Dílna

Nejlepší AKU vrtačky podle testů a recenzí (2020)

Nejlepší AKU vrtačky a šroubováky Akumulátorové vrtačky a šroubováky se s postupujícím vývojem stávají stále oblíbenějšími a dnes už představují běžnou součást výbavy domácí dílny. Tato zařízení už jsou v současnosti na natolik dobré úrovni, že dokážou v mnoha ohledech zastoupit klasické síťově napájené nástroje. Maximálním výkonem se jim sice ještě nevyrovnají, ale vynahradí to jinými přednostmi.

Například dostupnou cenou, kompaktními rozměry nebo absencí omezujícího napájecího kabelu. Představují proto vhodnou volbu pro použití doma nebo na chalupě, když potřebujete občas něco vyvrtat nebo zašroubovat. Připravili jsme pro vás proto výběr šesti nejlepších aku vrtaček a šroubováků v současné nabídce.

V testu najdete jednoduché modely elektronických šroubováků pro sporadické použití, které jsou vhodné pro méně náročné uživatele, ale taky univerzálnější a výkonnější akumulátorové vrtačky. Ty ocení i zapálenější pracanti a kutilové. Zaměříme se na důležité vlastnosti a pokusíme se vám jednotlivé výrobky představit tak, abyste si mohli snadno vybrat optimální variantu pro své potřeby.

Pokud se chystáte pořídit si první zařízení tohoto typu do domácí výbavy a příliš se neorientujete v jejich parametrech a možnostech, na konci naší recenze aku vrtáků a šroubováků najdete i praktického průvodce výběrem a nákupem, díky němuž si můžete udělat představu o nejdůležitějších faktorech a na ty se poté při srovnávání alternativ zaměřit.

Jaká je tedy nejlepší AKU vrtačka?

  1. Makita HP457DWE
  2. Bosch GSB 18-2-LI Plus
  3. DCD710D2 DeWalt
  4. Makita DDF458RF3J
  5. Makita DF457DWE
  6. Scheppach CID27-12Li

Test nejlepších AKU vrtaček podle redakce

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Makita HP457DWE
Max. výkon: 36 mm
Utahovací moment: 42 Nm
Akumulátor: 18 V / 1,5 Ah
Hmotnost: 1,7 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3850 KčČíst recenze
#2Bosch GSB 18-2-LI Plus
Max. výkon: 38 mm
Utahovací moment: 63 Nm
Akumulátor: 18 V
Hmotnost: 1,5 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3050 KčČíst recenze
#3DCD710D2 DeWalt
Max. výkon: 20 mm
Utahovací moment: 24 Nm
Akumulátor: 10,8 V / 2 Ah
Hmotnost: 1,1 kg
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]3350 KčČíst recenze
#4Makita DDF458RF3J
Max. výkon: 76 mm
Utahovací moment: 91 Nm
Akumulátor: 18 V / 3 Ah
Hmotnost: 2,3 kg
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]8650 KčČíst recenze
#5Makita DF457DWE
Max. výkon: 36 mm
Utahovací moment: 42 Nm
Akumulátor: 18 V / 1,3 Ah
Hmotnost: 1,7 kg
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]3550 KčČíst recenze
#6Scheppach CID27-12Li
Max. výkon: 20 mm
Utahovací moment: 27 Nm
Akumulátor: 2x 12 / 2 V/ Ah
Hmotnost: - kg
[usr 4.5 text="true" tooltip="true"]1750 KčČíst recenze

Jak vybrat nejlepší aku vrtačku a šroubovák?

Ještě pořád nevíte, které aku zařízení pro vrtání a šroubování je to pravé? Možná vám ve výběru optimální varianty pomůže náš průvodce.

Výhody a nevýhody AKU vrtaček

Proč sáhnout právě po akumulátorovém provedení vrtačky? A není přece jen lepší elektrická (síťově napájená) klasika? To je otázka do pranice, ze které nikdy nemůže vzejít jednoznačný vítěz. Můžeme přinejlepším konstatovat, že obě varianty mají své pro a proti. Pojďme se proto podívat na to, v čem AKU vrtačky vynikají, a v čem naopak zaostávají?

Výhody

  • AKU vrtačky jsou především velmi mobilní a flexibilní. Můžete je snadno používat na místech, kde je elektřina špatně dostupná nebo úplně chybí. Žádné zapojování a hledání zdroje energie, vrtačku prostě vytáhnete a pracujete. S tím souvisí i výhoda snadnější manipulace v těžko dostupných místech. Jednoduše vám nepřekáží ani vás neomezuje přívodní kabel.

Nevýhody

  • Hlavní nevýhodou je obecně nižší výkonnost akumulátorového provedení, což platí nejen pro vrtačky, ale i jiná AKU zařízení. Díky pokročilým bateriím je rozdíl postupně stále méně výrazný, ale ještě nějakou dobu potrvá, než AKU nářadí výkonem dožene své síťově napájené kolegy. Další velkou nevýhodou je pak omezení času práce kapacitou baterie. Bez rychlonabíjení je navíc doplnění článku otázkou i několika hodin.
montáž nábytku aku vrtačkou
montáž nábytku aku vrtačkou

Na co se zaměřit?

Při pořizování aku vrtačky/šroubováku je rozumné sledovat a porovnat celou řadu parametrů. Především je třeba rozhodnout se pro správný typ nástroje (vrtačka nebo šroubovák). Zaměřit byste se měli na samotný akumulátor, motor i výkonnostní parametry a konstrukci. Neopomíjejte ani funkční výbavu – příklep, nastavitelné otáčky, LED osvětlení, více akumulátorů v balení a další příslušenství apod. Že zásadní je nakonec i přiměřená cena (vzhledem k vašim možnostem a kvalitám zařízení) dodáváme jenom pro úplnost.

Typ aku zařízení

Akumulátorová vrtačka, nebo šroubovák? Tyto pojmy se v mnoha ohledech překrývají. Vrtačku je obvykle možné použít i ke šroubování (to je i případ testovaných modelů), pro šroubováky je pak typický nižší výkon. Výběr správného typu podle vašich potřeb je stěžejní.

Aku vrtačka

Silnější, výkonnější a univerzálnější varianta. Akumulátorové vrtačky obvykle zahrnují i schopnost šroubování a poskytují dostatečný výkon pro vrtání do dřeva i kovu. Zejména vrtačky s příklepem a silnějším výkonem si pak dokážou poradit i se zdivem, ale na beton jsou obvykle krátké. Obecně platí, že pokud chcete často vrtat do zdiva, aku řešení není ideální volba.

Aku vrtačky sice umožňují šroubování, ale jsou dražší, větší a těžší než specializované šroubováky. V případě, že chcete především často šroubovat, může být lepší variantou právě samostatný aku šroubovák.

Aku šroubovák

Tyto nástroje jsou levnější, lehčí, méně výkonné a celkově subtilnější než vrtačky. Pro časté šroubování a utahování ale představují lepší variantu. Právě pro pohodlnější manipulaci a konstrukci optimalizovanou pro tuto činnost.

aku vrtačka Bosch
aku vrtačka Bosch

Akumulátor

Typ

Možnosti jsou v zásadě tři. V dnešní době se ale setkáte zdaleka nejvíce s bateriemi typu Li-Ion, které představují nejvýhodnější poměr výkonu, ceny, váhy a kapacity. Podívejme se ale ve zkratce na všechny alternativy:

  • NiCd – U starších a levnějších modelů. Odolná vůči hlubokému vybití, ale s velmi nízkou kapacitou.
  • Ni-Mh – Tyto články mají značnou kapacitu i životnost a rychle se nabíjejí. Nevýhodou je ale slabé napětí a samovolné vybíjení.
  • Li-Ion – nejvýhodnější varianta. Vysoké napětí v kombinaci s dlouhou životností i kapacitou a zároveň nízkou hmotností. Bez sklonu k samovolnému vybíjení.

Kapacita

Kapacita ovlivňuje, jak dlouho budete moci pracovat s nářadím bez nutnosti udělat si přestávku na nabití. Udávaná je v ampérhodinách (Ah) a kvalitní aku vrtačky začínají na 1,3 Ah. Setkat se můžete ale i s dvoj- nebo trojnásobnými hodnotami – zde už se ale úměrně zvyšuje cena. Pro domácí použití je 1,3 Ah dostačující hodnota.

Délka nabíjení

Moderní aku vrtačky a šroubováky zpravidla disponují funkcí rychlonabíjení a do plna je nabijete běžně za méně než hodinu času. Výjimkou nejsou ani akumulátory, kterým stačí necelá půl hodina.

Napětí

Velmi důležitým údajem je napětí (V) akumulátoru, to se totiž přímo promítá i do výkonu vrtačky. Toto napětí má u různých modelů značné rozpětí od cca 3 až do 30 a více V. Pro běžné domácí použití je vhodné poohlédnout se po vrtačkách s akumulátorem okolo 15 V. Šroubováky mohou mít i výrazně méně.

Motor a výkon

Typ motoru

Máte v zásadě dvě možnosti volby:

  • Elektromotory – Běžná varianta s vysokým výkonem, dostupnou cenou, ale nižší životností.
  • Bezuhlíkové motory – Efektivnější. Vysoký výkon při menších rozměrech a hmotnosti a nižší spotřebě baterie. Odolnější, vyšší životnost. Výrazně dražší.

Krouticí moment

Maximální krouticí moment je velmi důležitým parametrem přímo ovlivňujícím sílu vrtačky. Nejslabší modely a zejména samostatné šroubováky mohou disponovat max. krouticím momentem do 20 Nm. Hodnota 20-45 Nm představuje solidní průměr pro domácí použití. Nad 50 Nm už lze směle hovořit o možnostech profesionálního použití.

Regulace otáček

U AKU vrtaček a šroubováků můžete narazit na jednorychlostní modely, kdy jediná rychlost otáček slouží pro obě činnosti (vrtání, šroubování) i na nástroje se dvěma nebo více rychlostmi pro pokročilejší použití na různých materiálech nebo s různými požadavky. Takové vrtačky už jsou pochopitelně dražší než zcela základní jednorychlostní modely.

Příklep

K čemu slouží u vrtačky příklep? Má především zvýšit razanci vrtu při pronikání odolnými materiály, jako je zejména zdivo, beton apod. I u některých výkonnějších AKU modelů se můžete setkat s funkcí příklepu, kterou v případech vrtání například do zdi využijete. Přesto počítejte s tím, že jde spíš o pomocnou funkci pro občasné použití. AKU vrtačky obvykle obecně nejsou vhodné pro časté a náročné vrtání do zdiva nebo podobných materiálů.

Další vybavení, možnosti a funkce

    Nastavení otáček – Jedna (šroubováky), dvě nebo více rychlostí (u dražších a profi vrtaček).
  • Příklep – Neměl by chybět, pokud chcete zařízení používat na vrtání do zdiva.
  • LED osvětlení– Umožňuje přesnou a pohodlnou práci i v horších světelných podmínkách.
  • Kontrolka stavu baterie – Díky ní se vám nestane, že baterie dojde v nevhodný moment.

Cena AKU vrtaček

A konečně se dostáváme k velmi důležité otázce ceny. Za kolik lze koupit kvalitní AKU vrtačku a jaké vybavení, výkon či možnosti za své peníze očekávat? Máme pro vás alespoň kratičký přehled pro představu o aktuální cenové situaci.

✅ AKU vrtačky do 2000 Kč

I v této ceně už můžete narazit na kvalitní modely, třeba i od významných výrobců, jako je např. Bosch. V této ceně jsou taky velmi oblíbené vrtačky značek Parkside (z Lidlu) nebo Makita. Obecně půjde spíše o méně výkonné modely určené zejména pro domácí a kutilské použití.

✅ AKU vrtačky do 5000 Kč

Vynikající výběr a taky většina nejprodávanějších AKU vrtaček. Oblibě se těší značky jako Makita, Bosch či DeWalt. Běžné jsou vícerychlostní modely, často s funkcí příklepu a velmi solidním výkonem. Vhodné i pro náročnější použití.

✅ AKU vrtačky nad 5000 Kč

Aku modely pro náročné nebo i profesionální použití. Běžné je vyšší napětí (18 V) a vysoký výkon, který už může snést i srovnání s elektrickými modely. Samozřejmostí je špičkové zpracování a vybavení, vysoká kapacita akumulátoru a další výhody.

Nejlepší značky AKU vrtaček

U kterého výrobce či značky se porozhlédnout po kvalitní AKU vrtačce? Například u těchto:

  • Bosch – Osvědčená německá kvalita, enormní výběr a vynikající poměr ceny a výkonu. Bosch může být dobrou volbou pro kutily i při náročnějším použití.
  • DeWalt – Značka nabízí především dražší a vysoce výkonné AKU vrtačky pro náročné i profesionální použití.
  • Makita – Skvělý výběr vrtaček v různých relacích, včetně velmi dostupných. Vysoká hodnocení v testech kvality a mimořádná uživatelská oblíbenost.
  • Parkside – Malý výběr především dostupnějších (do 2000 Kč) AKU vrtaček a šroubováků, které potěší dobrou kvalitou. Prodává Lidl.

Recenze oblíbených AKU vrtaček

# Makita HP457DWE (od 3850 Kč)

 Recenze Makita HP457DWE  Makita HP457DWE patří mezi vůbec nejprodávanější aku vrtačky. Tento oblíbený model získal i ocenění „Produkt roku 2019“ v anketě Heureka.cz – a není se čemu divit. Co se týče výkonu a vlastností jde o skutečně dobře vyvážený výrobek nabízející za rozumnou cenu velmi dobrou kvalitu.

Vrtačku pohání silný akumulátor typu Li-ion s napětím 18 V, což je u domácích modelů rozhodně nadprůměr. Kapacita baterie je 1,5 Ah, což je dostačující hodnota, a potěší rychlost nabíjení.

Při váze 1,7 kg se s vrtačkou dobře pracuje a není ani příliš rozměrná. A jak je to se samotnými výkony při vrtání? V domácích podmínkách by měl tento nástroj výborně obstát. Průměr vrtání je až 36 mm (při vrtání do dřeva, do oceli pak 13 mm). K dispozici je příklep pro vrtání do zdiva, zpětný chod i možnost nastavení 16 různých stupňů vrtání a utahování. Velmi dobře zpracovaná je i dvoustupňová, prachotěsná převodovka. Krouticí moment je slušných 42 Nm.

Shrnuto a podtrženo – Makita HP457DWE je rozhodně nadprůměrně výkonná aku vrtačka, která si hravě poradí se dřevem, ocelí a obvykle i se zdivem, snad kromě betonu, na kterém už trochu ztrácí dech.

Co potěší

  • Velmi výkonná aku vrtačka
  • Silný akumulátor (v dodávce 2x), rychlé nabíjení
  • Dobré funkční vybavení
  • Výborné zpracování

Co zamrzí

  • Bez osvětlení
  • Jemné sklíčidlo

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 3850 Kč

Koupit v obchodě

# Bosch GSB 18-2-LI Plus 0 601 9E7 102 (od 3050 Kč)

 Recenze Bosch GSB 18-2-LI Plus 0 601 9E7 102  Bosch GSB 18-2-LI Plus je cenově dostupný a velmi kvalitní aku šroubovák s vrtačkou. Patří mezi nejprodávanější modely a rozhodně zaujme velmi příznivým poměrem ceny a výkonu.

Podobně jako předchozí Makita je i tento Bosch vybaven Li-ion akumulátorem s nadstandardním napětím 18 V, které jej předurčuje k velmi dobrým výkonům. Baterie má dokonce o něco větší kapacitu než u Makity – a to 2 Ah, přičemž nabíjení trvá jen okolo půl hodiny.

Váha tohoto modelu je velmi solidních 1,5 kg, což patří v rámci dané kategorie mezi velmi nízké hodnoty. Průměr vrtu (do dřeva) je až 38 mm, do oceli pak 13 mm. Rozsah sklíčidla je 13 mm a maximální hodnota krouticího momentu je dokonce 63 Nm – a to už je opravdu hodně. Nastavit můžete až 21 stupňů otáček. Kromě toho je zde i příklep a zpětný chod a nechybí ani LED osvětlení nebo ukazatel stavu baterie.

Bosch GSB 18-2-LI Plus je špičkový aku šroubovák, který si poradí i s náročnějším vrtáním. Potěší kvalitní výbavou, silným výkonem a zároveň nízkou hmotností. Velmi dobrá volba pro domácí dílnu – i pro náročnější uživatele.

Co potěší

  • Velmi dobrý výkon
  • Univerzální použití
  • Kvalitní výbava
  • Nízká hmotnost

Co zamrzí

  • Nestačí na beton, panel
  • Prodáván bez kufříku

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 3050 Kč

Koupit v obchodě

# Makita DDF458RF3J (od 8650 Kč)

 Recenze Makita DDF458RF3J  Makita DDF458RF3J je aku vrtačka a šroubovák se špičkovým výkonem a silnou 18V baterií, která překvapí zvlášť rychlým nabíjením (22 minut) a přitom vysokou kapacitou 3 Ah.

Práce vám tedy nebude nikdy dlouho stát. Svými parametry je tento akumulátorový nástroj předurčen náročnějším uživatelům. Tomu odpovídá i poměrně vysoká cena. Za nějakých 9 tisíc ale získáte aku vrtačku, jejíž výkon je srovnatelný s klasickými síťovými zařízeními.

Makita DDF458RF3J zvládne do dřeva vyvrtat díru o velikosti 76 mm. Do oceli je to pak 13 mm jako u předchozích typů. Maximální krouticí moment je až 91 Nm. Vrtačka je odolně zpracovaná. Technologie XPT zvyšuje odolnost vůči prachu i vodě. Vrtačka disponuje zpětným chodem i plynulým nastavením otáček. Je vybavena i kontrolkou stavu baterie a LED osvětlením. A co víc? Součástí produktu jsou hned 3 akumulátory! Kromě toho samozřejmě nabíječka a nechybí ani kufřík.

A jaké jsou nevýhody? Vedle vysoké ceny je to například chybějící příklep a taky poněkud vyšší váha, která činí 2,3 kg. Tuto vrtačku ocení spíše zkušenější uživatelé a neztratí se ani v dílně profesionála. Pro sporadické domácí použití je ale možná trochu „předimenzovaná“ a přece jen drahá.

Co potěší

  • Špičkový výkon
  • Vhodná i pro profesionální použití
  • Rychlé nabíjení, vysoká kapacita baterie, 3 akumulátory v balení

Co zamrzí

  • Vysoká cena
  • Vyšší hmotnost
  • Chybí příklep

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.8 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 8650 Kč

Koupit v obchodě

# Narex ASV 14-2A 65403972 (od 3000 Kč)

 Recenze Narex ASV 14-2A 65403972  Čtvrté místo v testu aku vrtaček a šroubováků obsadil model Narex ASV 14-2A. Tento přístroj patří spíše do kategorie méně výkonných zařízení. Tomu odpovídá slabší akumulátor s kapacitou 1,5 Ah a napětím „pouze“ 14,4 V – což je přinejlepším průměr v rámci domácích modelů. Nepříliš impozantní parametry akumulátoru trochu vyrovnává slušný krouticí moment až 54 Nm a možnost plynule nastavitelných otáček. Vrtačka má zpětný chod, ale chybí příklep.

Ani vrtací výkony příliš nenadchnou. Maximální průměr vrtu do dřeva je slabších 30 mm, do oceli 10 mm. Rozsah sklíčidla je 10 mm. Na druhou stranu může být výhodou docela pohodlná hmotnost 1,6 kg a kompaktní rozměry (délka 15 cm, výška 25 cm).

Mezi hlavní přednosti modelu Narex ASV 14-2A tedy patří pěkný krouticí moment, rychlé nabíjení akumulátoru (cca 30 minut) a pohodlná manipulace díky menším rozměrům a váze. Vrtačka má i LED osvětlení. Na druhou stranu nenadchne kapacita a napětí akumulátoru nebo maximální průměr vrtu ani relativně vysoká cena. Tento model může být vhodný pro začínající kutily a pro příležitostné domácí použití.

Co potěší

  • Krouticí moment
  • Rychlé nabíjení
  • LED osvětlení
  • 21 stupňů nastavení utahovacího momentu

Co zamrzí

  • Vyšší cena
  • Slabý akumulátor
  • Menší průměr vrtání

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.6 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 3000 Kč

Koupit v obchodě

# Makita DF457DWE (od 3550 Kč)

 Recenze Makita DF457DWE  Třetí a poslední model značky Makita v naší recenzi aku vrtaček a šroubováků nese označení DF457DWE. Tato vrtačka s funkcí šroubování je opatřena akumulátorem Li-ion s napětím 18 V a kapacitou 1,3 Ah. Doba nabíjení je okolo 60 minut. Váha zařízení je 1,7 kg a ani rozměry nepřekračují průměr.

Maximální krouticí moment je spíše průměrný, konkrétně 42 Nm – přesto vrtačka zvládne solidní vrt o rozměru až 36 mm do dřeva a 13 mm do oceli. Plynulé nastavení i zpětný chod tato Makita umožňuje, ale chybí příklep. Naopak výhodou je balení obsahující 2 akumulátory, kufřík nebo rychlosklíčidlo.

Vrtačka Makita DF457DWE patří k velmi oblíbeným a může se pyšnit dobrými uživatelskými zkušenostmi. Nabízí velmi dobrý výkon a nevýhodou zůstává pouze chybějící možnost příklepu nebo slabší kapacita baterie v kombinaci s delší dobou nabíjení.

Co potěší

  • Výkonná vrtačka
  • 2 akumulátory a kufřík v balení
  • Kvalitní provedení

Co zamrzí

  • Delší nabíjení
  • Bez příklepu
  • Bez osvětlení

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.6 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 3550 Kč

Koupit v obchodě

# Metabo BS 18 602207500 (od 3000 Kč)

Cenový tip

 Recenze Metabo BS 18 602207500  Test zakončíme akumulátorovým šroubovákem Metabo BS 18 LI, který zvládá i vrtání. Rozměrově a hmotnostně jde o poměrně kompaktní model, který by měl umožnit pohodlnou práci i začátečníkům. Váha je velmi pěkných 1,5 kg, délka 205 mm a výška 235 mm. Použitý akumulátor má sice slabší kapacitu (1,3 Ah), ale za to velmi silné napětí 18 V. Do plna se dobíjí cca 40 minut.

A teď už k vrtacím výkonům. Krouticí moment je 24 Nm/48 Nm (měkký, tvrdý). Dvakrát pozoruhodné nejsou ani maximální průměry vrtů – do dřeva je to pouze 20 mm, do oceli 10 mm. Průměr sklíčidla je 13 mm. Metabo BS 18 LI disponuje LED osvětlením, ukazatelem stavu baterie, ochranou proti přetížení akumulátoru a 5 stupni nastavení otáček (stupeň vrtání a vrtání s příklepem k tomu).

Tento vrtací šroubovák dokáže jistě uspokojit začínající a méně náročné uživatele a svým vybavením i výkonem je plně dostačující pro příležitostné domácí použití.

Co potěší

  • Vhodný pro méně náročné uživatele a začátečníky
  • Solidní výbava
  • 18V akumulátor

Co zamrzí

  • Menší průměr vrtání
  • Menší kapacita baterie

NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.3 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 3000 Kč

Koupit v obchodě
0 Sdílení

Lukáš Pavelka

Připravuji pro vás recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházím zahraniční testy, čtu recenze zákazníků a oslovuji odborníky v oboru, abych vás inspiroval při vašich nákupech.
O nás | Spolupráce

Přidat komentář

Klikněte sem pro zanechání komentáře