Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Pacientky si stěžují na nedostupnost léků na rakovinu prsu, pojišťovny je běžně hradit nebudou

Léky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Praha - Pacientská organizace ONKO Unie kritizuje nedostupnost moderních léků na rakovinu prsu s metastázami. Léky se po tříletém posuzování nebudou hradit z veřejného zdravotního pojištění, uvedla unie v tiskové zprávě.
  21:28

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) jejich prospěšnost nezpochybňuje, u dvou ze tří těchto léků, takzvaných CDK 4/6 inhibitorů, podle mluvčí Barbory Peterové řízení o přiznání úhrady ze zdravotního pojištění ještě neskončila. U třetího je podáno odvolání na ministerstvu zdravotnictví.

Musíme vystrašit lidi jako u koronaviru, nabádá Babiš k prevenci rakoviny. Jde podle něj o záchranu tisíců životů

„Čeští i evropští lékaři skupinu léků CDK 4/6 inhibitorů považují za zlatý standard léčby a sami ji chtějí používat. Tato léčba významným způsobem prodlužuje život pacientek i o několik let a výrazně zmírňuje projevy zhoubného onemocnění,“ uvedla ředitelka ONKO Unie Petra Adámková.

SÚKL podle Peterové nerozporuje přínos tohoto typu léčby pro pacientky s metastatickým karcinomem prsu. „Nicméně pro jejich vstup do systému úhrad je nezbytné prokázat také nákladovou efektivitu a akceptovatelný dopad do rozpočtu,“ sdělila Peterová.

Při posuzování SÚKL podle ní porovnává náklady na lék s přínosy pro pacienty a s cenou současné léčby. „V případech, kdy nová alternativa je oproti současné léčbě účinnější, ale zároveň i nákladnější, je využita analýza nákladové efektivity, která informuje, zda náklady na přípravek požadované výrobcem jsou vyváženy očekávanými přínosy léčby. V případě přípravků ze skupiny CDK 4/6 inhibitorů toto ze strany výrobce prokázáno nebylo,“ uvedla mluvčí.

Čeští vědci popsali funkci kinázy, která může pomoci při léčbě rakoviny

Podle Adámkové je ČR jediná země v EU, kde není lék hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Získat ho tak mohou jen pacientky, které úspěšně požádají o mimořádnou úhradu léku na výjimku v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Česká onkologická společnost vydala pro největší pojišťovnu VZP doporučující stanovisko.

U dvou léků tohoto typu podle SÚKL zatím nebyla správní řízení ukončena. U jednoho z přípravků začalo 11. května, druhé bylo přerušeno na žádost výrobce. U třetího je podle Peterové v odvolacím řízení na ministerstvu zdravotnictví.

Rakovina prsu představuje skoro pětinu všech zhoubných nádorů u žen. Ročně jí onemocní asi 7000, po prodělané léčbě jich žije asi 50 000. Každý rok zemře asi 2000 pacientek, od roku 2002 klesla úmrtnost o 30 procent. Na pravidelná vyšetření, která mají ženy nad 45 let zdarma, chodí asi 60 procent těchto žen, ročně zhruba 700 000. Ročně se podaří odhalit asi 4000 nádorů.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu loni uvedla, že moderní léky se v dlouhodobém horizontu státu vyplatí. Podle její studie ušetřily moderní léky na rakovinu prsu za posledních sedm let 1,5 miliardy korun. Snížily například potřebu invalidních důchodů nebo zkrátily pobyty v nemocnici.

Autor: