Hlavní obsah

Audiokniha Ota Pavel – Povídky přináší bezmála devět hodin legendárních nahrávek

Novinky, Robert Rohál

Ve čtvrtek 2. července by oslavil devadesáté narozeniny jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů dvacátého století Ota Pavel, který předčasně zemřel v roce 1973 ve věku nedožitých čtyřiceti tří let. K jeho výročí narození vydává Supraphon na 2CD Ota Pavel - Povídky.

Foto: Robert Rohál

Supraphon vydal audioknihu Ota Pavel - Povídky.

Článek

Audiokniha Ota Pavel – Povídky, která vyšla na 2CD-MP3 i v digitálních formátech v pátek 29. května, obsahuje bezmála devět hodin legendárních nahrávek ze sedmdesátých až devadesátých let i zcela nové nahrávky z knihy Povídky z šuplíku objevené v pozůstalosti a publikované teprve v roce 2004 při souborném vydání celého díla Oty Pavla v nakladatelství Slávky Kopecké.

Vznikl tak unikátní komplet, který posluchačům dopřeje nebývalé množství znamenitých nahrávek, zachycujících souznění hereckých interpretů čtyř generací s poetickým dílem Oty Pavla.

Nová audiokniha byla příznačně nazvaná Ota Pavel – Povídky. Mezi slavnými povídkami na prvním CD například nechybí: Sedm deka zlata, Smrt krásných srnců, Kapři pro wehrmacht, Jak jsem potkal ryby, Moje první ryba či Zlatí úhoři v interpretaci hereckých legend jako Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Jiří Sovák a Miroslav Horníček. V kompletu je i dramatizace Pohádky o Raškovi z roku 2011, kde v režii Jana Jiráně hrají Josef Somr, Petr Vacek, Simona Stašová, Jaroslava Kretschmerová či Jiří Lábus.

„Při editorské práci na Sebraných spisech Oty Pavla jsem objevila mnoho neznámých novinových článků autora, četnou korespondenci s bratry, a především pak skvělé povídky, které za života spisovatele nevyšly v autorizované podobě, jen všelijak zmrzačené tehdejšími cenzurními zásahy. S pokorou a trvalým obdivem jsem tehdy uspořádala tuto pozůstalost do knížky Povídky z šuplíku,“ uvedla nakladatelka Slávka Kopecká ke knížce, ze které pro „výroční“ audioknihu bylo nahráno jedenáct povídek v podání mladých herců Radúze Máchy, Igora Orozoviče a Miloslava Königa.

Radúz Mácha při nahrávání Povídek z šuplíku řekl: „Bylo to pro mne nesmírně inspirující a s obrovskou chutí jsem si neznámé povídky doma znovu a znovu předčítal, když jsem se připravoval na jejich natáčení. Ty texty jsou skvostné. Silné, upřímné, dlouho ve mně rezonovaly a velmi mě zasáhly. Opravdu si vážím, že jsem v tak krásné společnosti velkých jmen hereckých bardů, kteří jsou v nahrávkách audioknihy spolu s námi mladšími. Bez nadsázky také můžu říct, že to byl další splněný sen.“

Jeho kolega z Národního divadla Igor Orozovič k tomu poznamenal: „Ota Pavel je pro mě esence české kultury. Mám dojem, že tak, jak to cítil on, by chtěli cítit všichni Češi. V jeho příbězích je lidskost se všemi zákrutami, láska k vlasti a přírodě, krása, smutek i legrace a všechno je to servírované s neuvěřitelnou upřímností, lehkostí a v úžasné literární kvalitě.“

Miloslav König, jedna z nejvýraznějších osobností hereckého souboru Divadla Na zábradlí, podotkl: „Styl Oty Pavla má pro mě v sobě něco typického pro Čechy. Pro barvu jazyka, která je u nás pořád ve vzduchu a kterou možná formoval a inspiroval. A to přesto, že jsou jeho texty velmi poetické a nějak smutné.“

 Video: https://youtu.be/e_SnG1mxRKU

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám