Senátoři chtějí obcím poslat peníze dřív, než umožní vládní novela. Připravili pozměňovací návrh

Senátoři chtějí kompenzaci obcím 1200 korun na obyvatele poslat dřív, než by umožnil obdobný vládní návrh zákona. Připravili proto pozměňovací návrh k předloze, kterou horní komora projedná ve čtvrtek. Schválen sněmovnou a podepsaný prezidentem by tak mohl být už za týden.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Peníze tak obce dostanou o dva měsíce dřív,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci šesti senátorských klubů senátor Zdeněk Nytra (ODS).

Obsahově návrh Senátu odpovídá normě, kterou v pondělí schválila vláda. „Rozdíl není, pokud se týká obsahu. Platnost vládního zákona, pokud by se projednával, by ale byla nejdříve k půlce srpna,“ uvedl Nytra.

Obce by mohly dostat 1200 korun na obyvatele, schválila vláda jako náhradu za nižší příjmy z daní

Číst článek

Ministerstvo by pak mělo 60 dnů na poslání peněz krajům. Senátní pozměňovací návrh by tak obcím pomohl o dva měsíce dřív, což je také důležité, doplnil. Pozměňovací návrh podepsali předsedové všech senátních klubů.

Neznamená to podle senátorů, že rezignují na podporu krajů, které přišly o peníze kvůli použití sdílených daní na kompenzace podnikatelům také. Pokud by se ukázalo, že kraje nejsou spokojeny s dohodou, kterou uzavřely s premiérem Andrejem Babišem (ANO), je v horní komoře návrh, který by jim ušlé daně vyrovnal také.

Návrh označil Nytra za kompromisní. Senátní hospodářský výbor původně doporučil novelu upravující daně doplnit o ustanovení, které by obcím a krajům zajistilo kompenzaci výpadku daňových příjmů. Kraje by měly podle výboru dostat 500 korun a obce 1200 korun na obyvatele.

Obce potřebují přímou finanční pomoc, dotace nestačí, tvrdí šéf svazu Lukl

Číst článek

Obce kvůli použití sdílených daní na krytí ztrát z doby koronavirové epidemie protestovaly. Plánovaly také protest v Praze. Pokud Senát ve čtvrtek návrh schválí, přijedou starostové podpořit shromážděním na Malostranském náměstí hlasování o něm ve sněmovně.

O příspěvek 1200 korun na obyvatele, který má obcím vyrovnat ztráty z kompenzačního bonusu pro podnikatele, nebudou muset obce žádat. Po schválení normy a její publikaci ve Sbírce zákonů pošle resort financí obnos krajům do 60 pracovních dnů, ty pak obcím příspěvek přepošlou do pěti dnů.

Návrh vláda schválila v pondělí, chce, aby ho sněmovna přijala ve zrychleném jednání během prvního čtení. Požádat o zkrácené jednání plánuje vláda i Senát.

Příspěvek není účelově určen a nebude podléhat finančnímu vypořádání se státním rozpočtem. Obce ho budou moci použít dle svého uvážení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme