Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na dovolenou v lázních až 4000 korun od státu. Dostálová řekla klíčovou podmínku

Autor: ČTK, Mii - 
8. června 2020
20:25

Dlouho očekávaný projekt Dovolená v Česku, kterým chce stát přispívat lidem na pobyty v tuzemsku, nejdříve začne podporou lázeňství. Zájemci získají na procedury a výdaje spojené s návštěvou lázní až 40 procent z částky, nejvíce pak 4000 korun. Po pondělním jednání vlády to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ta rovněž zmínila, že pobyt bude podmíněný minimálně šesti dny a vysvětlila, proč stát v tuto chvíli nepodpoří i další ubytovací zařízení.

Podpora lázní je součástí krizového akčního cestovního ruchu v ČR pro letošní a příští rok, který v pondělí schválila vláda. Obsahuje 16 opatření pro obnovu tohoto odvětví. Některá jsou plošná, platná i pro další obory jako program COVID nájemné nebo kompenzační bonus pro živnostníky. Další jsou specifická, zacílená na cestovní ruch, a to v hodnotě zhruba 6,7 miliardy korun. Součástí jsou právě státem podporované poukazy na domácí dovolenou.

Video  Klára Dostálová na TK po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Ty budou spadat pod projekt Dovolená v Česku, kdy stát poskytne poukazy na tuzemský pobyt. Nejdříve podle Dostálové chce podpořit lázeňství, kdy na pobyt a procedury přispěje 40 procent, maximálně ale 4000 korun. Pobyt podle Dostálové bude muset být minimálně na šest nocí. Lázeňství bylo zvoleno jako první, protože je nejvíce závislé na zahraniční klientele, která teď chybí. Ostatní ubytovací zařízení jako penziony nebo kempy podle ministryně zatím určitý objem objednávek mají.

Rozpočet bude podle vládních materiálů stanoven až po detailním zpracování projektu. Jednat se bude se zdravotními pojišťovnami, ministerstvo se bude snažit projekt propojit s jejich aktivitami, řekla Dostálová.

Propad cestovního ruchu? Až o půlku

Projekt je podle Dostálové zatím plánován do konce roku. Později by bylo možné ho spustit i přes jarní prázdniny příštího roku. V případě potřeby ho ministerstvo využije i na další segmenty cestovního ruchu. Ministerstvo si podle Dostálové dělalo průzkum mezi 1300 respondenty, ze kterého vyplynulo, že jen zhruba 15 procent Čechů chce letos dovolenou strávit v zahraničí. Rozhodnuto strávit léto v tuzemsku je 46,1 procenta lidí, kdy by preferovali relaxační dovolenou, péči o fyzickou a dušení kondici.

Součástí krizového akčního plánu je dále například obnovení marketingových aktivit na zahraničních trzích a zvýšení rozpočtu státní agentury CzechTourism. Akční plán počítá také s podporou domácího cestovního ruchu. „Cílem kampaně je motivovat skupinu nerozhodnutých k cestě po ČR a skupinu rozhodnutých k opakované cestě po ČR. Důraz je kladen na podporu domácích podniků, návštěvu neznámých destinací, prodloužení sezony, kvalitu a bezpečnost služeb,“ píše se v materiálu.

Ministerský krizový akční plán vychází ze záchranného plánu cestovního ruchu, jehož první verzi představili zástupci podnikatelů v tomto odvětví už na konci března.

V cestovním ruchu je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí. Podle prezidenta Fóra cestovního ruchu Viliama Sivka by bez podpory státu bylo ohroženo 200 000 míst. Cestovní ruch každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Podle agentury CzechTourism tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu ČR. Letos se počítá s propadem cestovního ruchu o více než polovinu.

XYZ3 ( 8. června 2020 20:48 )

By stačilo, kdyby se sundaly roušky na procedurách a zrušila se nesmyslná nařízení o rozestupech a počtu klientů na skupinových procedurách a v bazénu.. umožnit pustit atrakce v bazénech...jinak je to o ničem...☹️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa