Chrudimské noviny Kompenzační bonus by měl vyplatit stát ze svého. Kteří politici nesouhlasí?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kompenzační bonus by měl vyplatit stát ze svého. Kteří politici nesouhlasí?

Praha/Pardubický kraj/Chrudim – Brzy nastane čas, kdy si velká část obyvatel druhého největšího města Pardubického kraje i jiných měst a obcí uvědomí, že následky coronaviru vyluxují peněženky všech. Podle posledních zpráv i tu v Chrudimi největší, městskou. Lví podíl na tom má poslanec parlamentu David Kasal (ANO 2011) a překvapivě i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

O „kompenzačních bonusech“ Chrudimské noviny již informovaly. Informovaly také o veletoči jednoho ze dvou chrudimských poslanců, a sice lékaře Davida Kasala. Ten se snažil své kolegy ve Sněmovně přesvědčit, že starosta města František Pilný (ANO 2011) sice podepsal dopis, který přenesení zodpovědnosti za vyplácení bonusů na města a obce odmítá, ale vlastně s ním tak docela nesouhlasí.

Zdaleka ne všichni politici sdílí postoj vlády a jí poslušných poslanců, kterým je stranická disciplína bližší než pokladna města, v němž mají bydliště. Senátoři proto přišli s logickou změnou – bonusy má hradit stát, nikoli města, obce a kraje. O tomto návrhu poslanci hlasovali. Jak toto hlasování dopadlo?

Pardubický kraj celkem disponuje deseti poslanci. Pouze Marek Výborný (KDU-ČSL) a Jiří Kohoutek (SPD) hlasovali pro senátní novelu, která měla zmírnit dopady „kompenzačního bonusu“ na města, obce, kraje. David Kasal, Martin Kolovratník a Jaroslav Kytýr (všichni ANO 2011) byli proti senátnímu návrhu. Jan Řehounek (ANO 2011), Jaroslav Martinů (ODS) a Jan Chvojka (ČSSD) se zdrželi. Pirát Mikuláš Ferjenčík nehlasoval, přestože právě jeho chrudimští straničtí kolegové byli nehlasitějšími propagátory zmíněného dopisu.

Jakub Valenta

Reklama