Jedno z největších ohrožení bezpečnosti? Slovenská policie zatkla čtyři lidi kvůli odposlechům vlády

Elitní jednotka slovenské policie NAKA zadržela čtyři lidi z vládní agentury pro elektronické služby kvůli podezření z odposlouchávání slovenské vládní počítačové sítě Govnet, ale také telefonů. Uvedl to ve středu na svém webu list Denník N. Policie má podle listu podezření, že odposlechy mohly zařídit zpravodajské služby cizích států, ale také soukromý sektor.

Bratislava (Aktualizováno: 12:10 10. 6. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská policie pátrala po důkazech vraždy Kuciaka (ilustrační foto)

Elitní jednotka slovenské policie NAKa zadržela čtyři lidi z vládní agentury pro elektronické služby kvůli podezření z odposlouchávání slovenské vládní počítačové sítě Govnet, ale také telefonů (ilustrační foto) | Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Policie podle zdrojů Deníku N zajistila na jednotlivých serverech podezřelá zařízení, která nyní prozkoumají znalci. Pokud se podezření potvrdí, mohlo by jít o jedno z největších ohrožení kybernetické bezpečnosti na Slovensku.

Slovenský antimonopolní úřad uložil pokutu 6,7 milionu eur za kartel při prodeji volkswagenů

Číst článek

„Vyšetřovatelé se domnívají, že sledované mohly být nejen všechny vládní maily, ale i telefonické hovory,“ napsal deník. „Jde například o veškerou komunikaci slovenské prokuratury, což by znamenalo vážné bezpečnostní riziko,“ dodal.

Policie ve středu ráno bez dalších podrobností oznámila zadržení čtyř osob v agentuře.

Je mezi nimi podle serveru Aktuality.sk generální ředitel Národní agentury pro síťové a elektronické služby (NASES) Peter Ďurica, vedoucí monitorovacího střediska NASES Ján Kotrady, ředitel sekce kybernetické bezpečnosti na úřadu místopředsedy vlády Ján Majtan a jedna osoba ze soukromé sféry. Ďurica vedl NASES od loňského ledna.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Pro lidi) uvedla podle Deníku N, že policejní zásah probíhal také v jejím IT úřadě a v sídle Úřadu vlády. Zátah měl také probíhat v několika budovách po Bratislavě.

Čtyři soudci skončili ve vazbě. Slovenskem otřásá největší korupční skandál novodobých dějin

Číst článek

„Dnešní zásah policie v prostorách Úřadu vlády a v různých budovách Úřadu místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci souvisí s podezřeními na ohrožení strategické bezpečnosti a zájmů státu, která vznikla během bývalé vlády a bývalého vedení úřadu. Věřím, že policie tato podezření vyšetří a pachatelé budou v případě prokázání viny potrestáni,“ řekla Remišová, pod jejíž úřad NASES patří.

Policie ale odmítla další podrobnosti sdělit. „Aby nedošlo k maření vyšetřování, bližší informace v tuto chvíli není možné poskytnout,“ uvedla slovenská policie na svém facebooku s tím, že další informace poskytne, až to situace dovolí.

Vládní informační síť Govnet využívá kancelář prezidentky, parlament, prokuratura, nejvyšší soud, ministerstva a další státní úřady. Vznikla proto, že internet od komerčního providera nebyl podle státu dostatečně bezpečný. Aby byla stále dostupná a bezpečnější zřídil síť Govnet.

„Když se nedávno dělaly projekty na rozvoj sítě Govnet, část z nich byla utajená právě proto, aby se nikdo nemohl dozvědět, jak přesně to funguje, aby na to nemohl zaútočit. Pokud jsou tu taková podezření, je to opravdu mimořádně velké selhání,“ popsal IT odborník Slovensko.Digital Ľubor Illek.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme