BK MLADÁ BOLESLAV

Kvalitu žákovských tříd budeme mít podobnou jako v minulých letech, věří Martin Škaloud

10. 6. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Na další sezónu se připravují také starší žákovské kategorie. Suchou přípravu omezil koronavirus jen nepatrně, novinkou ale bylo domácí cvičení na základě videí nebo konzultace s trenéry po telefonu v době nejpřísnější karantény, kdy se nemohlo trénovat skupinově. Trenér 7. a 9. třídy, hlavní trenér sportovních tříd a sekretář mládeže Martin Škaloud (na snímku) kromě tréninkového procesu v rozhovoru pro klubový web popisuje, jaké cíle si s ostatními trenéry mládeže dávají, zmiňuje rovněž, proč po několika letech už nebude na jedné střídačce působit společně se svým kolegou Lukášem Zörklerem, který se nově přesunul k 6. a 8. třídě.

Pokud by se Česká republika nepotýkala s koronavirem, začínali byste trénovat už koncem dubna. Kdy se podařilo začít kategoriím, které vedete?

Začali jsme ve čtvrtek 7. května.

Do té doby jste dávali hráčům nějaké individuální pokyny na dálku, nebo jste jim nechali úplně volno?

Na ledě jsme byli naposledy myslím 11. března, potom jsme nějakým způsobem ten březen nechali plynout a od dubna už jsme byli v kontaktu s hráči přes různé skupiny na Whatsappu a u menších dětí jsme komunikovali především s rodiči. Chtěli jsme po hráčích, ať se v domácích podmínkách individuálně připravují. U těch starších, kteří už měli nějakou zkušenost s tím, jak v létě trénujeme a znají ty cviky, které s nimi děláme, tak jsme chtěli, aby těchto zkušeností využili. Zároveň jsme jim ale poslali odkazy na tréninky, které natočil kondiční trenér akademie Jarda Černý. Mohlo to pro ně sloužit jako inspirace. Ale že bychom jim v tom dubnu stanovili nějaký tréninkový cíl, to ne. Spíš nám záleželo na tom, aby z toho nevypadli a byli v nějakém pohybu.

Měli jsme zpětnou vazbu. U těch mladších dětí nám rodiče posílali videa, na kterých jsme mohli vidět, co kluci dělají. Starší hráči nám posílali videa sami. A my jsme na to zase naopak reagovali, jestli je to tak v pořádku, pokud ne, snažili jsme se alespoň prostřednictvím telefonu pomoct s technikou cviků.

V současnosti trénujete standardně, jako kdyby žádný koronavirus nebyl, nebo jsou tam ještě nějaká omezení?

Víceméně se příprava podobá těm předchozím sezónám. Je to jen trochu omezené v tom, že na zimním stadionu trénuje 6. třída a starší hráči. Děti do 5. třídy trénují výhradně na 3. ZŠ (hokejová základní škola v Mladé Boleslav – pozn. red.), která nám vyšla vstříc a nabídla nám všechny své prostory. Omezení, které v tom trochu cítíme, že ty starší kategorie, jako je 8. nebo 9. třída by nějaký den mohly trénovat i dvakrát, ale museli jsme se přizpůsobit on-line výuce. Takže mimo jednoho tréninku, který by tam navíc asi byl, je režim stejný.

Proč ty menší děti trénují na základní škole a nejsou na zimním stadionu?

Je to z jediného prostého důvodu – aby se na stadionu nepotkávalo tolik lidí. Úplně na začátku, dokud ta opatření kolem covidu byla přísnější, jsme se snažili dodržovat, aby na zimáku byly maximálně dvě kategorie. A až teprve opustí zimák, aby na to navazovaly tréninky dalších kategorií tak, aby docházelo k co nejmenšímu střetávání se hráčů v areálu zimního stadionu.

Nabízí se otázka, že tím, že se na školách standardně nevyučuje, byste mohli mít víc času třeba i dopoledne. Jak je to ve vašem případě? Je pro vás lepší jako pro trenéry režim on-line výuky, nebo je to naopak horší v tom, že se on-line učí třeba i odpoledne, kdy by normálně už měli žáci volno?

Člověk si na tom asi najde pozitiva i negativa. Pro nás je asi spíš horší to, že všichni ti kluci nechodí na Benešovku (hokejová 3. ZŠ v Mladé Boleslavi – pozn. red.) a on-line výuka na jiných školách probíhá v jiných hodinách. Když kluci chodí standardně do školy, tak jsou tam od rána třeba do jedné odpoledne, ale takhle to má každá škola trochu jinak. A my, hlavně u těch starších kategorií, chceme, aby ten trénink absolvovali všichni. Takže jsme spíš hledali cestu, aby se nám všechny ty kluky povedlo dostat na trénink. Rád bych ještě zmínil, že 3. ZŠ nám se vším vycházela maximálně vstříc.

Co říkáte na letošní kvalitu mužstev 6. až 9. třídy? Jsou ty kádry víceméně podobné, nebo doznaly větších změn?

Kvalita kádrů bude podobná. Do dorostu odešel ročník 2005, který byl velmi kvalitní, ale do 6. třídy zase přišli hráči ročníku 2009, kteří se jeví také velmi dobře. Takže tu kvalitu žákovských tříd si myslím, že budeme mít srovnatelnou jako v předešlých sezónách. Jediné, kde nás trochu bude tlačit bota, je 8. třída – ročník 2007, kde těch hráčů máme početně málo, takže intenzivně pracujeme na tom, abychom tento stav nějakým způsobem změnili.

To znamená, že oslovujete hráče z jiných klubů a snažíte se o to, aby šli hrát za Boleslav?

Přesně tak. Ale jsou to hráči, které sledujeme již dlouhodobě. Jezdí sem čas od času na tréninky a hrají za nás akademické turnaje DTS. Teď spíš řešíme, zda je reálné, aby přišli už na tuto sezonu, nebo třeba až na tu následující.

Jaký systém budou soutěže mít? Víte už, jestli dochází pro příští sezónu k nějakým změnám?

Díky pandemii se všechny tyhle termíny, kdy nám byly sděleny formáty soutěží v předchozích sezónách, posunuly. Doteď to není pevně dané, ale máme nějaké indicie, že minimálně pro tu sezónu, která začala květnem a letní přípravu, tak by to mělo být dost podobné tomu, jak to vypadalo loni.

Jaké si jako trenéři vyšších žákovských tříd dáváte cíle do dalších ročníků?

Pohled nás všech je takový, že chceme kluky připravit tak, aby měli co nejjednodušší přechod do dorosteneckých kategorií. A to jak po hokejové stránce, tak po té mentální. Když se budeme bavit o výsledcích, jako takových, tak pochopitelně vyhrávat chceme všichni a věřím, že vyhrávat budeme, ale určitě to pro nás u těchto kategorií nebude stěžejní bod, kterému bychom měli všechno podřídit.

Jak je podle vás v současnosti těžký přechod z 9. třídy do dorostu?

Ten přechod je pochopitelně složitější než mezi žákovskými kategoriemi v tom, že ten dorost je už dvouletý. Takže každý deváťák, který tam přijde, bude hrát proti stejně starým, ale i o rok starším hráčům. A pochopitelně, v té Extralize dorostu je koncentrace těch nejlepších hráčů, takže i ty jiné extraligové kluby si stahují hráče odjinud. Hodně u těch hráčů záleží na tom, jaké mají fyzické dispozice. Jde o to, že hráčům, kteří v žácích dominovali, ale jsou spíše subtilní postavy, může ta aklimatizace na dorostenecký hokej trvat déle než těm, kteří jsou biologicky akcelerovaní a jsou schopni se starším hráčům vyrovnat téměř okamžitě. Teda alespoň fyzicky.

Pojďme zpět k přípravě na aktuální sezónu. Víte už, kdy začnete trénovat na ledě?

Na led se půjde v druhé polovině července.

Od letošní sezóny po několika letech netrénujete s vaším kolegou Lukášem Zörklerem. Přiblížíte, proč k této změně došlo?

Kdyby záleželo čistě na nás, tak pochopitelně trénujeme spolu, jelikož jsme na sebe zvyklí a velmi dobře si rozumíme jak na ledě, tak i mimo něj. Ale ta změna vzešla od vedení mládeže. Mělo by to být prospěšné jak pro kluky, které trénujeme, tak i pro nás dva. A my oba tu změnu plně respektujeme.

Děkujeme za rozhovor.


Přehled trenérů vyšších žákovských tříd

6. třída: Jan Hanzlík, Lukáš Zörkler, Radim Vrbata

7. třída: Martin Škaloud, Vladimír Lejsek

8. třída: Lukáš Zörkler, Jan Hanzlík

9. třída: Martin Škaloud, Vladimír Lejsek, Jiří Kristek, Filip Šindelář