Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bernard mění dres. Odvolaný plzeňský hejtman po konci v ČSSD nastoupí do boje za STAN

Aktualizováno -
9. června 2020
11:45
Autor: ČTK, vei - 
8. června 2020
21:00

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Návrh na své odvolání sám předložil. Funkci dal k dispozici poté, co na začátku května kvůli dlouhodobým neshodám se stranickými kolegy opustil ČSSD. Pro jeho odvolání hlasovalo 39 ze 44 přítomných zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi. Plzeňský kraj zůstane do konce volebního období bez hejtmana. Právě Bernard by se do křesla mohl vrátit znovu, ale už v jiném dresu. Jako svého lídra ho oficiálně představili Starostové a nezávislí a potvrdili tak informace, které Blesk Zprávy přinesly už v pondělí.

Sociální demokraté Bernarda po jeho vystoupení ze strany vyzvali, aby se vzdal i mandátu zastupitele. „Tento postoj by byl nejjednodušším a nejčistším řešením jeho odchodu z ČSSD,“ přečetl z prohlášení náměstek hejtmana a lídr ČSSD do krajských voleb Ivo Grüner. Protože Bernard mandát nesložil, vyzval Grüner ostatní členy koalice, aby svými hlasy Bernardovo odvolání umožnili. Bernard řekl, že předkládá návrh na své odvolání, ale kdyby byl zájem, je připraven kraj do konce volebního období dál vést. „Myslím si, že si kraj v tomto volebním období nevedl špatně,“ dodal.

Hejtmanovo odvolání podpořily koaliční ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj, za níž byli zvolení zastupitelé z KDU-ČSL. Pro odvolání byly také opoziční strany TOP 09, KSČM, ANO a koalice SPD-SPO. Proti hlasoval Pavel Čížek z koaliční strany Starostové a Patrioti, ale také členka ČSSD Světlana Budková. Bernard a další dva zastupitelé Starostů a Patriotů se hlasování zdrželi. K dosud osmičlennému klubu koaliční ODS se dnes připojili tři zastupitelé opoziční TOP 09, a je tak nově nejsilnější stranou v koalici. ODS a TOP 09 budou v podzimních krajských volbách kandidovat společně.

Plzeňský kraj bude do konce volebního období pouze s osmičlennou radou. ČSSD, která má mít hejtmana podle koaliční smlouvy, nikoho nenavrhla, jiné strany také ne. „Protože je to tak blízko podzimních voleb, bylo by to nekorektní. Stávající rada bude pokračovat bez hejtmana,“ řekl Grüner. Formálně bude kraj reprezentovat první statutární náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová z ODS, jejím zástupcem bude Grüner.

Bernard chce na podzim kandidovat za STAN

Podle Bernarda i Grünera to bylo v Česku poprvé, kdy někdo podával návrh na své vlastní odvolání. „Kraje ale nemají instituci vyjádření důvěry. Po poradě s právníky jsem to považoval za nejčistší řešení,“ řekl Bernard. Odvolání ho nepřekvapilo. Dnes poprvé veřejně zastupitelům řekl, že v podzimních krajských volbách bude kandidovat, neřekl ale za koho. Oznámeno to bude tento týden.

Od loňska se mluví o jeho spolupráci se STAN. Od nich dostal i nabídku. Lídr STAN a hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek opakovaně řekl, že je ochoten Bernardovi postoupit svou pozici volební jedničky. STAN představí své lídry pro krajské volby v úterý v Praze. A podle informací Blesk Zpráv bude jedničkou na Plzeňsku právě Bernard.

V Plzeňském kraji se po minulých volbách dohodla na koalici s těsnou většinou 23 křesel druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) se dvěma mandáty. V opozici je vítěz voleb ANO s 11 hlasy a dále KSČM se šesti, TOP 09 se třemi a SPD-SPO se dvěma mandáty.

Bernard byl čtvrtým sociálnědemokratickým hejtmanem Plzeňského kraje. Funkci drží ČSSD nepřetržitě od roku 2008, kdy se do čela kraje postavila exministryně zdravotnictví a později poslankyně a senátorka Milada Emmerová. Po dvou letech ji vystřídal Milan Chovanec, jeho pak Václav Šlajs.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa