Rekord? Červnové zastupitelstvo Jihlavy startuje ráno v devět

Bude to maratón a neskutečná dřina! Červnové zastupitelstvo krajského města Jihlavy startuje už v devět hodin ráno. A to už budou mít zastupitelé za sebou dva „přípravné“ semináře na způsob tréninkových soustředění před maratónem jednání zastupitelstva.

Koalice vedená primátorkou Karolínou Koubovou ztratila dva náměstky primátorky: lídr ODS Petr Laštovička ukončil politickou kariéru, lídr KDU-ČSL Jaromír Kalina rezgnoval na funkci náměstka ve chvíli, kdy do vodárenské problematiky v gesci náměstka Kaliny začalo míchat uskupení Fórum Jihlava.

Řízení městské vodárenské společnosti se ujal zastupitel Miroslav Tomanec (Fórum) s bývalým lídrem ODS Petrem Laštovičkou vede Tomanec ostré spory a dokonce uvádí Laštovičkovy výroky „na pravou míru“ (více zde). Tomanec také prohlásil na adresu primátorky Koubové „naše hnutí nemá primátorku“ (více zde). Primátorka kontrovala výrokem „Fórum Jihlava je na padrť“ (více zde).

Ani na dva pokusy se nepodařilo Jihlavě získat krajskou dotaci 1,6 milionu korun na pumptrack a tak výstavba pumptracku zřejmě zůstane v říši snů a iluzí.

Červnové zastupitelstvo dostane „na stůl“ vodárenskou dohodu, která se rodila od jara v absolutním utajení. Ani zastupitelé neměli šance dozvědět se podrobnosti dříve než vyšla tisková zpráva (tisková zpráva přímo zde).

Městský výbor KDU-ČSL Jihlava si „pohlídá“ své zastupitele Kalinu a Kodeta, aby případné osobní spory ventilovali na stranické půdě mimo městské zastupitelstvo. Kodet loni na podzim slovně ostře zaútočil během jednání zastupitelstva na svého kolegu Kalinu, když navrhl zvážit jeho členství v KDU-ČSL. Pro celou událost se vžil název „lidovecká zabijačka“ (více zde). Kodet rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL letos v únoru po pouhých sedmi měsících ve funkci.

Červnové zastupitelstvo tak čeká dramatické jednání o nabídce Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko na předání vodárenského majetku a úhradě dvou set milionů korun. Ovšem Jihlava své nároky předběžně vyčíslila na částku přes osm set milionů korun. I přes několikaměsíční „vodárenské moratorium“ soudy pokračují v řešení sporů o vodárenský majetek Jihlavy.

Soudy se pomalu ale jistě přiklánějí na stranu Jihlavy: vodárenský majetek u kterého skončilo právo hospodaření měl Svaz vodovododů a kanalizací Jihlavsko předat do hospodaření krajského města okamžitě. Ovšem SVAK Jihlavsko s ním hospodařil i nadále. Úroky a ušlý zisk si Jihlava nárokuje v soudních řízeních.

Zastupitele Jihlavy teď čeká rozhodnutí, zda-li ukončí dlouholeté spory dohodou u které jsou velmi nejasné výhody. Ztráty Jihlavy se odhadují na částku přes osm set milionů korun, SVAK Jihlavsko nabízí dvě stě milionů korun. Hlasování bude veřejné a tak veřejnost uslyší argumenty pro a proti politické dohodě Jihlavy a SVAKu Jihlavsko o provozování vodárenského majetku.

Politická dohoda o vodě značně posílí i krajské ambice primátorky Karolíny Koubové: Jako představitelka uskupení STAN Vysočina se objeví na společné kandidátní listině se starostou Telče a předsedou SVAKu Jihlavsko Romanem Fabešem.

Diskuse o vodárenské problematice bude očekávaným maratonem i střetem názorů místních politiků o vodárenské politice krajského města. Uplynulých sedm let SVAK Jihlavsko vybíral v Jihlavě nájemné za používání vodárenské infrastruktury, ovšem vybrané nájemné z Jihlavy sloužilo k financování oprav vodárenské infrastruktury v Telči, Polné a Stonařově.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů