bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Peklo pro každého brankáře: Huttona zradil zrak, nezvládal sledovat puky

9. června 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Říká se, že špičkoví hokejisté vnímají hru každým pórem těla. Proslulá je odpověď Wayna Gretzkyho, proč nenosí na přilbě hledí. Prý by špatně slyšel, co se děje na ledě. Jistě se ale shodneme, že není důležitějšího smyslu pro hráče NHL než ostřížího zraku. A právě ten zradil v minulé sezoně Cartera Huttona, zamýšlenou jedničku Buffalo Sabres. Musel se potýkat s nedostatečnou konvergencí – každé oko se mu pohybovalo jinak.

Díval se na střelu a náhle znejistěl.

Měl potíže ji sledovat.

Hutton zprvu problému nepřikládal zásadní váhu. Myslel si, že šlo o náhodu a spíše se zabýval poklesem své formy. Věřil, že mu pomůže větší porce střel na tréninku a zase bude vše OK.

Jenže nebylo, protože se mu levé oko hýbalo pomaleji. Trable se sledováním kotoučů se mu vracely, neustávaly. Naopak se stupňovaly a kanadský brankář začal tápat i na tréninku.

Poté co sezonu 2019/2020 odpálil šesti výhrami za sebou a díky dvěma nulám byl v polovině října vyhlášen třetí hvězdou týdne, následoval sešup. Včetně série 13 zápasů bez jediného vítězství a úspěšností zákroků 87,2 procenta.

Hutton na radu buffalského kouče gólmanů Mikea Balese vyhledal lékařskou pomoc.

Diagnóza? Nedostatečná konvergence očí. Huttonovi se posunula minimální vzdálenost, z jaké viděl předměty ostře a jasně. Aby se zjištěná vada napravila, čtyřiatřicetiletý sympaťák zařadil do své každodenní rutiny oční terapii.

"Dělal jsem tunu různých cvičení, aby se mi zrak zase zlepšil. Zpočátku to samozřejmě bylo složité, ale časem jsem si vše osvojil," povídá Hutton pro The Buffalo Morning.

Své bídné výkony – obzvláště onu sérii 13 mačů bez výhry – na problém s očima nesvádí. Mohl by vše použít jako elegantní berličku, místo toho byl ale sebekritický.

"Byla období, kdy jsem nechytal tak dobře, jak bych měl. Podával jsem podprůměrné výkony. Tu sérii utkání bez vítězství jsem jen těžko polykal. Musím se zase zlepšit. Chytat jsem nezapomněl a udělám všechno, abych zase chytal nejlépe, jak umím."

Sezona 2020/2021 bude ideální příležitostí. Huttonovi poběží poslední rok smlouvy a bude bojovat o svou budoucnost v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.