Hlavní obsah

Vyměnili soudkyni a fotbalová asociace sáhla k ústavní stížnosti

Foto: Profimedia.cz

Karel Kapr, představitel střížkovské Bohemky, která s fotbalovou asociací vede letitý spor.

Reklama

Nekonečný příběh sporu mezi takzvanou střížkovskou Bohemkou a Fotbalovou asociací ČR se nyní jedním svým aspektem dostane před Ústavní soud ČR. Asociace napadla ústavní stížností změnu soudkyně tohoto sporu.

Článek

Podstata sporu se odvíjí už od roku 2007, kdy klubu z pražského Střížkova, vedeného Karlem Kaprem, znemožnila fotbalová asociace používat název Bohemians. A klub ji za to zažaloval. S tím, že kvůli tomuto kroku přišel o sponzory. Nejprve požadoval náhradu 51 milionů, později ji snížil na 30 milionů korun.

Případ se táhnul a v listopadu 2019 překvapilo Karla Kapra a jeho právní zástupkyni Moniku Nezbedovou, že ve spise na Obvodním soudu pro Prahu 1 našli dokument, který do něj omylem vložila soudkyně Jaroslava Novotná. Šlo o koncept rozsudku, podle kterého měl Kapr a spol. celý spor prohrát. Vypracován byl však už v době, kdy ještě neskončilo dokazovací řízení a nebyly proneseny závěrečné řeči.

Karel Kapr tedy podal námitku proti podjatosti soudkyně, tou se zabýval Městský soud v Praze a rozhodl, že námitka byla oprávněná. V lednu letošního roku byla tedy soudkyně Jaroslava Novotná vyloučena z dalšího projednávání kauzy mezi střížkovskou Bohemkou a FAČR.

Další soudní jednání v této věci bylo svoláno na 23. července, jako nová soudkyně byla tomuto sporu přidělena Andrea Grycová.

Pravděpodobné jsou ovšem další průtahy, protože Fotbalová asociace ČR nesouhlasí s usnesením Městského soudu v Praze, který vyhověl námitce podjatosti soudkyně Novotné, jež vedla k jejímu odvolání z případu. Proti tomuto usnesení nebylo možné odvolání. Proto na FAČR sáhli k institutu ústavní stížnosti.

„Fotbalová asociace ČR zmíněné usnesení o vyloučení soudce skutečně napadla ústavní stížností u Ústavního soudu. Dle našeho názoru totiž došlo k nepřiměřenému zásahu do ústavního práva na zákonného soudce. Součástí ústavní stížnosti byl i návrh na odklad vykonatelnosti tohoto usnesení, kterému Ústavní soud obratem vyhověl,“ informuje Jan Pauly, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

„Pokud jde o další procesní postup, očekáváme, že soud prvního stupně vyčká na výsledek ústavní stížnosti a teprve následně bude činit další procesní kroky. Nelze však vyloučit, že se soud prvního stupně k této procesní situaci postaví odlišně,“ dodává Pauly.

Reklama

Doporučované