Koronavirus byty ve Zlínském kraji nezlevnil, zájem už je zase velký

  10:12
V prvních týdnech koronavirové epidemie se trh s nemovitostmi téměř zastavil, teď už ale opět ožívá. Ceny bytů i pronájmů se však ve Zlíně stále drží vysoko a je o ně obrovský zájem.
ilustrační snímek.

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Od půlky dubna začaly obchody zase růst a brzy byly na 70 procentech standardu. Že by ale prodejci byli netrpěliví a šli s cenami dolů, to se nestalo,“ řekl majitel zlínské realitní kanceláře Miroslav Zvonek.

Lidé jsou sice momentálně s hypotékami opatrnější, po skončení nouzového stavu se ale objevila řada investorů, kteří kupují nemovitosti za hotové peníze a dále je pronajímají. Ve Zlíně, ale i Uherském Hradišti a Vsetíně tento model funguje, protože nájmy šly v posledních letech nahoru.

„Ve Zlíně to bylo za poslední roky až o třicet procent. Dvoupokojový byt se tu včetně inkasa pronajímá za 12 až 14 tisíc, často i za víc,“ podotkl Zvonek.

Velmi vysoko jsou také ceny nových bytů. Podle realitních analýz ve Zlínském kraji za poslední dva roky stouply nejvíc v celé republice.

„Nedávno jsme prodávali nové byty v Uherském Hradišti za 60 tisíc korun za metr, což mi přijde už opravdu hodně. Stejně jsme ale během měsíce měli vše vyprodané,“ zmínil Zvonek.

Zájem je však také o starší byty, v nabídkách jsou většinou jen pár hodin.

„Lidé už opět volají, o kvalitní bydlení je stále zájem. Například na Bartošce se letos velmi hladce vyprodaly dva bloky,“ poznamenal zlínský makléř Pavel Dočkal.

Reality iDNES.cz

Chcete si pořídit byt či dům? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

V nabídce se navíc objevilo hodně volných pronájmů. Ve velkých městech by to mohlo souviset se zastavením turistického ruchu a výpadkem služby Airbnb, pomocí níž lidé nabízejí své byty k pronájmu turistům. Ve Zlíně je však podobných bytů výrazně méně.

„Každopádně se tady neprojevil takový trend jako třeba v Praze, kde pronajímatelé zpanikařili a začali pronajímat za třetinu ceny. Ceny nájmů se tu drží, vliv na ně mají hodně studenti, takže víc budeme vědět někdy v září,“ naznačil Dočkal.

Vliv bude mít i to, zda velké firmy ve Zlínském kraji začnou propouštět. „To bude alfa a omega, v jaké kondici budou zaměstnanci. Teď je ale ještě brzo něco odhadovat,“ konstatoval majitel rožnovské realitky Tomáš Kocourek.

K dispozici je také více volných komerčních prostorů, jež měli v pronájmu drobní živnostníci. Na ty už krize dopadla a někteří nejsou schopni nájmy dál platit.