Cvičení po porodu. Kdy s ním začít?

Patrně každý ví, že cvičení prospívá zdraví. Mnoho maminek s cvičením po porodu otálí. Tady je potřeba dodat, že porod je předně přirozený fyziologický proces, není to nemoc. Z tohoto důvodu je vhodné začít se přirozeně hýbat co nejdříve.

Jistě, že je tady i potřeba odpočinku, regenerace. Myslíme tím pozvolné zařazování přirozeného pohybu, lehčího cvičení, až postupně dle stavu a pocitů maminky lze posunovat náročnost. Právě včasný pohyb dokáže zamezit případným zdravotním potížím. Určitě si to nevykládejte tak, že má maminka z porodnice běžet domů s potomkem v náručí. Jak, kdy a co cvičit?

Cvičení s fitness balonem

Pokud máte možnost, pak je vhodné začít chodit cvičit do nějakého blízkého zařízení, kde pod vedením zkušené trenérky začnete. Řekněme dva/tři měsíce po porodu, pokud je vše v pořádku. Jestliže takovou možnost nemáte, cvičte klidně doma a najděte si online trenéra/trenérku, kterých dnes už není málo. Pomohou nejen s cvičením, ale i vhodným stravováním. Co se týká cvičebních pomůcek, výtečný je například fitness balon, který je v podstatě využíván i jako rehabilitační pomůcka.

Jóga po porodu

Jestli patří něco k výtečnému cvičení komplexně, pak je to právě jóga. Ta je po porodu vhodným prostředkem k rychlejšímu navrácení bříška do původního stavu. Díky ní posílíte také pánevní dno. Cvičte vždy krátce, ale pravidelně. S posilováním bříška mohou začít dle zdravotního stavu, po dohodě s lékařem a pocitově i maminky po císařském řezu.

Cvičení v šestinedělí

Většina cvičení se doporučuje až po šestinedělí a je vhodné probrat se svým lékařem před zahájením cvičení. Některá cvičení je však skutečně možné začít již v šestinedělí. Ovšem pozor na přílišné zatěžování bříška (přímého břišního svalu), kde hrozí rozestup svalů. Tudíž cvičit ano, ale používat zdravý selský rozum.

Jak cvičení po porodu prospívá?

  • Posilování dna pánevního
  • Dřívější navrácení bříška do původní podoby
  • Odolnější psychika
  • Spokojenější maminka i miminko
  • Posílení imunity

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jsou mi dva roky a jdu do školky

Jak vybrat dětskou autosedačku?