Hlavní obsah

Falešné weby a škodlivé kódy. Koronavirus hraje kyberzločincům do karet

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních měsících se doslova roztrhl pytel s podvodnými webovými stránkami, které slibují exkluzivní informace o koronaviru. Ve skutečnosti je ale útočníci zneužívají k získání citlivých osobních údajů a šíření virů. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Eset, která porovnává situaci na konci loňského roku s tím letošním.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proti loňsku narostl počet podvodných stránek o 21 %. Nejčastěji jde přitom o phishingové weby, na kterých útočníci číhají na svou oběť podobně jako rybáři na svůj úlovek. Vydávají se přitom za různé bankovní instituce, zpravodajské portály či servery velkých obchodních řetězců a známých značek.

Pod různými záminkami vylákají od důvěřivců hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

Pandemie jako hlavní téma

Při nejrůznějších podvodech jim přitom hraje do karet aktuální pandemie. „V první polovině března zaznamenali analytici šedesátinásobný nárůst webů související s virem covid-19. Nejčastěji se s těmito hrozbami setkávali uživatelé v Rusku, Peru, Japonsku, USA a Francii,“ zdůraznil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky Esetu.

Odkazy na takovéto stránky se šířily především prostřednictvím nevyžádané pošty. „Útočníci se v e-mailech vydávali za autority, jakou je například Světová zdravotnická organizace. Konkrétně tyto e-maily v angličtině analytici zachytili také v Česku. Nicméně útoků v češtině bylo v porovnání s těmi v cizích jazycích méně a odkazovaly spíše na phishingové webové stránky,“ zdůraznil Dvořák.

Podvodníci lákají na iPhone zadarmo

Bezpečnost

„Zajímavé je, že celkový počet spamových kampaní se výrazně nezměnil. Jejich tvůrci zřejmě jen změnili obsah e-mailů, aby byl pro uživatele aktuálnější. Pětina spamů odcházela ze serverů v USA, útočilo se také z Evropy, 5 % spamů z globálního pohledu odešlo z Polska či Francie,“ popsal aktuální situaci bezpečnostní expert.

V posledních týdnech se na internetu hojně objevují také nejrůznější soutěže, ve kterých slibují podvodníci jako výhru prémiové telefony. Například iPhone 11 Pro údajně odešlou pouze za zaplacení poštovného, ve skutečnosti jde ale o podvod.

V ohrožení jsou i mobily

Hrozby se přitom nevyhýbají v souvislosti s koronavirem ani chytrým telefonům, útočníci se přitom zaměřují především na platformu Android. Výzkumný tým Esetu zaznamenal škodlivé aplikace, které toto téma zneužívaly.

„Nejčastěji se maskovaly jako nástroj pro určení symptomů, mapy infekce, sledovací systémy či služby pro finanční kompenzace. Tyto podvodné aplikace pak šířily různý bankovní malware, ransomware, spyware či reklamní malware. V České republice nicméně byl výskyt těchto aplikací minimální,“ doplnil Dvořák.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám