Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obchvat Lukavce? 2,5 kilometru dlouhá silnice se začne stavět na jaře 2021

Už dvanáct let Kraj Vysočina připravuje stavbu obchvatu obce Lukavec na Pelhřimovsku. Tato stavba vyřeší bezpečnost provozu a také velké dopravní zatížení na stávající silnici II/128 v intravilánu městyse.

Bezpečnost je v současné podobě zcela nevyhovující z pohledu směrového a výškového vedení, šířkového uspořádání, zajištění dostatečných rozhledů a rizika kolize dopravy s pěšími. Tuto situaci výrazně zhoršuje vysoká intenzita tranzitní dopravy a také doprava nákladní.

Rada Kraje Vysočina dnes podle informací náměstka hejtmana Kraje Vysočina Vladimíra Novotného schválila podobu zadávacích podmínek veřejné zakázky na stavební práce s tím, že koncem září by mohlo být jasné, který zhotovitel stavbu za zhruba 250 milionů korun postaví.

„Na stavbu nového obchvatu Lukavce se podařilo Kraji Vysočina získat i dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 60 milionů korun,“ doplnil Martin Kukla, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku.

Novostavba obchvatu městyse Lukavec řeší přeložku silnice II/128 v severojižním směru východně od obce. Délka nové silnice bude 2,535 km a její vedení respektuje současnou zástavbu obce i založení rybníků Loutovec, Pavlovec a Pazderák.

Tři úrovňové křižovatky 

Jak uvedl Martin Kukla, součástí stavby budou tři úrovňové křižovatky napojující místní a další obslužné komunikace a tři mosty. Dva z nich jsou navrženy jako železobetonová konstrukce, jeden je navržen jako přesýpaná konstrukce z vlnitého plechu. Nejdelší z nich bude dlouhý 58 metrů.

Stavba obchvatu Lukavce bude zahájena na jaře 2021 a komunikace bude zprovozněna podle navržených harmonogramů na přelomu srpna a září 2022.

Kraj Vysočina v současné době buduje obchvaty Velkého Beranova, Nového Veselí a Salačovy Lhoty. Další strategickou dopravní stavbou, kterou ještě letos Kraj Vysočina zahájí, je jihovýchodní obchvat Jihlavy.  

Obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí by měly sloužit od listopadu

Po nových silničních obchvatech Nového Veselí na Žďársku a Velkého Beranova na Jihlavsku by měla auta začít jezdit v listopadu. Práce u Velkého Beranova se sice zpozdily asi o deset dní kvůli omezením v nouzovém stavu, ale zhotovitel stavby se...

Ohodnoť článek

Foto kraj-jihocesky.cz

Štítky obchvat, Lukavec, stavba, doprava, silnice, Lukavac, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, Martin Kukla, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Lukavce? 2,5 kilometru dlouhá silnice se začne stavět na jaře 2021 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.