Týden s hudbou: Koncerty a představení streamované online

Koncerty a představení po celém světě se ruší kvůli epidemii koronaviru. Umělci, orchestry či operní domy ale přistupují k alternativní formě kontaktu s diváky: streamování událostí online a zpřístupňování archivů nahrávek a videozáznamů. Pojďte se s námi podívat na výběr událostí z oblasti hudby a opery, které bude možné sledovat online tento týden.
Renée Fleming, Gerald Martin Moore – Roy Thomson Hall Toronto (foto Malcolm Cook)

Pondělí 8. června
The Philadelphia Orchestra od 20:00 hodin východního času (ET) nabízí stream svého At-Home-Gala.

Od 13:00 místního času se posluchači budou moci rozptýlit hrou komorního dua houslisty Joshuy Bella a klavíristy Jeremyho Denka. Newyorská rozhlasová stanice The Greene Space zpřístupní nahrávku ze srpna 2016. Zazní hudba Johannese Brahmse a Roberta Schumanna.

Úterý 9. června
Orchestra of St Luke’s Online Festival pokračuje uvedením části svého projektu s názvem Bach at Home. Jak název napovídá bude znít exkluzivně hudba Johanna Sebastiana Bacha. Program bude možné naladit on 12:00 hodin východního standardního času (EST).

Cyklus online koncertů Live with Carnegie Hall pokračuje recitálem pianisty Emmanuela Axe. Koncert začíná ve 14:00 hodin místního času. Program nebyl oznámen.

Od 14:00 hodin pacifického času (PDT) se uskuteční další z diskusních setkání s hudbou s Renée Fleming. Umělkyně tak věnuje pozornost průsečíkům mezi uměním, neurovědou a zdravím. Titul nadcházejícího vydání zní Renee Fleming’s Music and Mind Live: Integrative Approach to COVID-19 and the Mind.

Středa 10. června
Etudy č. 3 a 4 skladatele Toma Coulta a skladba z názvem In Manus Tuas z pera Caroline Shaw zazní v podání koncertního mistra orchestru London Sinfonietta. Stream odstartuje patnáctá hodina odpolední místního času. Platformou pro vysílání je Youtube.

Royal Stockholm Philharmonic Orchestra řízený Alanem Gilbertem provede Coplandovo Apalačské jaro a Schumannovu Symfonii č. 1 “Jarní” v posledním streamovaném koncertu sezony. Koncert začíná v 19:00 hodin místního času.

Čtvrtek 11. června
Symfonie dechových nástrojů Igora Stravinského, Haydnův Koncert pro violoncello a orchestr C Dur a Schumannova Symfonie č. 4 zazní v programu předneseném norským Bergen Philharmonic Orchestra od 19:30 hodin středoevropského letního času (CEST).

Thomas Dausgaard společně se Seattle Symphony provede vybraná díla Sergeje Rachmaninova a Alexandra Scriabina. Přenos koncertu bude dostupný na Youtube od 19:30 pacifického času (PDT).

Pátek 12. června
Berlínská Staatsoper Unter den Linden od 19:00 hodin vysílá koncert, na němž provede kompletní Saint-Saënsův Karneval zvířat. Komorní verzi pro flétnu, klarinet, smyčcový kvartet, xylofon a dva klavíry provedou Daniel Barenboim, Thomas Guggeis a členové Staatskapelle Berlin.

Komische Oper Berlin připravila pro tento den streaming své inscenace Schönbergovy opery Mojžíš a Áron. Jedná se o inscenaci z roku 2015 režiséra Barrie Kosky a dirigenta Vladimira Jurowského. Video bude dostupné o 11:00 hodin dopoledne.

Sobota 13. června
Dirigent a varhaník William Vann bude hostem renomovaných London Mozart Players. V rámci cyklu At Home with LMP provede od 19:00 místního času svůj sólový recitál.

Archivní nahrávky koncertů v let 1931 a 1985 zveřejní The Philadelphia Orchestra. Nahrávky dirigentů Fritze Reinera a Klause Tennstedta budou k poslechu od 20:00 hodin místního času. Výběr hudby zahrnuje Barberovo Adagio pro smyčce a vybrané fragmenty z Wagnerova Parsifala.

Neděle 14. června
Archivní nahrávky koncertů z  let 1942, 1947 a 1963 a  zveřejní The Philadelphia Orchestra. Nahrávky dirigentů Bruno Waltera, Charlese Muncha a Artura Toscaniniho budou k poslechu od 20:00 hodin místního času. Na programu se je hudba Debussyho, Ravela a Berlioze.

Od 19:00 hodin místního času zve London Symphony Orchestra k poslechu Mendelssohnova Snu noci svatojánské. Pro poslech je nutné navštívit kanál orchestru na Youtube.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]