Porodnice v litoměřické nemocnici se stala součástí projektu Život v kufříku
Zdroj: www.nemocnice-lt.cz
Zajímavosti

Litoměřice - Deset kufříků na vzpomínky převzali v pondělí zástupci gynekologicko porodnického a novorozeneckého oddělení naší nemocnice od spoluzakladatelek Nadačního fondu La Vida Loca Martiny Opava a Ivy Říhové. Litoměřická porodnice se tímto okamžikem stala 48. porodnicí v České republice zapojenou do projektu Život v kufříku určeného pro odložené novorozené děti.

„Až 500 dětí je každoročně odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici. Aby jednou netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly a zda je vůbec měl někdo rád, uchováváme vzpomínky na začátek jejich života v kufřících a pomáháme jim tak v období hledání vlastní identity,“ vysvětlila princip projektu Iva Říhová. „Personál a všichni, kteří jsou u děťátka v prvních dnech a týdnech jeho života, do kufříku shromažďují různé předměty, jako fotografie, otisk nožičky po porodu, první dudlík, kousek jeho oblečení nebo první hračku. Cílem je ukázat dítěti, že i když se ho vlastní rodiče zřekli, někomu na něm vždy záleželo a někam patřilo,“ vysvětlila podrobněji Martina Opava a dodala, že v praxi se zpětně ukazuje, že takového kufříky plné vzpomínek mají pro zdárný duševní vývoj dítěte velký význam. „Máme zpětnou vazbu také od pěstounů či adoptivních rodičů, že i oni kufříky oceňují, protože jim pomáhají poznat dosavadní životní cestu dítěte, a rádi v jejich plnění vzpomínkami pokračují,“ doplnila.

Litoměřická porodnice má navíc i tu výhodu, že jako jedna ze tří v republice má i svého konkrétního patrona, který originální kufříky, vyrobené přímo pro Nadační fond La Vida Loca, sponzoruje. Je jím paní Jana Kratochvílová z Prahy. „Velmi vám i naší patronce děkujeme. Děláte úžasnou věc. I když nejlepší by samozřejmě bylo, aby těchto kufříků nebylo třeba, bohužel tomu tak není,“ reagovala vrchní porodní asistentka litoměřické nemocnice Monika Boudová a upřesnila, že v průměru má porodnice ročně kolem pěti případů novorozenců, které zde rodiče odloží.

Nadační fond La Vida Loca realizuje projekt Život v kufříku již od roku 2015. Za tuto dobu bylo do českých a moravských porodnic dodáno přibližně 1150 kufříků, jejichž součástí jsou i drobné dárečky pro děti, jako například fotoalbum, lahvička, deníček děťátka nebo ručně pletené svetříky a háčkované hračky, které dodávají dobrovolníci. Cílem nadace je rozšířit projekt do všech porodnic v republice.

Více o projektu: https://www.zivotvkufriku.cz/domu

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru