Čech dle žaloby schvaloval Breivikův teror. Hájí se černým humorem, vyšetří ho psychiatr

Miroslava Cirnfuse, který podle obžaloby na facebooku podporoval teroristický útok Anderse Breivika v Norsku, nechá soud vyšetřit znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Cirnfus dnes odmítl vypovídat s odkazem na svůj zdravotní stav. Dříve stíhání označil za nesmyslné. V minulosti opakovaně spáchal přestupek, když na sociální síti vyhrožoval organizaci In Iustitia, která pomáhá obětem trestných činů z nenávisti.

Státní zástupce Martin Bílý klade muži za vinu způsob, jakým na facebooku komentoval článek Deníku N s titulkem "Měl jsi tam chcípnout, slyší stále častěji muž, který přežil Breivikovo vraždění na norském ostrově Utoya". Pravicový extremista Breivik zavraždil v červenci 2011 celkem 77 lidí.

Cirnfus podle obžaloby nejprve 29. července 2019 napsal "Bylo to krásný, ale bylo toho málo". O den později pak reagoval slovem "málo" na otázku jiného uživatele, který se ptal, "kolik jich (Breivik) vlastně dostal". Za veřejnou podporu a propagaci terorismu hrozí Cirnfusovi pět až 15 let za mřížemi.

"Soudní senát by měl vědět, že jsem vyznavač velmi černého humoru. Jsem cynik, ale nejsem zlej člověk," prohlásil dnes sedmapadesátiletý skladník Cirnfus u pražského městského soudu. Hlavní líčení bude pokračovat 28. srpna, a to čtením znaleckého posudku.

V dřívější policejní výpovědi muž popřel, že by někdy podporoval terorismus. Zmíněný článek Deníku N podle vlastních slov ani nečetl, protože nemá předplatné. "Reagoval jsem jen na komentáře lidí, které mám v přátelích, ale osobně je neznám. Jsem odpůrce jakýchkoliv vražd a násilí. Jde o nepochopení nebo o záměr třetí strany mě poškodit," řekl vyšetřovatelům.

Své obvinění označil za "stalking od paní Kalibové". Právnička Klára Kalibová z organizace In Iustitia se kvůli vulgaritám a hrozbám, kterými ji Cirnfus častoval na facebooku, před časem obrátila i na Ústavní soud. Stalo se tak poté, co pražský městský soud zrušil rozsudek, podle nějž měl Cirnfus za hrozbu otrávením organizace pomocí jedu novičok zaplatit státu peněžitý trest 30.000 korun.

Kalibová s ústavní stížností neuspěla. Soud jí mimo jiné vzkázal, že práce v neziskové organizaci, která pomáhá obětem trestné činnosti a chrání lidská práva, je hodná úcty, avšak vyžaduje občanskou statečnost. Pracovníci prý musejí počítat s tím, že se vystavují "zájmu osob omezeného rozhledu", nezralých a frustrovaných.

Miroslav Cirnfus projevy nenávisti Terorismus v ČR soudy Anders Breivik Praha

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 50 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy