Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vedení metropole podpořilo Prahu 3 v záměru neprodávat stadion na Žižkově
Pohled z hlavní tribuny. Foto: fkvz.cz

Vedení metropole podpořilo Prahu 3 v záměru neprodávat stadion na Žižkově

Radní Prahy na svém pravidelném pondělním jednání dnes jednali o stadionu fotbalového klubu Viktoria Žižkov. Podpořili řešení navržené Prahou 3, které spočívá v investici do nejnutnějších oprav stadionu a také do získání licence. Majitel klubu je ochoten do stadionu také investovat, ale jen v případě, že ho získá s pozemky pod hřištěm do svého vlastnictví.

Mezi radnicí Prahy 3 a majitelem druholigového fotbalového klubu FK Viktoria Žižkov panuje v posledních týdnech napětí. Fotbalová asociace České republiky (FAČR) požaduje úpravy stadionu jako podmínku pro udělení licence a tím pokračování profesionální fotbalu na Žižkově. Podle majitele klubu Martina Loudy se jedná o investici ve výši 50 milionů korun. Je ochoten přeměnu fotbalového stánku zaplatit, ale jen za předpokladu, že se stane jeho vlastníkem a také pozemků k němu patřících.

„Po sdělení ze strany FAČR jsou nyní na stole v zásadě dva scénáře. Městská část, jakožto správce stadionu, na své náklady a co nejrychleji provede úpravy dle požadavků fotbalové asociace. My chceme vědět, zda je Praha 3 připravena touto cestou jít. Pokud ne, je tu druhá, pro fotbal, fanoušky, mládež, prostě pro všechny, daleko lepší varianta. Nutné změny, opravy a modernizaci provedeme my, a to vše za předpokladu, že se staneme vlastníkem stadionu,“ uvedl minulý týden Louda.

Praha 3 klubu nabídla pronájem. „Nový majitel fotbalového klubu za námi přišel s nabídkou na odkup stadionu za odhadní cenu. Má představu, že rozhodnutí o prodeji padne během jednoho měsíce a na samotný prodej intenzivně tlačí. Součástí nabídky je poměrně nekonkrétní příslib investic s výhledem na možnou stavbu nového stadionu. Konkrétní plány na stavbu takového stadionu však neexistují,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

„Pokud bychom poskytnutím pozemku podpořili výstavbu nového fotbalového svatostánku, rádi bychom nejprve viděli, jak má nový stadion vypadat, a měli jasné záruky, že zde skutečně bude stát. V případě výstavby preferujeme pronájem pozemku na 99 let za symbolickou cenu, případně společný PPP projekt. Dovedeme jednat i o prodeji pozemku, ale za zcela jasných, transparentních a neprůstřelných podmínek za účelem výstavby stadionu. Do doby, než se takové řešení najde, domlouváme s FAČR podmínky pro prodloužení licence a jsme připraveni do stávajícího stadionu z padesátých let investovat až 25 milionů korun. Klubu jsme jako jedno z možných řešení nabídli i pronájem stadionu za korunu, pokud převezme péči o celý areál,“ dodal. 

„Pronájem za korunu je sice na první pohled líbivá varianta, ale jasně ukazuje, že se městská část nechová ke svému majetku odpovědně a nás jako partnera chce jen opít rohlíkem. To je, jako kdyby vám někdo pronajal neudržované auto bez motoru. Vy ho sice dostanete do nájmu za korunu, ale abyste s ním mohl jezdit, musíte do cizího investovat spoustu peněz. Ta nabídka je na stole jen z toho důvodu, že si to pomyslné auto městská část neumí opravit sama a chce, abychom to za ně zařídili my. Navíc, námi opravené a plně funkční auto si chce i nadále nechat. Je to absurdní, protože stadion dlouhodobě zanedbávali a důsledkem jejich chování je jeho dezolátní stav. Když budeme mít stadion pouze v nájmu, nemůžeme pro jeho rozvoj udělat vůbec nic. Nemůžeme jednat o pozemcích stadionu, nemůžeme se naplno účastnit ani jednání s asociací a nemůžeme se účastnit ani legislativních procesů spojených s jeho modernizací,“ reagoval Louda.

„Upřímně nechápu, proč se městská část prodeji tolik brání. Pro ni je to win-win situace. Ušetří náklady na opravy, dostane peníze za prodej a bude se moci opět chlubit skvělou organizací, která se ročně stará o výchovu stovek mládežnických fotbalistů. Tedy i o sportovní vyžití pražských dětí. Už nyní jsem do udržení, rozvoje i provozu klubu investoval více než 50 milionů a hodlám v tom pokračovat i do budoucna,“ pokračoval.

„Fotbalový stadion Viktoria Žižkov se rozprostírá na velmi lukrativních pozemcích v centru města. Po desítky let čelil vysokému zájmu developerů, kteří by zde rádi viděli jiné využití, než je fotbal. Případný prodej bez jasných záruk, a navíc za odhadní cenu, by byl ze strany městské části absurdním a velmi rizikovým krokem. Je třeba si uvědomit, že jen za 30 let změnil fotbalový klub čtyřikrát svého vlastníka a ten předposlední přivedl klub do nucené dražby. Extrémní tlak na rychlý prodej stadionu vlastníkem fotbalového klubu, který je navíc spoluvlastníkem okolních pozemků, je přinejmenším zarážející,“ uvedl zastupitel Prahy 3 Jiří Svrček (Piráti).

Do sporu mezi Prahou 3 a majitelem tradičního pražského klubu se dnes vložilo vedení hlavního města, které je politicky „obdobně zabarvené“, jako vedení Prahy 3. Konkrétně TOP 09 i Piráti jsou součástí magistrátní i „trojkové“ koalice.

Městská rada podpořila návrh Prahy 3 stadion FK Viktoria Žižkov neprodávat a raději renovovat. Cílem je neprodávat majetek hlavního města bez dostatečných právních garancí, že na místě zachovat sport a zabránit vzniku případné nové developerské výstavby.

Preferovaným řešením hlavního města je stadion modernizovat. První a nejnutnější úpravy by se měly podle dnešního tiskového prohlášení magistrátu udělat ještě během letošního léta, tedy před zahájením nové fotbalové sezóny. „Klub chceme pro Prahu 3 zachránit, ale pouze za podmínek, které budou skutečně výhodné pro město a jeho občany," uvedl pražský radní pro sport Vít Šimral (Piráti).

„Samozřejmě, že pokud městská část bude do stadionu ochotna investovat a do několika let postaví nový, zatleskám a rád si ho od nich dlouhodobě pronajmu. To je standartní proces, který funguje v evropských zemích a současně i v některých českých městech. Nynější ekonomická situace tomu však příliš nepřeje a z mého pohledu jsou určitě důležitější věci, do kterých by radnice měla investovat,“ reagoval majitel klubu Louda.

„Město musí udělat vše proto, aby tento klub a hlavně fotbalový stadion nezanikl. Jedná se o majetek, který patří městu, a proto je logické, že je třeba do něj investovat tak, aby se na Viktorce mohl dál hrát fotbal. Podporujeme to, aby se areál neprodával. Město by do něj mělo investovat natolik, aby mohl sloužit svému účelu,“ sdělil předseda pražského zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN) Jiří Pospíšil.

„Jsem rád, že jsou jednání s kolegy z magistrátu na dobré cestě a situace stadionu se poprvé za poslední dekády začne zlepšovat,” okomentoval aktuální vývoj radní pro sport Prahy 3 František Doseděl (Piráti).

„Jako celoživotní fanoušek Viktorky jsem rád, že jsme s magistrátem ve shodě. Viktorka je žižkovským rodinným stříbrem. Jde o nadějný začátek, který stadion posouvá směrem od rizik, která by s sebou nesl jeho prodej,” sdělil zastupitel Svrček.

„Po dopoledním jednání s licenčním manažerem a vedením radnice jsme se nedozvěděli žádné konkrétní řešení nastalé situace, ale bylo nám přislíbeno, že Praha 3 potřebné licenční požadavky na příští rok sama zajistí. Odpoledne se pak z médií dozvíme jiné náznaky řešení, tentokráte ze strany magistrátu. My máme za klub splněno vše potřebné a nyní se spoléháme na zastupitele, aby zvládli požadavky FAČR zajistit do 15. června a dostáli tak svým závazkům,“ prohlásil dnes večer majitel žižkovské Viktorie Martin Louda.  


Autor: puc

Senior utonul v řepském bazénu

Včera ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

Včera v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Cvičení v parku

24. dubna 2024 v 09:05

Seniory oblíbené bezplatné cvičení s prvky tai chi v parku Na Pankráci v Praze 4 začíná 14. května.

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru