Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tragický konec expřítele Dary Rolins: Petr Vlasák (†45) kvůli nádoru plakal bolestí a prosil o smrt

Tragický konec expřítele Dary Rolins: Petr Vlasák (†45) kvůli nádoru plakal bolestí a prosil o smrt
Zdroj:
+ Dalších 11 fotografií
svátek
Už dvacet let si světová veřejnost 8. června připomíná Světový den nádorů mozku. Tato nemoc, která často končí úmrtím, si vlastní den skutečně zaslouží. Nejde o žádnou banalitu, choroba může být nesnesitelně bolestivá a zákeřná. Své o tom věděl i trenýrkový král Petr Vlasák (†45). Bývalý přítel Dary Rolins a Kateřiny Průšové nebo kamarád Simony Krainové na konci své blízké prosil, ať někdo ukončí jeho trápení.

Pacienti hrdinové

Světový den nádorů mozku vznikl kvůli možnosti více informovat širokou veřejnost o nemoci a také jako pocta všem pacientům a jejich rodinným příslušníkům. Všichni ti, kteří se s nebezpečnou chorobou utkali, jsou bez diskuse hrdinové a zaslouží obdiv.

Asi nejznámějším českým pacientem byl mediálně známý majitel trenýrkové firmy Petr Vlasák (†44), který zemřel 2. října 2019 v den svých narozenin. Býval to fešák s vizáží modela a jeho partnerkami byly známé krásky včetně Dary Rolins nebo Kateřiny Průšové.

Nádory se vracely

Poprvé mu šílenou chorobu našli už v roce 2006. Popral se s ní statečně, bohužel o jedenáct let později se vrátila, o rok později znovu a tentokrát šlo už o nerovný boj. Šlo už prakticky jen o to, jak Petrovi, kterého všechny jeho celebritní kamarádky pro jeho povahu milovaly, co nejdéle prodloužit život.

Plakal bolestí

„Tyhle nemoci jsou něco odporného. Detaily vám říkat nebudu, ale byl chudák celý nateklý. Už kvůli tomu je nesmysl, že by vážil třicet kilogramů, jak jsem někde četl. Ke konci i zdětinštěl a bylo mu opravdu ouvej. Opravdu brečel, což trhalo srdce, a prosil o to, ať někdo něco udělá, aby ho už nic nebolelo,“ řekl eXtra.cz kamarád Vlasáka krátce po jeho odchodu.

Neuvěřitelný boj

„Po tom, co si prožil za bolest, si myslím, že dostal ten nejlepší dárek, který ve svém stavu mohl dostat. Bylo to pro něj určitě vysvobození. Byl na tom mizerně. Ale i když věděl, jak je to vážné, pořád neuvěřitelně bojoval. Měl obrovskou víru v uzdravení, zároveň ale nebyl hloupý. Moc dobře věděl, která bije,“ vzpomínal Jakub Mohamed Ali, který zakladatele trenýrkové společnosti vozil na chemoterapie a i jinak se mu snažil všelijak ulehčit poslední měsíce života.

Zůstala po něm manželka Gábina a dcerka Simonka, která přišla na svět v roce 2011.

Mozek si musíme chránit.

Rakovina mozku

V Česku případů smrtí pacientů s nádory na mozku postupně přibývá, lékaři to přičítají tomu, že populace se dožívá vyššího věku než v minulosti.

Nádory na mozku mohou mít různé příznaky, například poruchy řeči, rozhozenou rovnováhu, dennodenní úporné bolesti hlavy, ztrátu sluchu na jedno ucho nebo zhoršené vidění. Ročně jsou diagnostikovány více než čtyři tisíce nových pacientů.

Naštěstí přes 75 procent nádorů je nezhoubných. V těchto případech se podaří pacientům pomoci tak, že víc jak polovina z nich odejde z operačního sálu bez potřeby další lékařské péče.

Nejhorší forma je takzvaný glioblastom, kde se přežití dva roky po zjištění nádoru považuje za obrovský úspěch.

Pokud jde nádor odstranit, dělá se to často při vědomí pacienta; jen tak se pozná, že chirurg nezasáhl nějaké důležité části mozku. Ten je i přes obrovský pokrok v medicíně stále hodně neprozkoumaný.

V jiných případech, kdy pacientovi nelze pomoci chirurgickým zákrokem, protože pak by například hrozily doživotní následky, přistupuje se k cíleným chemoterapiím.

Více o tématu

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy