V oseckém informačním centru vystavují Mužička, Mráček a Velvarský
Trojice výtvarníků při páteční vernisáži. Zleva Miroslav Mráček, Vladimír Mužička a Rudolf Velvarský. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Osek – Vernisáží, v pátek 5. června, odstartovala v Informačním turistickém centru Osek výstava The Time III. V inspirujícím prostředí oseckého kláštera prezentuje tvorbu tří špičkových oseckých výtvarníků, Vladimíra Mužičky, Miroslava Mráčka a Rudolfa Velvarského. Trojice umělců se v této sestavě setkává na společné výstavě po patnácti letech.

Příležitost pobýt na vernisáži s trojlístkem vynikajících výtvarníků, podělit se o první dojmy s přáteli v prostředí klášterní zahrady a galerie, využily i v zamračeném počasí desítky zájemců. Mezi návštěvníky se objevili přátelé z hudební a výtvarné branže i rodinní příslušníci. Výstavu zahájili hlavní aktéři po půlhodinové hudební produkci. Vstup do galerie byl možný jen v roušce a s rukama ošetřenýma dezinfekcí. Některé z návštěvníků opatření trochu rozladila, ale většina je přijala s pochopením.

Vladimír Mužička se narodil v Duchcově. Patřil k signatářům Charty 77, což ho stálo práci v bílinském kulturním středisku. Jeden čas žil ve Starých Křečanech, kde například pořádal výstavy na své zahradě. Pracoval jako dřevorubec a byl pod stálou kontrolou státní bezpečnosti. V současné době tvoří v Oseku. Na výstavě prezentuje díla, která vytváří technikou kombinování akrylu a oleje. Jako podklad volí sololitové desky nebo plátna. Tvůrčí proces neřídí s předem stanoveným cílem, ale nechává barvy a tvary volně vznikat a prolínat. Teprve v pozdější fázi je usměrňuje do finální podoby.

0806vystavaosekdila

Miroslav Mráček je rovněž z Duchcova, kde už řadu let pracuje jako modelář v manufaktuře Royal Dux Bohemia. Mráček se do povědomí veřejnosti zapsal především svými sochařskými díly. Konkrétně podobiznami známých osobností. Měl dokonce možnost pracovat pro porcelánku na sošce Móhandáse Karamčanda Gándího, jehož tvář můžete ostatně najít spolu s dalšími sochami také na osecké výstavě. Řadu podobizen dříve tvořil ve spolupráci se sochařem Františkem Rábelem a na základě dokumentace, kterou mu poskytoval duchcovský novinář Pavel Koukal.

Rudolf Velvarský je osecký básník a výtvarník, který své básně občas doprovází ilustracemi. Po výtvarné stránce ho nejvíce ovlivnil český malíř Josef Jíra. Z básnických směrů pak český poetismus s představiteli jako byl Nezval, Halas, Biebl a další. Ve výtvarné oblasti se v jeho dílech prolíná hned několik směrů. Tvoří technikou olejomalby, ale na výstavě najdeme i dílo vytvořené například zpracováním cínu.

Jedinečnou výstavu tří bardů výtvarné teplické scény, jejichž renomé sahá daleko za hranice okresu, si můžete v oseckém informačním centru prohlédnout denně, mimo pondělí. Otevřeno je tady v době od 10 do 17 hodin. Vstupné na výstavu The Time III, která potrvá do 5. července, je zdarma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru