The Capitals: Sánchez nabádá mladé k opatrnosti před novou koronavlnou

Shutterstock/Unai Huizi

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


JIH

MADRID

Sánchez nabádá mladé k opatrnosti před novou vlnou koronaviru. Španělský premiér Pedro Sánchez včera vyzval veřejnost, obzvláště pak mladé lidi, aby byli opatrní a dodržovali hygienická opatření. Měli by tak pomoci zabránit tomu, aby ve Španělsku, jedné z nejvíce zasažených zemí, vypukla další vlna nákazy.

Tento týden vstoupí většina Španělů už do třetí fáze procesu rozvolňování karanténních opatření. (EFE.com)

ŘÍM

„George Floyd je tady! NE rasismu“. Včera se na náměstí Piazza del Popolo v Římě sešly ke klidnému protestu tisíce lidí. Veřejně tak odsoudili zabití George Floyda, který zemřel 25. května v Minneapolisu, a projevili solidaritu s protesty proti rasismu ve Spojených státech i jinde. Protestující osm minut v tichosti klečeli, poté skandovali. (Valentina Iorio | EURACTIV.it)

LISABON

Otevření hlavního města. Portugalsko se chystá uvolnit karanténní opatření v lisabonské metropolitní oblasti od 15. června. Oznámil to premiér António Costa s tím, že rozhodnutí vyhodnotí ještě zítra (9. června). V neděli bylo v lisabonském regionu zaznamenáno 75 % z celkového počtu případů nákazy, zatímco několik dní předtím to bylo 90 %. (Rosa Carreiro, Lusa.pt)

ATHÉNY

Jsme na to sami. Athény budou v případě potenciálního konfliktu mezi Řeckem a Tureckem osamoceny, uvedl bývalý ministr obrany Evangelos Apostolakis.

„Pravděpodobně na to budeme sami, i když podpora ze strany USA i EU existuje. Pokud dojde ke konfliktu, s největší pravděpodobností zůstaneme osamocení. Musíme s tím počítat,“ řekl.  (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Demonstrace proti rasismu. Německé ulice o víkendu opět zaplavili lidé demonstrující proti rasismu a policejní brutalitě. Protesty se konaly ve 25 městech, přičemž na mnichovském Mariánském náměstí se sešlo zhruba 25 tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) sice myšlenku boje proti rasismu podpořil, z demonstrací „uprostřed pandemie“ má však obavy. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

LONDÝN

Otrokář skončil v řece. Socha otrokáře Wiliama Corlstona byla během nedělních protestů v Bristolu svržena do vody. Corlston byl zodpovědný za převezení zhruba 80 tisíců mužů, žen a dětí z Afriky do Ameriky. Jeho socha vzbuzovala kontroverze ještě před vypuknutím protirasistických demonstrací. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

BRUSEL

Tisíce protestujících. Protirasistické demonstrace se odehrály také v Bruselu. Před místním Palácem spravedlnosti se sešlo více než 10 tisíc lidí, a to navzdory stávajícím karanténním opatřením. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

VÍDEŇ

Konec služebního tajemství? Jeden z nejstarších rakouských volebních slibů, který předávala jedna vládní strana druhé, by se mohl konečně dočkat realizace. Jedná se o tzv. služební tajemství, které chrání informace správních institucí před zveřejněním.

Rakouská ministryně pro Evropskou unii a ústavu Karoline Edtstadlerová (ÖVP) totiž představila zákon o svobodném přístupu k informacím, který by měl být zakotven do ústavy. Zákon by se neměl vztahovat na zdravotní informace a data o národní bezpečnosti. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)


SEVER

HELSINKY

Rezignace ministryně financí zamíchala kartami. Páteční (5. června) nečekaná rezignace ministryně financí a vicepremiérky Katri Kulmuniové vyvolává pochyby nejen o směřování Strany středu, které předsedá, ale také ohledně budoucnosti pětičlenné koalice premiérky Sanny Marinové.

Kulminiová rezignaci oznámila po odhalení, že obdržela mediální školení v hodnotě 50 tisíc eur od poradenské firmy. Faktury za školení však byly poslány dvěma resortům, nikoli její straně. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

PRAHA

Vyhoštění dvou ruských diplomatů. Premiér Andrej Babiš v pátek oznámil, že se vláda rozhodla  ze země vyhostit dva ruské diplomaty. Důvodem je falešná informace o plánovaných atentátech ruského agenta na pražské politiky, kteří naštvali Kreml.

Podle Babiše a ministra zahraničí Tomáše Petříčka stojí za vymyšleným útokem spor mezi dvěma zaměstnanci ruské ambasády – jeden z nich poskytl českým zpravodajským službám falešnou informaci, že ten druhý má na mušce pražské politiky. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

VARŠAVA

Přijeďte k nám, vojáci. Rozhodnutí Washingtonu snížit počet amerických vojáků v Německu spustil kritiku ze strany hostitelské země a překvapil spojence v NATO. Polsko však zareagovalo rychle a nabídlo, že část jednotek se může přesunout na jeho území. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)


BALKÁN

SOFIE

Korupční skandál. Podnikatel Vasil Božkov obvinil premiéra Bojka Borisova a ministra financí Vladislava Goranova z rozsáhlé korupce. Božkov, král bulharského hazardního průmyslu, údajně vlastní fotografie a nahrávky, které dokazují, že politici přijali za poslední tři roky úplatky v hodnotě 30 milionů eur. Borisov nařčení odmítl s tím, že od Božkova si vzal leda tak cigaretu. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Investiční rating zůstává stejný. Rumunsko si jen těsně zachovalo svůj investiční rating, když agentura Standard&Poor’s potvrdila jeho hodnocení BBB-. Přestože rating symbolizuje negativní výhled do budoucna, země nadále zůstává v tzv. investiční kategorii. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Slovinsko chce otevřít hranice s Itálií. Ministr zahraničí Anže Logar potvrdil, že Slovinsko „velmi brzy“ otevře hranice s Itálií. Konkrétní datum sice nezmínil, na stole je však termín 15. června. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)

ZÁHŘEB

Šarvátka o území. Maďarský premiér Viktor Orbán zveřejnil na svém Facebooku kontroverzní video s heslem „Rijeka, maďarské pobřeží“. Rijeka je přitom jedním z hlavních chorvatských přístavů. V Chorvatsku vyvolalo video vlnu kritiky, a to i z řad vládní strany HDZ. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Kosovská vláda zrušila protiopatření. Nová kosovská vláda v čele s Avdullahem Hotim v sobotu 6. června zrušila stávající obchodní protiopatření namířena proti Srbsku. Hoti nyní očekává, že i Srbsko začne pracovat na odstraňování překážek, které brání vzájemnému obchodu a dialogu. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář