Antivirové a antibakteriální byliny

Dnes vám nabídnu cenné přírodní léky, které vám pomohou zvládnout nemoci způsobené viry a bakteriemi. Jsou jimi tzv. přírodní antivirotika a antibiotika.

Antivirotika jsou látky s protivirovým působením, které se užívají v celostní medicíně k léčbě infekčních nemocí, které vyvolávají viry, například herpetické, chřipkové nebo RNA viry (koronaviry, rotaviry, rhinoviry, viry hepatitidy A, C, D a E, encefalitidy, influenzaviry, viry příušnic, ebolaviry a další).

Antibiotika jsou látky, které zastavují růst mikroorganismů, zejména bakterií, ale také chlamýdií, mykoplasmat, rickettsií, anebo tyto organismy přímo ničí.

Antibakteriální působení u bylin se silně prolíná s působením antivirovým, antibiotickým a dokonce i cytostatickým. Proto je někdy obtížné stanovit přesnou hranici těchto působení u jednotlivých bylin. Uvedu vám tedy několik zástupců, které můžete k léčbě užívat při onemocněních virových i bakteriálních.

Vzhledem k tomu, že se léčením bylinkami a jejich antibakteriálními, antimykotickými a antivirovými účinky zabývám hodně, napsala jsem už o nich dost článků, které Vám budu prolinkovat i do toho článku, abyste k nim měli přístup a našli si přesně to, co aktuálně hledáte.

Seznam přírodních antibiotik a jejich použití na nejrůznější nemoci

Recept na přírodní antibiotikum

 

ČESNEK

Má působení jak antibiotické, tak antibakteriální i protiplísňové. Česnek spolehlivě likviduje z 560 známých kmenů obávaného zlatého stafylokoku 500. Dokáže si poradit s obávanou plísní kandidou. Je řešením při bakteriálním průjmu a podobně.
Recept na domácí česnekové kapky

MEDVĚDÍ ČESNEK

Má podobné působení jako česnek avšak slabší. Je proto vhodný i pro ty, kteří špatně snášejí dráždivost klasického česneku.

Listy výborně čistí ledviny, pomáhají upravit střevní mikroflóru, jsou vhodné k léčbě aftů a celkově posilují detoxikaci a imunitu.

Čerstvé listy jsou skvělé do salátů, na výrobu pesta a také na česnekové kapky, viz recept výše.

Rady léčitelky Evy Moučkové pro přírodní uzdravení

CIBULE

Působí silně antibioticky.

Recept na léčivou cibulovou tinkturu

Při chřipce a kataru horních cest dýchacích inhalujeme šťávu z jedné velké, nebo 2-3 malých cibulí. Tu nalijeme na talířek a 3 minuty 2-5 x denně vdechujeme. Můžete si také kolem postele rozestavět oloupané cibule, které budou desinfikovat místnost a jejich silice uvolňovat vaše dýchací cesty.

Cibulové ponožky proti chřipce a nachlazení a tvarohové na záněty

3 rychlé přírodní typy na pomoci proti rýmě

JALOVEC

Působí antibioticky, používáme jej také k zevnímu ošetření.

Více o jeho použití a účincích se dočtete v článcích:

Seznam přírodních antibiotik a jejich použití

Očista ledvin (s jalovcem)

Místní superovoce (jalovec)

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

Působí antibioticky, širokospektrálně na:

  • stafylokoky
  • streptokoky
  • proteus vulgarisescherichia  coli (běžně se nacházejících ve střevech, a při nesprávném utírání či hygieně se snadno zanesou zejména u žen do močové trubice, kde způsobují záněty)
  • salmonelu
  • a další druhy bakterií

V syrovém stavu jezte listy a květy dle chuti.

V sušeném stavu připravíme nálev z jedné a půl polévkové lžíce listů na ¼ l vroucí vody, necháme vyluhovat 15 minut, podáváme třikrát denně.

Ve formě tinktury, kterou připravíme klasickým způsobem nebo koupíme již hotovou, ji užíváme 2-3x denně dle návodu.

Seznam bylinek na nachlazení

PUPAVA

Působí antibioticky a je mimořádně účinná při horečnatých chorobách bakteriálního původu, zejména v oblasti urologické. Je vhodná také při zánětu prostaty a jejím zvětšení u starších mužů. Skvěle se hodí i při infekčních průjmech. Sušenou drogu přidáváme do protiplísňových koupelí, obkladů nebo jako zásyp.

Pupavu podáváme v práškové formě jako zásyp na špatně se hojící a hnisající rány, nebo mokvající ekzémy.

Při plísni mezi prsty připravíme do jednoho lavoru silnější odvar z vlaštovičníku jako horkou část koupele, do druhého lavoru silnější odvar z pupavy, ten necháme zchladnout. Při koupeli nohy střídáme 10 vteřin ve studeném a 30 vteřin v teplém, asi 7 x prostřídáme. Po koupeli nohy osušíme a můžeme ještě zakapat 5% roztokem octa.

Najděte si produkty s obsahem pupavy na internetu.

Celostní doporučení na přírodní léčbu zánětu

VLAŠSKÝ OŘECH 

Působí protizánětlivě, antisepticky a antimikrobiálně, zejména proti stafylokokům.

Odvar z listů ořešáku používáme ke koupelím nadměrně potivých nohou, k výplachům ústní dutiny, na obklady při akné a zánětech kůže.

Recept na víno z listů ořešáku proti chudokrevnosti

60 g čerstvých umytých listů ořešáku dáme do 0,7 l suchého – čili kyselejšího bílého vína, necháme stát 12 dnů, pak scedíme, uzavřeme a skladujeme v chladnu a temnu, užíváme 1 dcl před obědem a před večeří.

Recept na zdravou ořechovou tinkturu

  • ¾ l silnějšího čistého alkoholu tak minimálně 60%
  • 150 g zelených ořechů
  • půl tyčinky skořice

Ořechy nakrájíme na drobno, spolu se skořicí dáme do láhve, zalijeme alkoholem a dobře uzavřeme.
4 týdny necháme stát na slunečném a teplém místě, pak scedíme do láhve.
Můžeme dosladit a pak uzavřít.
Užíváme 3x denně 20 kapek před jídlem.

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ

Působí silně antibioticky, na široké spektrum mikrobů, při léčbě močových cest, bolestí v krku, angín, při gynekologických zánětech a zánětech zažívacího traktu.

Nejúčinnější formou je tinktura ze šalvěje, v obvyklých dávkách 20-30 kapek 3x denně.

Při zápachu z úst a plísni vezmeme hrst čerstvých listů, dáme do ½ l studené vody, přivedeme k varu a vaříme 5 minut, necháme ještě 10 minut stát, odvarem několikrát denně vyplachujeme ústa.

Při cukrovce denně sníme 5-7 šalvějových listů.

Léčení medem a skořicí – seznam nemocí a použití

DALŠÍ BYLINY S OBDOBNÝMI ÚČINKY

Často diskutované koloidní stříbro

Choďte na bylinky do lesů, na louky, pěstujte si je na zahradě, balkónu nebo v truhlíku na okně. Jsou to živé léky a opravdové poklady.

11 léčivých bylinek pro domácí pěstování

Více o bylinkách a jejich léčivých účincích na jednotlivé nemoci naleznete v sekci BYLINKY.

Pokud chcete zkonzultovat své zdraví a najít vhodné přírodní léčbu, objednejte se ke mě na telefonickou/Skype celostní konzultaci, kde pro Vás najdu nejvhodnější a nejšetrnější cestu ke zdraví a energii.

Krásné dny.

Michaela Weissová

Jsem specialistkou na léčbu potravinami a jógovou terapii. Pomáhám lidem uzdravit se jídlem ze zánětů, kandidy, obezity a dalších nemocí a prostřednictvím jógové terapie pomáhám uvolňovat hluboko uložené bloky na těle i na duši. Celostně pracuji se všemi rovinami člověka na návratu do rovnováhy a spokojeného života. Nechte se inspirovat těmito milovanými stránkami a prosím nekopíruje bez mého vědomí mou práci na jiné weby. Díky.

Zatím žádné komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude publikována.