Hlavní obsah

Domov pro seniory v Litovli má 17 nakažených

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro návštěvy se uzavřel kvůli výskytu onemocnění covid-19 domov pro seniory v Litovli na Olomoucku. Pozitivní test na nákazu tam má po víkendovém testování 17 lidí, dalším kolem testování prošli zdejší zaměstnanci i klienti v úterý.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Litovel

Článek

„Ke zrušení návštěv bylo přistoupeno, aby nedocházelo k dalšímu šíření nemoci, ale jinak domov funguje normálně. Myslím, že vše běží standardním způsobem. V domově je také dostatek dezinfekce i ochranných prostředků,“ řekl Právu v úterý olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

O zákazu návštěv kvůli výskytu koronaviru informovalo také vedení domova na svých stránkách. Až do odvolání jsou zakázány návštěvy klientů na obou jeho odděleních, tedy v Července a Litovli.

Koronavirus v ČR: Nová ohniska se objevují i tam, kde už žádní nakažení nebyli

Koronavirus

Část klientů a přítomných zaměstnanců nechal domov testovat v sobotu, když se zhoršil zdravotní stav některých klientů v Litovli.

„Na základě výsledků tohoto testování byl zjištěn výskyt nákazy koronavirem covid-19. Další testování ostatních klientů a zaměstnanců bude zajištěno krajskou hygienickou stanicí,“ uvedlo vedení domova s tím, že byla přijata nezbytná preventivní, hygienická, bezpečnostní a organizační opatření.

Všichni lidé mají podle Oklešťka zatím lehký průběh onemocnění. Pokud by došlo ke zhoršení jejich stavu, má kraj zajištěnou lůžkovou kapacitu na infekčním oddělení prostějovské nemocnice.

Koronavirus výrazně zvýšil poptávku po službách datacenter

Internet a PC

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta (SNK) bylo o víkendu otestováno 22 pracovníků domova a klientů, pozitivní jsou zatím čtyři zaměstnanci a 13 klientů. Z preventivních důvodů byla zrušena výuka v jedné první třídě v ZŠ Vítězná v Litovli.

„Jedno dítě tam má maminku, která pracuje v domově. Čeká se na výsledek jejího testování,“ konstatoval starosta. V domově je podle něj kromě zaměstnanců 68 klientů. V Litovli se v minulých dnech objevily fámy, že tu již dva klienti na covid-19 zemřeli. „To, že umřeli dva klienti, je pravda, ale umřeli na následky zlomeného krčku. Nemá to žádnou souvislost s koronavirem,“ zdůraznil Kohout.

Podle Oklešťka není zatím zřejmé, jak k zavlečení koronaviru do domova pro seniory došlo. „Pro nás je to však jedno, protože ať už to přišlo odkudkoliv, musíme se s tím vypořádat,“ doplnil hejtman.

V Litovli se nákaza ve větším rozsahu vyskytuje již podruhé, v březnu bylo město kvůli rostoucím počtům případů společně s dalšími obcemi v okolí na dva týdny uzavřeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám