Obrnice by se kvůli krácení rozpočtů obcí musely vzdát klubovny na starém hřišti
Starosta Obrnic Stanislav Zaspal. Foto: OU Obrnice
Most

Obrnice - Krácení rozpočtů obcí a krajů kvůli koronavirovým opatřením vlády by pozastavilo plánované investiční akce také v Obrnicích na Mostecku. Ohroženy jsou zejména vybudování zázemí pro sportovce i návštěvníky akcí na starém hřišti, druhá etapa rekonstrukce veřejného osvětlení na sídlišti Nová výstavba nebo výstavba chodníku od sběrného dvora k Dukelské ulici. „Jsou to zásadní rozvojové aktivity. Připojil jsem se proto k protestní stávkové pohotovosti starostů,“ uvedl obrnický starosta Stanislav Zaspal.

Ke stávkové pohotovosti vyzval starosty svých měst a obcí Svaz místních samospráv (SMS), který jich zastupuje zhruba 2000. Použití sdílených daní na sanování škod po epidemii nemoci covid-19 podle sdružení připraví obce o 20 miliard korun. Je proto nutné, aby samosprávy požadovaly zákonný jednorázový příspěvek od státu do svých rozpočtů.

„Přitom vláda mohla zvolit jiný způsob, jak nebrat dnes tolik potřebné finance obcím. V této nelehké době je důležité zachovat finanční prostředky obcím, aby mohly investovat a znovu rozhýbat regionální ekonomiku, pomoci živnostníkům a místním firmám. Obce i kraje v naší zemi plní důležitou úlohu zadavatelů veřejných zakázek, i proto v minulých dnech vyvěšovaly na protest proti těmto krokům vlády černé vlajky. Bohužel, dopady na obce se mají ještě dalšími návrhy zákonů prohloubit. Je tedy důležité, aby se proti takovým návrhům obce již zásadně ozvaly,“ zdůvodnil starosta své stanovisko.

Vybudování klubovny s občerstvením a sociálním zázemím na starém fotbalovém hřišti, kde obec v současné době pořádá kulturní, sportovní a společenské akce, vyjde na 5,5 milionu korun. Obrnice hospodaří s ročním rozpočtem zhruba 40 milionů korun, jde tedy o významnou investici.

„Požádali jsme už podruhé o dotaci na tuto stavbu. I kdybychom však ani tentokrát neuspěli, byli jsme připraveni vyčlenit potřebné peníze v rozpočtu na rok 2021. Projekt totiž považujeme za jednu z priorit, jde nám o zkvalitnění společenských, sportovních a relaxačních aktivit místních obyvatel. Krácení rozpočtu nám ale zasadí smrtící ránu,“ doplnil Stanislav Zaspal.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru