Ústavní soudce David Uhlíř Foto: SKCP

Ústavní soudce Uhlíř si vezme neplacené volno, bude plnit rodičovské povinnosti

Ústavní soudce David Uhlíř bude plnit rodičovské povinnosti a na nějakou dobu omezí své působení v justici. „Budu si brát dvouměsíční neplacené volno a na tuto dobu mi bude pozastaven nápad,“ sdělil Uhlíř České justici s tím, že podobný „výpadek“ není nijak zvlášť neobvyklý a v minulosti se ústavních soudců týkal například ze zdravotních důvodů.

Ústavní soudce David Uhlíř České justici potvrdil, že k žádosti o neplacené volno se chystá přistoupit z důvodu narození potomka. „Pokud by chtěl pan doktor Uhlíř skutečně čerpat neplacené volno, musel by požádat o souhlas předsedu Ústavního soudu; v případě, že by čerpal rodičovskou dovolenou, tak na ni vzniká nárok přímo ze zákona,“ reagovala mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Ta připomněla, že loni byl Ústavní soud téměř rok bez jednoho soudce, takže dvouměsíční absence jednoho z patnácti členů sboru by neznamenala vážnější komplikaci. Soud letos do plného stavu na jaře doplnil bývalý předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Instituci se navíc podle Sedláčkové daří snižovat počet nerozhodnutých věcí.

Ústavní soudce David Uhlíř Foto: Ústavní soud

Ústavní soudce je jmenován na deset let a musí mu být nejméně 40 let. Jeho plat vychází ze zákona a počítá se násobením koeficientu a aktuální platové základny. Podle letošních údajů bere řadový ústavní soudce 207 796 korun měsíčně.

David Uhlíř byl před svým angažmá na Ústavním soudu dlouholetým advokátem. Byl také místopředsedou České advokátní komory. Kromě právní praxe se věnuje i teorii, zejména občanskému a obchodnímu právu. Přednáší také  na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Nyní působí v rámci druhého senátu Ústavního soudu. Advokacii se věnuje i jeho manželka Pavlína.

Eva Paseková