Zámek Krásný Dvůr oživily netradiční barevné lavičky a otočná galerie

  15:48
Okolí zámku v Krásném Dvoře na Lounsku oživily originální barevné lavičky a pojízdná galerie, které vytvořila dvojice umělkyň Eliška Perglerová a Iveta Čermáková. Instalaci Posaďte se! tvoří lavičky, které se nacházejí na prostranství před hlavní branou na nádvoří zámku.

„Místo, abychom se na veřejných místech zastavili, rychle je opouštíme. Smyslem instalace je proto zastavit se a intenzivně vnímat vše kolem nás,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Freitagová.

Barevné lavičky jsou navrženy tak, aby je použili dva a více lidí. Teprve spojením jednotlivých částí se stávající plně funkčními.

„Je nutné je do sebe složit, aby se na nich dalo pohodlně sedět. Jinak posezení není moc příjemné,“ řekla Iveta Čermáková.

Na hlavním nádvoří pak stojí na první pohled podivná budka s velkým zrcadlovým oknem, která se pomalu otáčí kolem své osy. Jde o pojízdnou galerii, která bude v průběhu hlavní turistické sezony „cestovat“ po zámecké zahradě.

„V této galerii nejsou vystavena žádná umělecká díla, ale uměním se stává vše v jejím okolí, které divák může z galerie pozorovat. Za jednu hodinu se otočí o 360 stupňů. Dojem umocní zesílený okolní zvuk, který divák poslouchá ze sluchátek,“ popsala Eliška Perglerová.

Zámek seznamuje návštěvníky se současným uměním už potřetí. Předloni turisté viděli sochu v podobě kupy sněhu, dílo Disappearing (Mizení) vytvořil Krištof Kintera. Loni nádvoří patřilo dvojici Jiří Franta a David Böhm.

„Těší mě, že i tento rok můžeme představit zajímavou instalaci ze současné české výtvarné scény,“ dodala kastelánka Michaela Hofmanová s tím, že díla tam budou do konce srpna.