Produkty STC pro širokou veřejnost se staly realitou

Pamětní list - buvol

Pamětní list - buvol

Devadesátka Devadesátka - zadní strana Sada grafických listů Přední a zadní strana tiskových archů

Státní tiskárna cenin poprvé ve své historii zpřístupňuje ceninové tisky ze své produkce široké veřejnosti. Letos v květnu STC zprovoznila vlastní e-shop, ve kterém si milovníci sběratelsky unikátních tisků budou moci vybírat z limitovaných edic. Naleznou zde nabídku originálních ceninových tisků s využitím tiskových technik jako je hlubotisk, ražba, ofset nebo knihtisk. STC na svých produktech vyobrazuje motivy předních českých umělců, kteří během více než devadesátileté historie tiskárny s ní spolupracovali, jako Max Švabinský, Alfons Mucha, Oldřich Kulhánek, Jaroslav Tvrdoň aj.

"Velmi často se na nás obraceli sběratelé, numismatici i znalci uměleckých předmětů z naší branže a měli velký zájem o naše tisky a produkty. Občas jsme jejich omezené množství uvolnili do prodeje, ale šlo spíše o výjimky. Otevřením e-shopu chceme vyjít vstříc všem odborníkům i laikům, kteří se o krásné tisky zajímají a neměli si je kde zakoupit. Jde často o unikátní kousky z dílen špičkových umělců," říká ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

Nebývalý zájem o pamětní list ve formátu bankovky, nazvaný "Devadesátka" přiměla STC, aby ho naposledy nabídla právě na svém e-shopu, i když tak původně nezamýšlela. Pamětní list v podobě bankovky STC vydala v roce 2018 ke svému jubileu, 90. výročí svého založení. Tento sběratelsky zajímavý exemplář byl věnován Maxi Švabinskému, českému malíři a rytci, který významně ovlivnil vzhled prvních československých bankovek ve 20. letech 20. století. Na pamětním listu jsou názorně představeny nejnovější trendy v oblasti ochranných prvků využitelné při ochraně před paděláním bankovek, dokladů a dalších cenin. Pamětní list obsahuje celkem 36 ochranných prvků.

Prostor dostanou i současní mladí umělci. Ukázkou spolupráce STC a začínajících umělců je realizace vybraných návrhů bankovek Tuana Vuoung Tronga, zpracovaných v rámci semestrálních prací studentem Vysoké uměleckoprůmyslové školy v Praze. Svou emisi nazval "Bankovky jako národní vizitky". Východiskem pro sérii těchto návrhů byly motivy reprezentující český design a slavné momenty jeho stoleté historie. Konkrétně období rané moderny, kubismu, 30. - 40. let, bruselského stylu, 70. let a současnosti. Jako první si zájemci mohou zakoupit pamětní list v podobě bankovky nazvaný "Buvol" s motivem legendární nafukovací hračky Libuše Niklové. V nadcházejících měsících bude tiskárna postupně nabízet k prodeji další pamětní listy v podobě bankovek, takže zájemci si mohou vytvořit celou unikátní kolekci, která nebude nikde jinde k dostání.

Sběratelé si mohou vytvořit vlastní kolekci ocelorytin od Jaroslava Tvrdoně, které vyobrazují významné pražské historické budovy, například Národní divadlo, Svatovítská katedrála. Při tisku byla využita hlubotisková technika, která se i dnes využívá například při tisku bankovek a slouží jako jeden ze základních ochranných prvků českých papírových platidel.

Svou nabídku e-shopu bude STC průběžně obměňovat a rozšiřovat. O nové, plánované nabídce se vždy zájemci dozví v Emisním plánu. Již brzy bude možné si zakoupit například grafický list s ocelorytinou "Ručičky" významného rytce Martina Srba vytvořený podle originální litografie Oldřicha Kulhánka, autora současných českých bankovek. Grafický list bude zdobit vlastnoruční podpis Martina Srba, umělce a dlouholetého zaměstnance STC.

Pamětní listy v podobě bankovek a další krásné tisky je možné zakoupit na www.eshop.stc.cz

Kontakt pro další dotazy:

Mgr. Libuše Pavlíková

marketingový specialista

STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik

Růžová 6, čp. 943, 110 00 Praha 1

e-mail: pavlikova.libuse@stc.cz | web: www.stc.cz

Klíčová slova ČR-hobby-internet-trh-měna-kultura-sběratelství-Státní tiskárna cenin

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika
Obchod, marketing
IT, telekomunikace
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.