jsem se tehdy o to nestaral. Teď se v obloukovce uklízí pravidelně minimálně jednou do týdne, kdy se vytře chemií, která je určena na házenkářský vosk. V Sokole jsou dvě uklízečky na plný úvazek a jedna na poloviční. S takovou kapacitou nejsme schopní, co se týče úklidu, zařídit něco víc.

V době pandemie, kdy byla všechna sportoviště uzavřená, co se dělo v sokole?

V celém Sokole proběhl generální úklid. Dělaly se věci, které se moc v běžném provozu nedělají. Umyla se okna, správce opravil věci, které se nedají dělat v rozjeté sezoně, protože jsou neustále v provozu.

Po první vlně rozvolnění některých opatření trénovali v zázemí sokola jen sportovci od patnácti let. Proč tomu tak bylo?

Na výboru jsme rozhodli, že je důležitější nechat trénovat ty starší kategorie, to znamená od patnácti let. U těch starších jsme si jistí, že budou dodržovat pravidla, co se smí a co ne. U malých dětí je to složitější. Museli jsme počty redukovat, aby v Sokole nebylo víc jak sto lidí. Takže jsme se rozhodli takhle. Samozřejmě kdyby nějaký oddíl měl zájem spíš o tréninky mladších, mohli jsme se domluvit. Je to jen o komunikaci.

Jak se v Sokole dál rozvolňovala opatření?

Od pondělí 25. května je v Sokole plný provoz. K dispozici jsou šatny i sprchy. Dle nařízení vlády je v každé umývárně i u vstupů do hal dezinfekce.

Kdo je za plnění hygienických opatření zodpovědný?

Každý oddíl si své pomůcky a nářadí po sobě dezinfikuje sám, protože je jiné oddíly nepoužívají. Basketbalisté si vydezinfikují věci sami, to samé i házenkářky, všestrannost a ostatní. My zajistíme vytření všech prostor. Když bude chtít mít nějaký oddíl třeba tři tréninky po sobě, v každé tělocvičně budou prostředky k tomu, aby si mezi těmi jednotlivými tréninky vše vydezinfikoval a vytřel. Když bude oddíl chtít, tak možnost využije. My nemůžeme mít v Sokole uklízečku od šesti hodin od rána do osmi do večera. Myslím si, že teď v halách moc tréninků nebude a to vytížení bude minimální. Spousta oddílů chodí trénovat ven a brzy bude letní přestávka, kdy netrénuje prakticky nikdo.

Sokol odmítl také dohrání futsalových soutěží. Z jakého důvodu?

My jako Sokol bychom nebyli schopní zajistit provoz v rámci hygienických nařízení vlády. Navíc z mých zkušeností externí nájemníci Sokola nerespektují ani pravidla při běžném provozu. Když je vrátný požádá, aby po sobě uklidili šatnu a podobně. Nemohli jsme riskovat to, že pustíme do hal externí nájemníky a oni si tam budou dělat, co chtějí.

Nebudou to pro sokol velké ztráty, když přijde o peníze z pronájmu hal?

Samozřejmě tím o nějaké peníze přijdeme, ale na druhou stranu jsme zase ušetřili na mzdě vrátného a na energii. Drobný příjem od škol a od externích nájemců bude v rozpočtu chybět, ale ta ztráta není pro Sokol likvidační.

Jak současná situace podle vás ovlivní sport obecně?

Pro samosprávy i pro sport samotný bude teď těžká doba. Protože žije z velké části z veřejných peněz. Signály jsou zatím takové, že peníze, které sporty dostávaly, se budou krátit. To bude problém už v letošním roce, uvidíme, jak to všechno nakonec bude.

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Viděl jsem jeden den napsaná eska jinak než dnes, kdy to je takové obojetné. Zřejmě v redakci mají šotka... ????

    Vloženo 8.6.2020 20:34:49

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Všimli jste si, že autorka píše někdy "sokol" a jindy "Sokol"? Nemám ráda články s hrubkami.

    Vloženo 8.6.2020 16:34:51

    • Romano 

      Reagovat

       

      Mě je to jedno. Hlavně že autorka je pěkná

      Vloženo 8.6.2020 18:56:07

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A jak je to podle Vás správně?

      Vloženo 8.6.2020 20:07:04

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Když je myšlen spolek, tak Sokol. Ale mně vadí, že třeba otázka zní: "Co se dělo v sokole?" a odpověď je: " V Sokole probíhal úklid." Jako kdyby ten článek psali dva lidé."

        Vloženo 8.6.2020 22:43:22

        • Jana 

          Reagovat

           

          Pokud probíhal, úklid, tak kde????? Jak toto můžete napsat?

          Vloženo 11.6.2020 06:47:53

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace