Kafkova proměna jinak. V nevyužívaném křídle Úrazové nemocnice v Brně funguje nezvyklý hostel

Z části Úrazové nemocnice v Brně se stal hostel a muzeum. Ode dneška (9. června) je v provozu Franz Kafka Špitál, kde se o zdravé lidi starají nemocní. Obecně prospěšná společnost AMERFO tam zaměstnává tělesně nebo psychicky handicapované.

Franz Kafka Špitál funguje v nevyužívaném křídle Úrazové nemocnice v Brně

A co mohou lidé v nezvyklém hostelu očekávat? Opravdové nemocniční postele, bílé ložní prádlo s typickým modrým proužkem. Na zemi linoleum, na pojízdném nemocničním stolku chirurgické nástroje, na stěnách bílé obkladačky. A na chodbách plechové skřínky.

Kafkův špitál

Ještě před tím, než v budově začala fungovat Úrazová nemocnice Brno, sídlila zde pojišťovna. A to za dob Rakouska-Uherska, která patřila k jedněm z prvních na světě. Jmenovala se Dělnická úrazová pojišťovna a jejím tajemníkem měl být právě spisovatel Franz Kafka. Pojišťovna měla celkem dvanáct poboček a jedna byla právě v Brně.

Muzeum ještě neotevřelo

Součástí hostelu má být také muzeum, to ale ještě není otevřené. Lidé by v něm měli vidět, jak tehdy obě instituce, pojišťovna i nemocnice, na Kolišti fungovaly. Zároveň tady budou i ukázky z židovské historie města Brna. Do přípravy muzea bohužel zasáhla pandemie koronaviru a také finanční problémy.

Franz Kafka Špitál funguje v nevyužívaném křídle Úrazové nemocnice v Brně

Finanční trable

Špitál, podobně jako pobočky RETRO-USE nebo protiatomový kryt pod Špilberkem provozuje společnost AMERFO. Té ale nyní hrozí ukončení provozu.

Společnost, respektive externí účetní firma, poslala loni na přelomu léta a podzimu s několikadenním zpožděním odvody za některé zaměstnance. Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě toho pozastavilo vyplácení příspěvků na mzdy pro handicapované zaměstnance ve výši dvou milionů. Společnost chybu napravila a podala žádost o odstranění tvrdosti zákona. To ale bylo zamítnuto. Situaci nezměnily podle ředitele společnosti Pavla Palečka ani další dopisy a žádost o rozklad. Ten tento týden ministryně Jana Maláčová z ČSSD zamítla. Paleček plánuje kvůli tomu ještě dnes podat na ministerstvo žalobu.

autor: Petr Tichý
Spustit audio