Kvůli užití kokainu nemohl rok hrát. Nenáviděl jsem se, přiznal Evans

9. 6. 2020, 12:02
Aktuality 9
Daniel Evans si před třemi lety prožil velmi těžké okamžiky, na které jen tak nezapomene. Po pozitivním testu na kokain vyfasoval roční zákaz činnosti. "Nenáviděl jsem se, bylo to hloupé," uvedl v pořadu My Sporting Mind podcast.
Profily hráčů
Dan Evans

V roce 2017 udělal Evans velkou chybu, na kterou by nejraději zapomněl, jenže ze své hlavy ji jen tak nevymaže. Po pozitivním dopingovém testu, který u něj odhalil užití kokainu, vyfasoval roční trest.

"Někdy se mi vzpomínky vracejí a říkám si, že to bylo hloupé. Tehdy jsem se nenáviděl. Teď už je to lepší. Snažím se neohlížet zpátky, nenávist k sobě samému už není tak silná jako během doby, kdy jsem si trest odpykával," svěřil se 30letý Brit.

"Během suspendace přišly chvíle, kdy jsem byl znechucený z toho, co jsem udělal. Jednou se ale musíte posunout dál, udělat za takovými věcmi tlustou čáru. Teď jsem vděčný za každou možnost zase hrát zápasy."

Aby situaci zvládl, musel vyhledat sportovního psychologa, jenž ho označil za jednoho z nejrozzlobenějších lidí, se kterými se kdy setkal. "To mi řekl na našem prvním sezení. Pak jsem se dozvěděl, že kvůli trestu v sobě zadržuju vztek. Když se to stalo, raději jsem opustil sociální sítě. Bál jsem se, co si o mně budou lidé myslet. Ale tenhle pocit se přehnal docela rychle. Musím říct, že hráči byli fakt v pohodě. Nikdo z nich mi nikdy neřekl nic špatného."

Evans měl po prohřešku pořádně těžký návrat na tour. Jeho domácí grandslam Wimbledon mu odmítl udělit divokou kartu, takže musel absolvovat předkvalifikaci na školních kurtech. To v něm vyvolalo vztek, který se v něm během ročního banu nahromadil.

"Když jsem se vracel, tak jsem měl párkrát potíže se vůbec na nějaké turnaje dostat. Lidi, kterým jsem v minulosti pomohl, se ke mně otočili zády. Hodněkrát jsem svou zemi reprezentoval, přesto mi skoro nikdo nepodal pomocnou ruku. V tu chvíli jsem se naštval. Bylo to obtížné období. Nakonec jsme si sedli, vyříkali si to a naštěstí jsem zpět."

Evans se na začátku března, před přerušením letošní sezony kvůli pandemii koronaviru, dostal na své žebříčkové maximum 28. místo, vůbec poprvé se tak objevil v Top 30 žebříčku. "Pokud dostanete další šanci, pak je to pravděpodobně ta největší šance. Když nevyužijete tu první, sáhněte po té druhé všema deseti. Já jsem naštěstí druhou šanci dostal a snažím se ji využít na maximum."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
hroutil
udělat za takovými věcmi tlustou čáru..."
No, snad jsi to myslel jen obrazně, Danieli...
Reagovat
Krisboy
:D
Reagovat
double10
Je dobre, ze je zpatky. Dan je jeden z mych vubec nejoblibenensich hracu a hrraje skvely tenis..
Reagovat
smazaný uživatel
Kokain je napriklad v NHL ticho tolerovaný.

Ved ten chlapik z NHL sa pri nom odfotil a dostal len napomenutie klubom :)

Pochybujem, ze niekto uziva kokain na zvysenie vykonnosti, nezmysel.
Reagovat
FulnekUltras
jednorázově bych to zcela toleroval - a u "zlaté mládeže" bral zhruba stejně, jako když desetiletí haranti zkoušejí cigára
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak...

Navyse ked test ukaze uzitie kokainu v horizonte 7 dni a posledny turnaj ten chudak hral pred 2 tyzdnami, je to v podstate jasná vec.

V tomto smere su dopingové pravidla skostnatené.
Reagovat
smazaný uživatel
Kokain je napriklad v NHL ticho tolerovaný.

Ved ten chlapik z NHL sa pri nom odfotil a dostal len napomenutie klubom :)

Pochybujem, ze niekto uziva kokain na zvysenie vykonnosti, nezmysel.
Reagovat
turista
Souhlasím. Přesto je koks svinstvo.
Reagovat
Fransoas
Pravděpodobně divokou kartu pro Wimbledon by dostal nebýt toho problému,který možná podcenil.S odstupem času zjistil jaká to byla chyba.Je to trochu škoda pro tenis,ale hlavně pro něj.Snad se z toho dostatečně poučil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist