Kožní biopsie: vše co potřebujete vědět!

7. června 2020 22:32

Kožní biopsie je lékařské vyšetření sloužící k odběru vzorků kůže a podkoží za účelem jejich dalšího vyšetření, ze kterého lze diagnostikovat různá onemocnění, včetně nádorů, infekčních onemocnění, autoimunitních a dalších chorob.

Obsah článku

  1. Proč se kožní biopsie provádí?
  2. Rizika
  3. Jak probíhá kožní biopsie?
    1. Příprava na kožní biopsii
    2. Průběh kožní biopsie
    3. Po kožní biopsii
  4. Výsledky kožní biopsie
  5. Co si z článku odnést?

K vyšetřování vzorků buněk a tkání odebraných při biopsii se využívají různé histolopatologické a imunohistochemické metody.  

Existují tři hlavní druhy kožních biopsií, a to:

  • Biopsie holením (shave biopsie): při tomto druhu biopsie lékař vzorky kůže odebírá s pomocí nástroje podobného běžnému holicímu strojku, a to stejným způsobem, jako při holení. Jedná se tedy v podstatě o „seškrábnutí“ vrchních vrstev kůže (epidermis a části škáry – dermis).
  • Průbojníková biopsie (punch biopsie): při tomto typu biopsie lékař vzorky kůže odebírá speciálním nástrojem, který je podobný běžnému strojařskému průbojníku. Jedná se o dutou kovovou trubičku, s jejíž pomocí lékař dokáže odebrat nejen vrchní vrstvu pokožky (epidermis), ale také hlubší vrstvy (dermis a podkožní tuk). V některých případech se průbojníková biopsie používá jako léčebná metoda (například v případě malé bulky nebo léze na kůži, kterou lze s pomocí průbojníku odstranit i s lemem zdravé tkáně kolem).
  • Excizionální (chirurgická) biopsie: v tomto případě se biopsie provádí chirurgicky, tedy skalpelem a při tomto typu biopsie se odebírá nejen bulka nebo jiná abnormální struktura na kůži, ale také hlubší vrstvy kůže (dermis a podkožní tuk) a lem zdravé tkáně kolem pro případ, kdyby se jednalo o nádorové onemocnění. Proto je excizionální biopsie nejen metodou diagnostickou, ale také léčebnou.

Proč se kožní biopsie provádí?

Kožní biopsie slouží především k diagnostice kožních a dalších onemocnění, nicméně lze jí použít i léčebně, například k odstranění některých kožních lézí, jako jsou benigní či maligní nádory nebo různé bulky nebo výrůstky na kůži (například lipom, melanom, aterom, bradavice, apod.), pihy, névy, apod.

Kožní biopsie se používá v diagnostice a léčbě řady kožních onemocnění, jako jsou například:

  • Aktinická keratóza
  • Bulózní pemfigoid a další puchýřnatá kožní onemocnění
  • Dermatitida, psoriáza (lupénka) a další zánětlivá kožní onemocnění
  • Kožní nádory, včetně bazocelulárního karcinomu (bazaliom), dlaždicobuněčného karcinomu nebo maligního melanomu
  • Kožní infekce
  • Visící (pendulující) kožní výrůstky, jako jsou například fibromy nebo veruky.
  • Podezřelé pihy a ostatní výrůstky na kůži
  • Bradavice

Rizika

Kožní biopsie je bezpečné vyšetření nicméně, stejně jako u každého lékařského výkonu či vyšetření, se mohou vyskytnout komplikace, mezi které, mimo jiné, patří:

  • Krvácení po biopsii
  • Hematom (modřina) v místě odběru vzorku
  • Jizva v místě odběru vzorku
  • Zánět v místě odběru vzorku
  • Alergická reakce na topicky podávaná anestetika (znecitlivující léky) či antibiotika (léky na léčbu a prevenci bakteriálních infekcí)

Jak probíhá kožní biopsie?

Vlastní průběh kožní biopsie lze rozdělit do 3 fází, a to na přípravu na biopsii, vlastní biopsii a opatření po biopsii.

Příprava na kožní biopsii

Ve většině případů není na kožní biopsii potřeba žádná zvláštní příprava, nicméně měli byste svého lékaře informovat:

  • Zda netrpíte chorobami krvetvorby nebo onemocněními spojenými se zvýšeným rizikem krvácení (například hemofilie)
  • Zde jste někdy po operačním výkonu či jiném lékařském vyšetření neměli problémy s nadměrným či dlouhodobým krvácením
  • Zda neužíváte léky na ředění krve či prevenci tvorby sraženin (například warfarin, heparin, rivaroxaban, léky obsahující kyselinu acetylsalicylovovou, jako je acylpyrin nebo aspirin)
  • Zda jste neprodělali kožní infekční onemocnění, jako je například impetigo
  • Zda neužíváte léky na potlačení funkce imunitního systému (například kortikoidy)
  • Zda nemáte diabetes a jiná chronická onemocnění

Před vlastním provedením kožní biopsie, v závislosti na místě, odkud se má vzorek odebírat, vás lékaři mohou požádat o odložení příslušné části oděvu.

Poté lékař očistí místo odkud bude vzorek kůže odebírán a jeho okolí dezinfekčním roztokem a případně fixem označí místo, odkud bude vzorek tkáně odebrán.

Poté následuje znecitlivění místa, kde bude kožní biopsie prováděna lokálním anestetikem, které se nejčastěji podává injekčně. Při aplikaci anestetika můžete po několik sekund cítit pocit pálení. Po umrtvení byste již během kožní biopsie neměli cítit žádnou bolest ani nepříjemné pocity.

Průběh kožní biopsie

Vlastní průběh kožní biopsie závisí na druhu biopsie:

U biopsie holením lékař s pomocí speciálního dvoubřitého holicího strojku nebo skalpelu oškrábe povrchové vrstvy kůže. Krvácení v místě odběru se zastaví tlakem na poraněnou část kůže. V případě většího krvácení se někdy používá kombinace tlaku (komprese) na ránu a léků. Po biopsii lékař ránu ošetří a přelepí sterilním krytím.

Při průbojníkové a chirurgické biopsii se odebírají vzorky z hlubších vrstev kůže a podkoží, včetně podkožního tuku, což vede k rozsáhlejšímu poranění kůže, které je někdy nutné sešít stehy. Stejně jako u biopsie holením lékaři po průbojníkové či chirurgické biopsii ránu ošetří a přelepí sterilním krytím.

Délka trvání kožní biopsie závisí na velikosti odebíraného vzorku a také na místě, odkud se vzorek kůže odebírá.

V průměru trvá kožní biopsie zhruba 15 minut, včetně přípravy, ošetření rány a poučení pacienta pro následnou domácí péči o poraněné místo.

Po kožní biopsii

Po kožní biopsii vám lékaři mohou předepsat léky na prevenci infekce (například antibiotika) nebo doporučit užívání léků proti bolesti (například ze skupiny nesteroidních protizánětlivých léků).

Lékař vás také poučí o tom, jak správně pečovat o ránu a v případě většího poranění vás může pozvat do nemocnice na převaz a kontrolu.

Někdy se může stát, že se rána po biopsii znovu rozkrvácí.

Nejčastěji se to stává v případě, kdy užíváte léky na ředění krve.

Pokud se tak stane, stlačte ránu na dobu 10 – 20 minut.

Jestliže krvácení i nadále pokračuje, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Po kožní biopsii na kůži zůstává jizva, která je zpočátku červená či růžová, ale postupně vybledne.

V některých případech může dojít k poruše hojení rány, a pak vzniká vystouplá, nevzhledná jizva, označovaná jako keloidní.  

Keloidní jizvy vznikají nejčastěji po biopsii na krku a trupu.

Snažte se místo kožní biopsie chránit před úrazy a nedělat věci, které způsobují nadměrné napínání kůže.

Nadměrné natahování kůže po biopsii může vést ke krvácení a/nebo ke zvětšení jizvy.

Za normálních okolností se jizva po kožní biopsii hojí zhruba dva měsíce, nicméně na nohou a chodidlech bývá hojení pomalejší než na ostatních částech těla.

O ránu po kožní biopsii je nutné správně pečovat.

Měli byste proto dodržovat následující tipy:

  • Než si na ránu po kožní biopsii sáhnete, umyjte si pečlivě ruce teplou vodou a mýdlem.
  • Dodržujte pokyny lékaře. Pokud vám lékař nedoporučí jinak, myjte si ránu po kožní biopsii vodou a mýdlem. V případě, že je rána na vlasaté části hlavy, použijte k mytí šampón.
  • Po omytí ránu pečlivě opláchněte.
  • Při sušení ručníkem ránu nedrhněte, ale sušte jí lehkým poklepáváním ručníkem.
  • Na přelepení rány po jejím ošetření používejte prodyšnou lepící pásku, která kůži umožní dýchat.

V případě, že je rána uzavřená stehy, myjte jí jen velmi opatrně a se souhlasem lékaře.

Výsledky kožní biopsie

Odebraný vzorek kůže se musí dále zpracovat (stabilizovat a obarvit) a vyšetřit pod mikroskopem (histopatologické vyšetření).

Někdy se v diagnostice využívají i speciální metody (takzvané imunohistochemické metody), které slouží například k průkazu přítomnosti některých látek v buňkách, což může být známkou různých onemocnění.

V některých případech se vzorky biopsie navíc odesílají na genetické testování (například při diagnostice vrozených nebo dědičných chorob).

To vše trvá nějakou dobu, takže výsledky kožní biopsie nejsou známé hned, ale trvá minimálně několik týdnů, než lékař výsledky obdrží.

Genetické testování pak může trvat i několik měsíců.

O výsledcích kožní biopsie vás bude informovat váš lékař nebo si budete muset zavolat sami.

V závislosti na výsledcích kožní biopsie vám lékař doporučí vhodnou léčbu.

Co si z článku odnést?

Kožní biopsie je velice časté vyšetření prováděné za účelem odebrání vzorku kůže a jeho vyšetření pod mikroskopem s cílem zjistit příčinu pacientových obtíží.

Ve většině případů je kožní biopsie zároveň i léčebným výkonem, který slouží k odstranění patologických útvarů na kůži, jako jsou podezřelé pihy, bradavice, výrůstky, nádory a další.

Podle způsobu provedení dělíme kožní biopsii na biopsii holením (shave), biopsii průbojníkem (punch) a chirurgickou (excizionální) biopsii.

Rizika kožní biopsie jsou minimální, nicméně někdy se může objevit krvácení či hematom v místě odběru vzorku.

Výsledky kožní biopsie budou známé do několika týdnů a poté co je lékař obdrží, zahájí vhodnou léčbu zjištěného onemocnění. 

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Mayoclinic.org

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 7. června 2020 22:32
Datum příští revize: 7. června 2022 22:32
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace