AKTUÁLNĚ: Kdy obnoví ČSAD Autobusy provoz na lince z Vimperka do Prahy?

AKTUÁLNĚ: Kdy obnoví ČSAD Autobusy provoz na lince z Vimperka do Prahy?

 

Autobusová linka společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice z Vimperka do Prahy. Dva ranní spoje tam, dva odpolední spoje zpátky. Každý všední den. To platilo až do letošního 19. března. Pandemie koronaviru a s tím spojená nezbytná hygienická opatření provoz autobusů zastavily. Lidem nezbylo, než se s tím smířit. V situaci, kdy se hygienická opatření rozvolňují na minimum, se však právem ptají, proč zmíněná firma provoz na lince z Vimperka do Prahy ještě neobnovila. Vždyť jiní dopravci už jezdí.

Pokusili jsme se dopátrat, v čem je problém. Hlasem cestujícího jsme se na to telefonicky dotázali v centrále společnosti ČSAD České Budějovice. Dostalo se nám sdělení, že vše záleží na Krajském úřadu Jihočeského kraje, který musí k znovuzavedení zmíněné linky vydat souhlasné stanovisko.

Informaci, kterou jsme coby anonymní cestující získali ve firmě ČSAD České Budějovice, jsme, už jako redakce, tlumočili Krajskému úřadu Jihočeského kraje se žádostí o vysvětlení. Od Hany Brožkové z  Oddělení informací a styku s veřejností jsme dostali tuto odpověď:

Podaná informace není úplně přesná. Linka 370002 Vimperk – Strakonice – Praha resp. ztráta z jejího provozování je z části hrazená z prostředků kraje, a to v úseku Vimperk – Čimelice, a v jejím delším úseku z Čimelic do Prahy je linka provozována komerčně dopravcem. Komerční provoz v podstatě znamená, že dopravce jezdí na své vlastní riziko a případné ztráty ,když je málo cestujících „platí“ tzv. ze svého a když je cestujících dost, tak „vydělává“. Na posledním jednání s dopravcem, které proběhlo minulý týden, byl přijat závěr, že Jihočeský kraj ponechává na dopravci rozhodnutí zda a od jakého termínu na lince zahájí provoz i u spojů dočasně omezených od 20. 3. 2020. Logika tohoto postupu je poměrně jednoduchá. Domníváme se, že ten, kdo „platí“ delší část linky a tedy nese větší riziko ztráty má mít právo o věci rozhodnout.

Tolik oficiální sdělení. Vyplývá z něj, že kraj je mimo hru a na tahu je nyní společnost ČSAD Autobusy České Budějovice. Pouze její vedení může rozhodnout a vrátit autobusy na linku spojující šumavský venkov s českou metropolí. Lidé na Šumavě žijící, a do hlavního města jezdící za studiem, prací nebo na návštěvy, by si zasloužili, aby tomu bylo co nejdříve.

Zdeněk JUNGVIRT, Za krásnější Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře