Hlavní obsah

Na demonstrace se omezení nevztahuje, oznámil Vojtěch pár hodin před protesty

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Omezení počtu účastníků veřejných akcí na 500 se od úterních 15 hodin nevztahuje na demonstrace. Na Twitteru to v úterý odpoledne oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na úterní večer naplánoval své protivládní protesty spolek Milion chvilek pro demokracii s tím, že se akcí v jednotlivých městech zúčastní maximálně 500 lidí.

Přípravy na demonstraciVideo: Novinky

 
Článek

„Naší prioritou je chránit zdraví občanů. Proto všechna ta opatření. Demonstrace jsme ale nikdy nezakázali. Abychom však předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím, s účinností od dnešní 15. hodiny,“ napsal Vojtěch krátce před třetí hodinou odpoledne na Twitter.

Stalo se tak v den, na nějž spolek Milion chvilek pro demokracii naplánoval protivládní protesty. Ty mají začít v 18 hodin na 145 místech České republiky.

S opozicí demonstrujícím dochází trpělivost, vzkazuje Minář

Domácí

Spolek už dřív upozorňoval na nařízení ministerstva zdravotnictví, které počet účastníků veřejných akcí omezuje, a avizoval, že ho napadne. Policie následně uvedla, že proti většímu počtu demonstrantů nebude zasahovat, protože mají právo demonstrovat, ale že prohřešky nahlásí hygienikům.

Foto: Jana Pechová, Právo

Milion chvilek v Jihlavě

Organizátoři se přesto rozhodli omezit počet účastníků, aby nenahrávali „markeťákům a píáristům Andreje Babiše“ a nedali jim „munici, jak celou akci mediálně odstřelit“.

Milion skupinek pro demokracii. Spolek vzdal masivní protest

Domácí

„Formálně se nás sice může sejít více než 500, ale vypadá to, že se připravuje mediální příběh o tom, jak ‚Milion chvilek nedodržuje důležitá pravidla, po jejich demonstraci se zásadně zvýšil počet nakažených v Praze a kdoví, kolik lidí kvůli nim umřelo‘“, napsali na Facebooku.

K protestům se v úterý vyjádřil také Babiš. Novinářům při návštěvě armádních mediků v Hradci řekl, že lidé mají právo protestovat.

Bránit demonstrantům nebudeme, vzkázala policie. O porušení pravidel informuje hygieniky

Domácí

„Včera (v pondělí) na vládě jsem říkal, že jsme jim měli dát výjimku, a ne limitovat to 500 účastníky, aby z toho zase nebyl nějaký problém. Já s tím problém nemám. Dosavadní protesty byly založeny na nepravdivých informacích, nepředpokládám, že se to změní,“ citovala premiéra ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám