Úřad ministryně Jany Maláčové (ČSSD) stoplo spolku, který invalidy zaměstnává, příspěvky na mzdy. Důvod? Externí účetní firma dodala kvůli nemoci podklady pro úřad práce s dvoudenním zpožděním, a kvůli tomu platby sociálního a zdravotního pojištění odešly pár dní po termínu.

„Spolek tak po tyto dny formálně nesplňoval podmínku bezdlužnosti, která je nezbytná pro vyplacení příspěvků na mzdy,“ vysvětlil šéf obecně prospěšného sdružení Amerfo Pavel Paleček (42).

Spolek, provozující mimo jiné v protiatomovém krytu 10-Z pod Špilberkem unikátní muzeum komunismu, cizí chybu napravil v řádu dní.

„Požádali jsme ministerstvo o zpětné proplacení příspěvku na mzdy pro naše handicapované zaměstnance ve výši 2,2 milionu korun. Ten nám zamítli kvůli chybě externisty. Chybu jsme hned napravili. Doložili jsme bezdlužnost a mzdy jsme pokryli z rezerv a půjčky,“ popsal Pavel Paleček. Vzhledem ke koronaviru už ale další peníze spolek v zásobě nemá. Kvůli nepřízni ministerstva teď ale bude muset 80 lidí s postižením propustit.

Úředníci rozkladové komise ministerstva práce se totiž rozkladu spolku po půl roce „vysmáli“ a do Brna vzkázali, že žádné peníze nepošle. Osud invalidů má teď v rukou ministryně Maláčová.

Ministerstvo: Nejsou důvody…

Ministerstvo práce po protestech z Brna bohorovně informovalo, že prý postupuje v souladu se svou ustálenou rozhodovací praxí. „Po posouzení důvodů uvedených zaměstnavatelem dospělo MPSV k závěru, že se nejedná o takové relevantní důvody, které by bylo možné vzít v potaz, aby případ mohl být shledán také jako zvláštního zřetele hodný,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Brodský.

Nezaměstnanost zdravotně postižených lidí se v Brně už před krizí dostala na 17 %. Lidé, kteří dnes pracují, se bojí, že se octnou zpátky v ústavech a přijdou kromě živobytí i o svou důstojnost.

Přímluvy nepomáhají

V Brně neexistuje jiná instituce, která by dala práci takovému množství postižených osob. „Spolek zaměstnal lidi, které pro město dále pracovat nemohou. Například bývalé strážníky městské policie či bývalé úředníky, kteří nemohou kvůli těžké duševní či jiné nemoci dále vykonávat své povolání,“ napsal Maláčové její stranický kolega a exnáměstek primátorky Oliver Pospíšil. Marně.

Brno oroduje u Maláčové peticí

Ve prospěch postižených marně oroduje Moravské zemské muzeum i Ústav pro studium totalitních režimů, kteří s Brňany spolupracují. Vznikla rovněž petice vyzývající ministryni Maláčovou k zákroku.

„Tentýž úřad, který pracuje na vzniku a udržení míst pro hendikepované, tato místa svým liknavým a protiprávním postupem současně ničí,“ stojí v petici. Tu dosud podepsalo bezmála 500 lidí.

O práci přijde slepý průvodce

Spolek už musel propustit první lidi. Jako první zavřel Retrobar Marcela Ihnačáka v krytu, kde pracovali lidé s psychiatrickým onemocněním. Propuštění hrozí i nevidomému průvodci Petru Svobodovi (57). Než začal provádět v podzemí, nemohl 15  let zavadit o práci.

Postižení v Brně pracují v atomovém krytu, kde turisty provádějí nevidomí. Jiní fyzicky i duševně hendikepovaní lidé pracují ve Francouzské a Orlí ulici v ekodvorech Retro-Use. Starají se stovky tisíc předmětů, z nichž některé do svých sbírek zařazuje i Národní muzeum. Věci, které lidé používali před rokem 1989, by jinak nenávratně skončily v odpadu.

Postižení by se rádi starali o zdravé

V úterý se v Brně slavnostně otevře Franz Kafka Špitál. Unikátní retrohostel a muzeum u centra města mají přitáhnout turisty na zážitkové pobyty v budově bývalé Úrazové nemocnice s vybavením z doby, kdy v tamější pojišťovně pracoval spisovatel Franz Kafka. O hosty se mají starat lidé s postižením. „Je ovšem možné, že první den provozu bude zároveň i jeho posledním,“ řekl historik Paleček.

VIDEO: Podzemní prostory pod pražským vrchem Vítkov skrývají nejen rozsáhlý komplex vyztužených chodeb, které mají sloužit jako protiatomový kryt, ale také tajnou laboratoř s urychlovačem částic.

Video
Video se připravuje ...

Podzemní prostory pod vrchem Vítkov skrývají nejen rozsáhlý komplex vyztužených chodeb, které mají sloužit jako protiatomový kryt, ale také tajnou laboratoř s urychlovačem částic. David Zima

Fotogalerie
18 fotografií