Nabídky práce jsou, jen nesmíte být příliš vybíraví

Zatímco v minulých měsících byla nezaměstnanost rekordně nízká, nyní se očekává zvrat. Čísla ukazují, že zatím u nás není bez práce až tolik lidí, ale podle odborníků ta doba přijde. Lidé prý teprve začínají dostávat výpovědi. Rozhodně však není špatné období pro hledání práce.

Ať už jste dostali výpověď z důvodu škrtů v rozpočtu kvůli koronaviru, nebo vás prostě nebaví současné zaměstnání, nezoufejte. Nabídky práce jsou a zaměstnání si najdete. V některých městech samozřejmě snadněji než v jiných.

Některé obory jsou nyní ještě nedostatkovější

Jsou obory, v nichž práci najdete snadněji než v jiných. V době koronaviru například stoupla poptávka po IT odbornících všeho druhu, jelikož firmy začaly fungovat online a potřebují k tomu patřičné technologie.

Faktem je, že více než polovina obyvatel Česka pracuje mimo svůj vystudovaný obor. Vyplynulo to z průzkumu Profesia.cz provedeného v roce 2017 a změna situace za ty tři roky je nepravděpodobná.

Zda je to smutné, nebo ne, necháme na vašem uvážení. Samozřejmě je skvělé si už při škole shánět brigády v oboru a následně pracovat v tom, co vystudujete. Špatná však není ani schopnost přizpůsobit se.

Přizpůsobte se tomu, co požaduje trh

Primárně se dívejte po nabídkách z vašeho oboru, jestliže vás baví a chcete v něm pracovat. Neváhejte však ani vyzkoušet něco nového. Vždyť se nemusíte zaseknout na vždy. Během pandemie koronaviru šly i celebrity prodávat do supermarketu. Není na tom nic špatného ani ostudného. Berte práci, jaká je. Až bude nabídek více, přesídlíte jinam.

A co vlastně požaduje trh? Nejlepší představu si uděláte, když prostudujete inzeráty z vaší lokality. Žijete-li v hlavním městě, podívejte se na nabídky práce Praha třeba na portálu Hitprace.cz. Sdružuje nabídky od samotných firem, pracovních agentur i z různých portálů, takže na tomto vzorku spolehlivě uvidíte, po jakých oborech je velká poptávka. Na některé z nich nemusíte mít žádnou speciální kvalifikaci. Na jiné ano, ale rekvalifikační kurz vám zaplatí úřad práce. Neláká vás vzdělat se v nové oblasti? Využijte současné situace ku prospěchu! A nezapomeňte si na portálu nastavit hlídacího psa, který vás bude informovat o všech nových nabídkách v daném oboru a vaší lokalitě.

O autorovi angelo

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*