Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muž stíhaný za podporu Breivika odmítl vypovídat u soudu. Vyšetří ho psychiatr a psycholog

08. června 2020
Čtení na 2 minuty

Miroslava Cirnfuse, který podle obžaloby na facebooku podporoval teroristický útok Anderse Breivika v Norsku, nechá soud vyšetřit znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Cirnfus dnes odmítl vypovídat s odkazem na svůj zdravotní stav. Dříve stíhání označil za nesmyslné. V minulosti opakovaně spáchal přestupek, když na sociální síti vyhrožoval organizaci In Iustitia, která pomáhá obětem trestných činů z nenávisti.

Státní zástupce Martin Bílý klade muži za vinu způsob, jakým na facebooku komentoval článek Deníku N s titulkem “Měl jsi tam chcípnout, slyší stále častěji muž, který přežil Breivikovo vraždění na norském ostrově Utoya”. Pravicový extremista Breivik zavraždil v červenci 2011 celkem 77 lidí.

Cirnfus podle obžaloby nejprve 29. července 2019 napsal “Bylo to krásný, ale bylo toho málo”. O den později pak reagoval slovem “málo” na otázku jiného uživatele, který se ptal, “kolik jich (Breivik) vlastně dostal”. Za veřejnou podporu a propagaci terorismu hrozí Cirnfusovi pět až 15 let za mřížemi.

“Soudní senát by měl vědět, že jsem vyznavač velmi černého humoru. Jsem cynik, ale nejsem zlej člověk,” prohlásil dnes sedmapadesátiletý skladník Cirnfus u pražského městského soudu. Hlavní líčení bude pokračovat 28. srpna, a to čtením znaleckého posudku.

V dřívější policejní výpovědi muž popřel, že by někdy podporoval terorismus. Zmíněný článek Deníku N podle vlastních slov ani nečetl, protože nemá předplatné. “Reagoval jsem jen na komentáře lidí, které mám v přátelích, ale osobně je neznám. Jsem odpůrce jakýchkoliv vražd a násilí. Jde o nepochopení nebo o záměr třetí strany mě poškodit,” řekl vyšetřovatelům.

Své obvinění označil za “stalking od paní Kalibové”. Právnička Klára Kalibová z organizace In Iustitia se kvůli vulgaritám a hrozbám, kterými ji Cirnfus častoval na facebooku, před časem obrátila i na Ústavní soud. Stalo se tak poté, co pražský městský soud zrušil rozsudek, podle nějž měl Cirnfus za hrozbu otrávením organizace pomocí jedu novičok zaplatit státu peněžitý trest 30.000 korun.

Kalibová s ústavní stížností neuspěla. Soud jí mimo jiné vzkázal, že práce v neziskové organizaci, která pomáhá obětem trestné činnosti a chrání lidská práva, je hodná úcty, avšak vyžaduje občanskou statečnost. Pracovníci prý musejí počítat s tím, že se vystavují “zájmu osob omezeného rozhledu”, nezralých a frustrovaných.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon