V domově pro seniory v Litovli se nakazilo nejméně 12 klientů a čtyři zaměstnanci koronavirem

V domově pro seniory v Litovli na Olomoucku se nakazilo novým koronavirem nejméně 16 lidí z řad klientů i personálu. První dva případy se objevily mezi pracovníky domova pro seniory. Zatímco jeden zaměstnanec už nebyl v práci, druhý chodil do zaměstnání i v době, kdy už měl příznaky. Informuje o tom pondělní regionální vydání deníku Mf Dnes.

Litovel (Olomoucko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační snímek)

V domově důchodců v Litovli je 16 nakažených lidí koronavirem | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jedná se o čtyři zaměstnance a 12 klientů. To číslo se ale může během krátké doby změnit,“ řekl Mf Dnes hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Hygienici provedli odběry všem zaměstnancům a klientům litovelského domova pro seniory. „Můžeme potvrdit více případů nákazy,“ uvedla bez dalších podrobností Lenka Pešáková z krajské hygienické stanice.

Po koronavirové krizi vzrostl zájem o brigády. Podle personalistů jich firmy nabízejí o 15 % méně než loni

Číst článek

Hygienici prověřují, zda nákazu v domově pro seniory rozšířil jeden ze zaměstnanců, nebo byl zdroj infekce jiný. „Od 25. května jsou povolené návštěvy, k přenosu koronaviru tak mohlo dojít i od ní, kdy mohla být pozitivní a přitom nemusela mít ještě příznaky. To bude potřeba zjistit,“ podotkla Pešáková.

Litovel byla v březnu s nedalekým Uničovem a okolními obcemi kvůli rychle rostoucímu počtu nákaz na dva týdny uzavřená. Okleštěk ubezpečil, že o plošné karanténě se zatím neuvažuje. „Bude ale potřeba co nejrychleji zjistit původce, pokud to nejsou nakažení zaměstnanci, a ty co nejrychleji izolovat,“ uvedl.

V Olomouckém kraji za uplynulý týden do pátečního večera podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo 28 případů nákazy novým typem koronaviru, Ministerstvo mapuje všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji. V pondělí ráno ministerstvo v kraji od začátku epidemie registrovalo celkem 797 nákaz koronavirem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme