Reindlerův dvůr v Jihlavě dál chátrá, developer slíbenou obnovu odkládá

  8:44
Regenerace Reindlerova dvora na severozápadním okraji Jihlavy stále nijak nepokročila. Developeři ze společnosti Sur Lie přitom avizovali už na začátku roku 2017, že statek zbourají a v lokalitě vybudují volnočasové centrum. Dvůr jim na padesát let pronajala Královská kanonie premonstrátů na Strahově.

Architekti věří, že rybníky a loukami obklopený Reindlerův dvůr na okraji Jihlavy má potenciál. Jenže současný developer ve svých plánech na regeneraci nijak nepokročil. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Udělali jsme k tomu poměrně dost studií a průzkumů kvality vod, hlukové studie... Ty jsme premonstrátům postoupili a nyní čekáme na obnovení jednání s nimi,“ řekl mluvčí Sur Lie Jakub Schneider.

„Ukázalo se, že u Reindlerova dvora nejsou inženýrské sítě a zasahuje tam hluk od dálničního přivaděče, takže je třeba dělat rozsáhlejší úpravy, aby tam něco mohlo vzniknout,“ dodal.

Developerská společnost potřebuje dohodu, v níž vlastník rozhodne, jestli chce území Reindlerova dvora více změnit, nebo ho nechat ve tvaru, v jakém je.

„Osobně bych si uměl představit, kdyby ta jednání byla rychlejší, ale chápu, že premonstráti uvažují v řádu staletí,“ vyjádřil se Schneider.

Vedení premonstrátské kanonie se mělo Reindlerovým dvorem zabývat na víkendovém jednání rady opata. Jenže rozhodnutí nepadlo. Šestičlenná rada se nesešla v usnášeníschopném počtu.

„Koronavirus činnost rady paralyzoval, protože někteří její členové jsou ze Slovenska a pravděpodobně nemohli přijet,“ uvedl právník strahovských premonstrátů Václav Valeš.

V neutěšených podmínkách bydlí čtyřčlenná rodina

„Stále probíhá komunikace naší kanonie se společností Sur Lie, která ten areál měla revitalizovat, a to se neděje. S tím kanonie rozhodně spokojena není. Navrhoval jsem proto radě nějakou variantu řešení, ale nebudu to více komentovat do doby, než se k ní vyjádří rada,“ doplnil Valeš.

Jako možné varianty se nabízí pokračování spolupráce kanonie s developerem, nebo naopak její ukončení, prodej dotčeného pozemku či jeho směna za jiný.

„Je to dlouhodobá patová situace, jako město do jednání o Reindlerově dvoru určitě budeme chtít vstoupit,“ řekl Vít Zeman, náměstek primátorky Jihlavy pro úsek územního plánu města.

Na budovy v areálu byl už vydán demoliční výměr, k demolici mělo dojít už v roce 2017. Místo toho v bytech dvora i dnes bydlí čtyřčlenná rodina. Do dvora je stále zavedena elektřina, ale vodovod je odpojen už čtyři roky.

„Vodu si vozíme v barelech na káře z půlkilometrové dálky. Už rok nám nikdo neřekl, co se bude dál se dvorem dít,“ podotkl jeden z obyvatelů dvora Petr Pazmaň.

Rada opata premonstrátů se schází zpravidla jednou měsíčně vyjma prázdnin. Je tedy pravděpodobné, že se příště sejde až v září. Očekává se, že postoj kanonie k Reindlerovu dvoru se v dohledné době změní, protože od roku 2018 mají premonstráti nového opata Daniela Petera Janáčka.

Premonstráti získali zdevastovaný areál Reindlerova dvora - říká se mu i Kněžský či Zádušní dvůr - zpět v restitucích v roce 2015. Dvůr trpěl dlouholetým využíváním bez investic poté, co po roce 1948 nuceně přešel do správy státu.

Reindlerův dvůr zkoumali i hledači duchů, podle nich ve dvoře straší:

21. února 2016