Slavii stačí k titulu už jen 13 bodů, třeba s jednou remízou a dvěma prohrami. A Proske na Bohemce také chyboval

Slavii stačí k titulu už jen 13 bodů, třeba s jednou remízou a dvěma prohrami. A Proske na Bohemce také chyboval
PROCHÁZKA LIGOVÝM DĚNÍM

Po dvou pokoronavirových týdnech a čtyřech „obnovených“ kolech je pražská Slavia sedm (dvě v základní části, pět v nadstavbové) dějství před koncem ligy blíže obhajobě titulu než před 26. květnem. Po nedělní pražské remíze 0:0 s Viktorií Plzeň, při níž měla k výhře mnohem blíže, vede sice před Západočechy stále o osm bodů. Ale jelikož má lepší bilanci ze vzájemných zápasů v základní části (1:0, 0:0), jež rozhoduje v případě bodové rovnosti (nadstavba se nepočítá), museli by nyní viktoriáni udělat o devět bodů více než červenobílí. Přitom nedělní duel rozhodl dvě kola před závěrem základní části i o tom, že také nadstavbový zápas Slavia – Plzeň se bude opět hrát v Edenu (už v jejím 2. kole za dva týdny v úterý 23. nebo ve středu 24. června).

Červenobílí už totiž jistojistě základní část vyhrají a Viktorka bude druhá. Mimochodem při jejich třetím, nadstavbovém, střetnutí v ligové sezoně už by podle rozvolňovacích pravidel ministerstva zdravotnictví mohlo být po 22. červnu přítomno v ochozech tisíc lidí (nyní od pondělka je to místo dosavadních 300 již 500). A to bez roušek i uvnitř stadionu. 

Matematika hovoří jasně

Jinak matematika hovoří jasně. Slavia má nyní 68 bodů, Plzeň 60 bodů. Ve hře jsou ještě sedmkrát tři body, tedy 21 bodů. Pokud Guľovi svěřenci vyhrají všech sedm zápasů, stačí týmu Jindřicha Trpišovského získat třináct bodů. To znamená, že si slávisté mohou v sedmi utkáních dovolit i dvakrát prohrát a jednou remizovat (mínus osm). Nebo čtyřikrát remizovat (také mínus osm). Či jednou prohrát a dvakrát remizovat (jen mínus sedm). Při dvou prohrách a dvou remízách (mínus deset bodů) jim stačí jediná plzeňská plichta (nejlépe při vzájemném střetnutí, což ale není podmínkou). 

Ve středu 10. června při jednotném výkopu v 18 hodin nastoupí Slavia na horké půdě v Ostravě proti Baníku, Plzeň hostí Zlín, v neděli 14. června (jednotný začátek v 17.00) přivítají v Edenu Zlínské zase slávisté, Západočeši jedou do Olomouce. 

No a v nadstavbě mají červenobílí (68 bodů) výhodu v tom, že hrají tři z pěti duelů doma, a to s těmi nejlepšími – s druhým (Plzeň - 60), třetím (nyní Liberec - 46) i čtvrtým (teď Jablonec – 46). Venku nastoupí jen proti pátému (nyní Sparta - 44) a šestému (teď Baník Ostrava – 43, to bude jejich první nadstavbový zápas v sobotu 20. nebo v neděli 21. června). Mezi třetím a šestým celkem je ovšem v současné době dvě kola před koncem základní části pouze tříbodový odstup. Ve hře je navíc i sedmé Slovácko (42 - ztrácí na šestou příčku jen bod), osmé České Budějovice (40 - mínus tři body) a devátá Mladá Boleslav (39 - mínus čtyři body).  

Kdo je v lize nejsilnější    

Ještě zpět k nedělnímu šlágru kola Slavia – Plzeň (0:0). „Slavia v první půli prezentovala soupeři, kdo je v lize nejsilnější. Vůbec Viktorii neumožnila rozvinout hru, jíž dosud nikdo na jaře nedokázal odolat. Uvidíme, jestli něco změní druhá půle,“ napsal na Facebook po úvodním poločase komentátor Seznamu Zprávy Luděk Mádl. 

Druhý poločas na tom mnoho nezměnil, Západočeši se sice zlepšili a dvakrát dokonce ohrozili Kolářovu branku. Jenže nebezpečná Čermákova hlavička byla nepřesná a Beauguelova střela zblokovaná. Takže slávistický gólman vylepšil svůj rekord na dvacet ligových nul. Tentokrát to měl snadné, v neděli na něj totiž neletěla jediná plzeňská střela…

To slávisté vyslali na Aleše Hrušku tři rány a všechno to byly pokusy z jasné gólové pozice. Jenže Masopust (v první půli) a Stanciu (ve druhém dějství) sice „betony“ plzeňského brankáře prostřelili, jenže mezi Hruškovýma nohama se balon zpomalil a západočeský gólman včas zareagoval. A když jej Stanciu v úvodním dějství po Teclově zpětné přihrávce překonal, zastoupil Hrušku na brankové čáře Radim Řezník. Také proto, že to rumunský záložník ve slávistických službách z voleje netrefil ani dobře, ani prudce.

Smíšené Trpišovského pocity

I proto měl trenér Slavie Jindřich Trpišovský po utkání smíšené pocity: „Vím, že jsme si matematicky trochu posílili svou pozici, ale hrajete to proto, abyste vyhráli. A to jsme mohli, když si vzpomenu na Stanciuovy šance. S výkonem svých svěřenců jsem na rozdíl od výsledku ale spokojen. Byl to kvalitní zápas, po dlouhé době šlo v duelu prvního s druhým hlavně o fotbal, oba týmy se snažily hrát konstruktivně, chyběly tomu jen góly.“

Třeba proto, že Slavii v koncovce opětovně chyběl důraz. A střelecký žolík jménem Petar Musa, který coby náhradník rozhodl v úterý zápas v Příbrami, přišel na hřiště místo Tecla až v 86. minutě. Opravdu to nešlo dřív, nebo rovnou od začátku, ptají se někteří slávističtí fanoušci?

Guľa: „Ještě se do Edenu vrátíme“

„Narazili jsme na velmi kvalitního soupeře,“ vysvětloval plzeňský kouč Adrián Guľa důvody, proč jeho celek poprvé na jaře nevyhrál. „Na Slavii není lehké vítězit, je před námi velká výzva přidat v některých činnostech, abych mohli vyhrávat i takováto utkání. Soutěž je ale ještě otevřená, zápasů je ještě hodně a my se do Edenu ještě jednou vrátíme,“ hledal slovenský kouč v západočeských službách optimismus a naději, i když se po neděli ztráta jeho týmu vzhledem k bilanci ze vzájemných zápasů se slávisty v podstatě ještě zvýšila. 

Kromě plzeňské výhry v Edenu ve druhém nadstavbovém kole by červenobílí museli prohrát ještě dvakrát. Nebo třikrát plichtit. Samozřejmě to vše při stoprocentní vítězné viktoriánské bilanci v sedmikolovém zbytku ligu.

Naopak existuje i jiná varianta. Kdyby před druhým nadstavbovým kolem, tedy před zápasem Slavia-Plzeň, zůstal osmibodový rozdíl, slavili by v Edenu při své výhře už tři kola před koncem titul červenobílí. Jejich jedenáctibodový náskok by byl totiž nedostižný. 

Co signalizoval Proske ještě před Tetehovým gólem?

Druhým duelem 28. kola, který vzbudil velké fanouškovské vášně, bylo sobotní večerní derby Bohemians 1905 – Sparta (0:1), které rozhodl svým gólem až v 85. minutě bývalý útočník klokanů Benjamin Tetteh. Zápas, v němž byli aktivnější sparťané, ovšem ani oni si nevytvářeli příliš šancí, spěl k remíze. Asistent Radek Kotík v momentě, kdy Bořek Dočkal přihrával Tettehovi na gól, zvedl praporek nad hlavu a signalizoval ofsajd. Někteří hráči Bohemky přestali hrát naplno, Tetteh dopravil míč do sítě. Po logické a správné Dočkalově intervenci hlavní rozhodčí Zbyněk Proske konzultoval situaci s VAR a branku přes velké protesty fotbalistů Bohemky uznal. Protože to ofsajd opravdu nebyl.

Komise rozhodčích zareagovala velmi rychle a ve shodě s většinou médií konstatovala, že Proske rozhodl správně, že chybu udělal jen asistent Kotík a také hráči Bohemky, kteří měli hrát dál, protože signalizace asistenta je pouze pro hlavního sudího a že rozhodující je hvizd jeho píšťalky. A že by prý Proske udělal dobře, když akci nechal dohrát a zapískal až, když byl balon v síti, a že hráči a trenéři klokanů, stejně jako televizní expert ve studiu O2 TV Sport Martin Hašek starší (bývalý kouč obou celků), by měli znát pravidla.

Tak vezměme komisi rozhodčích i kolegy za slovo. Ano, chybu udělali hráči Bohemky, že přestali hrát. Ano, chyboval asistent Kotík. A to i tím, že při přítomnosti VAR nemá při nejasné situaci během hry co zvedat praporek, i když si myslí, že jde o ofsajd. Měl by totiž stejně jako hlavní nechat akci dohrát, až pak zvednout praporek a vyčkat na posouzení VAR. 

Ale také, což bylo jasně vidět i při záznamu O2 TV Sport: chyboval i hlavní rozhodčí Zbyněk Proske. Ten sice ostře zapískal, až když byl balon v síti (pokud se tedy při přenosu zvuk nezpožďuje za obrazem), ale nadechoval se k tomu ještě předtím, než vůbec Tetteh vystřelil. A především: ještě před tou gólovou střelou evidentně vztyčenou paží signalizoval, že píská nepřímý volný kop od branky Bohemians. Což také mohlo hráče klokanů zmást. 

Ano, signalizace asistenta je určena pouze pro hlavního rozhodčího, ale pro koho je určena signalizace samotného hlavního arbitra? Jasně, že pro hráče! Pro koho jiného? Takže i hlavní sudí Proske chyboval a svou chybnou signalizací gólovou situaci rovněž ovlivnil. Navíc nepískal branku, ale ofsajd. Jak totiž zní v pravidlech, dosažení branky musí rozhodčí potvrdit píšťalkou pouze ve sporných případech, což tento rozhodně nebyl, balon byl evidentně v síti. Jinak se při gólu běžně nepíská…

„Přikrývací“ komise rozhodčích

Chybovali tedy všichni, hráči Bohemians, asistent i hlavní sudí, který z toho ovšem vyjde podle všeho bez úhony. Komise rozhodčích totiž jeho výkon navzdory chybné Proskeho signalizaci přikryla. Je to ostatně taková „přikrývací“ komise. Ve stylu legendárního sexuologa Miroslava Plzáka, který měl údajně v případě nevěry radit „Zatloukej, zatloukej, když se to provalí, zatloukej dál.“ Komise se zase patrně řídí heslem „Přikrývej, přikrývej, když se to provalí, přikrývej dál!“

A že Proskeho signalizace mohla být jen přirozeným reflexem sudího? Asi ano,

stejně jako byla přirozenou reakce bránících hráčů Bohemians. Každý, kdo hrál závodně nějaký kolektivní sport, dobře ví, o čem mluvím.

Stejně jako každý, kdo sleduje pravidelné ligové přehmaty sudího Zbyňka Proskeho (předtím naposledy v duelu Plzeň-Liberec, kdy „zapomněl“ vyloučit Hubníka), ví, že tenhle arbitr nemá dávno v nejvyšší soutěži co pohledávat. 

Kdopak ho tam asi drží?